Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 21 /18:08

Keturi „darbiečiai“, partijai prieš rinkimus paaukoję daugiau nei turi, įduoti FNTT

Darbo partija turi naujų nemalonumų su teisėsauga. Šįsyk – dėl partijos finansavimo rinkimų periodu.
„Darbiečių“ kandidatai savivaldybių rinkimuose dosnūs partijai
„Darbiečių“ kandidatai savivaldybių rinkimuose buvo dosnūs partijai / 15min.lt infografikas

Prieš kovą vykusius savivaldos rinkimus garsiai nuskambėjo ne vienas ir ne du atvejai, kai pavieniai Darbo partijos nariai rinkimų kampanijai aukojo, švelniai tariant, dideles sumas iš asmeninių lėšų. Užfiksuota ir atvejų, kai „darbiečiai“ partijai atidavė tiek, kiek neturėjo – nustatyta, kad į miestų ir rajonų tarybas kandidatavę politikai partijos rinkimų kampaniją parėmė sumomis, kurios siekia ar net viršija jų pačių deklaruotas pinigines lėšas.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), įvertinusi informaciją apie kai kurių Darbo partijos narių turto, pajamų ir dosnumo partijai santykį, keturis iš jų įdavė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT). Tai 15min.lt patvirtino FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius.

„Sprendimų dar jokių galutinių nėra. (…) VMI patį faktą nustatė. Ten buvo, kiek pamenu, keturi asmenys“, – kalbėjo K.Jucevičius.

FNTT akiratyje atsidūrusių „darbiečių“ pavardžių jis neatskleidžia. Vis dėlto partijos finansavimo aplinkybės iškalbingos – partijai paaukotos sumos, VMI duomenimis, viršija rėmėjų finansines galimybes.

„Realiai darbinių pajamų jie ir neturėjo tokių“, – sakė K.Jucevičius.

Tiesa, FNTT vadovas rimtai abejoja, ar keturiems „darbiečiams“ gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė – mat jų partijai paaukotos lėšos nesiekia sumos, kuri jų galimai padarytą veiką pakeltų iki Baudžiamojo kodekso lygmens.

Juliaus Kalinsko/15min.lt/Kęstutis Jucevičius abejoja, ar itin dosniai partiją rėmusiems „darbiečiams“ bus pritaikyta baudžiamoji atsakomybė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./ Kęstutis Jucevičius abejoja, ar itin dosniai partiją rėmusiems „darbiečiams“ bus pritaikyta baudžiamoji atsakomybė

Apie FNTT akiratyje atsidūrusius „darbiečius“ informuota ir Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Jos vadovas Zenonas Vaigauskas 15min.lt teigė, jog kol kas anksti kalbėti apie galimas sankcijas partijai ar jos nariams.

„Ar čia yra pavienių asmenų iniciatyva, ar kažkokios platesnė iniciatyva – visa tai galėsime įvertinti tik pagal FNTT medžiagą. Kol nebus tyrimo rezultato, nenorėčiau nieko prognozuoti“, – kalbėjo VRK pirmininkas.

Pasak jo, kol kas ši situacija perša tik vieną išvadą – atsakomybė už partijų finansavimo pažeidimus yra per menka, kad atgrasytų galimus pažeidėjus.

„Turbūt reikėtų siekti, kad neteisėtas politinių partijų finansavimas būtų patvirtintas kriminaliniu nusikaltimu per Baudžiamojo kodekso pakeitimą. Panašiai kaip su balsų pirkimu – kol jis buvo lengvas nusikaltimas, gana stipriai buvo suvaržytos policijos rankos. Dabar pažiūrėkit – kai tai tapo apysunkiu nusikaltimu, ir policija, ir prokuratūra daug dėmesio skiria, o balsų pirkimą pavyko labai stipriai pristabdyti“, – siūlo Z.Vaigauskas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas mano, kad atsakomybė už neteisėtą partijų finansavimą yra per menka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas mano, kad atsakomybė už neteisėtą partijų finansavimą yra per menka

15min.lt jau rašė apie partijos atžvilgiu stebėtinai dosnius Darbo partijos narius – daugelis jų partijai skyrė maksimalią leidžiamą pinigų sumą ir taip sulaukė VMI susidomėjimo, o bene labiausiai išsskyrė Vilniaus „darbiečiai“. Tiesa, partiečių dosnumas Darbo partijai didmiesčiuose nepadėjo – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje patirtas visiškas fiasko, neiškovojus nė vieno mandato trijų didžiųjų miestų tarybose.

Netrukus po didmiesčiuose itin nenusisekusių rinkimų iš Darbo partijos pirmininkės pareigų pasitraukė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, o jos vietą užėmė kelis mėnesius politiniu „laisvuoju agentu“ buvęs europarlamentaras Valentinas Mazuronis, prieš savivaldos rinkimus palikęs „Tvarkos ir teisingumo“ partijos gretas.  

Papildyta 18.07 V.Mazuronis: „Netoleruosime įstatymų nesilaikymo“

Reaguodama į žiniasklaidoje pasirodžiusį pranešimą, kuriame teigiama, jog keturi darbiečiai prieš savivaldos rinkimus partijai paaukoję pernelyg dideles sumas pinigų Valstybinės mokesčių inspekcijos buvo įduoti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, Darbo partija pabrėžia, jog visada rėmė skaidrius rinkimus ir, pasitvirtinus informacijai, kad darbiečiai iš tiesų nusižengė įstatymams ir neteisėtai finansavo ar pažeidė kitus teisės aktus, žada imtis griežčiausių priemonių ir svarstyti jų šalinimą iš savo gretų.

„Darbo partija visada pasisakė už skaidrius rinkimus, todėl teigiamai vertina tiek Valstybinės mokesčių inspekcijos, tiek Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pastangas užtikrinti, kad būtų laikomasi įstatymų ir kad juos pažeidę asmenys sulauktų atsakomybės. Partija pritaria visiems Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pradėtiems tyrimams dėl galimo neskaidraus finansavimo, nepriklausomai nuo to, kokios partijos atstovai ar kandidatai kelia abejonių. Jeigu įtarimai pasitvirtins, Darbo partijos narių ar jų rėmėjų atžvilgiu bus priimti griežti sprendimai“, – sakė Darbo partijos primininkas V.Mazuronis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius