Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 20

Keturių dienų fiesta: kiek naudos ji duos?

Kaune prasidėjusios tarptautinės Hanzos dienos iki sekmadienio miestą įsuks į nenutrūkstantį renginių maratoną. Per keturias šventės dienas mieste numatyta daugiau nei 100 nemokamų renginių, kurių dalis vyks naktį. Taigi, šventinis šurmulys truks ištisas paras.
Tarptautinės šventės „Hanza Kaunas 2011“ direktorius Darius Rumšas kvietė kauniečius likti ne pasyviais stebėtojais.
Tarptautinės šventės „Hanza Kaunas 2011“ direktorius Darius Rumšas kvietė kauniečius likti ne pasyviais stebėtojais. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ruošdamiesi pirmą kartą mieste rengiamai tokio masto šventei, organizatoriai iš anksto prognozavo, kad į ją suvažiuos maždaug pusė milijono turistų iš įvairių užsienio ir Lietuvos miestų. Ar tiek jų iš tiesų bus šį savaitgalį Kaune, pavyks sužinoti tik po šventės. Tačiau rengėjai, turizmo atstovai ir verslininkai neabejoja jos ekonomine nauda.

„Esame paskaičiavę, kad per parą vien už nakvynę miesto viešbučiuose ir kitose apgyvendinimo įstaigose svečiai palieka daugiau kaip 0,5 mln. Lt. Jei į šią sumą įtrauksime jų išlaidas už maistą, pramogas, galų gale „Turisto pasą“, išeis, kad per parą Kaunas uždirbs milijonines lėšas“, – sakė Kauno regiono turizmo informacijos centro (TIC) direktorius Sigitas Sidaravičius. Viešosios įstaigos „Hanza Kaunas 2011“ direktoriaus Dariaus Rumšo teigimu, preliminariais skaičiavimais, vienas užsienio turistas per dieną mieste maistui ir pramogoms mažiausiai išleis apie 100 Lt, lietuvis – šiek tiek mažiau.

„Dar prieš šventę esame skaičiavę, kad vienas užsienio turistas per dieną mieste maistui ir pramogoms mažiausiai išleis apie 100 Lt“. Sakė D.Rumšas.

Šventės išvakarėse ir pirmąją dieną į Kauną atvyko 86 užsienio miestų oficialios delegacijos – iš viso daugiau nei 2 tūkst. svečių. Iš jų mažiausiai pusšimtis – žurnalistai, kurie apie Kaune vykstančias tarptautines Hanzos dienas ketina pranešti savo miestų skaitytojams ir žiūrovams.

Didžiulė fiesta Kaune sudomino ne tik oficialiai pakviestus užsieniečius. Kai kurie turistai Lietuvą pasiekė neįprastomis transporto priemonėmis – dviračiais, laivais. Kiti – lėktuvais. Tiesa, specialių reisų Hanzos dienų turistams, nors kalbų apie tai būta, nenumatyta.

Pilni visi viešbučiai

Kaune įsikūrusiuose viešbučiuose, moteliuose ir svečių namuose iš viso yra kiek daugiau nei 2 tūkst. nakvynės vietų. Šiuo metu laisvų kambarių turi tik toliau nuo miesto centro įsikūrę viešbučiai, taip pat pakaunėje esantys moteliai ar kaimo turizmo sodybos.

Pasak verslininkų, didžioji dalis turistų kambarius užsisakė iš anksto. Beveik visos apgyvendinimo paslaugas teikiančios įmonės informaciją apie laisvus kambarius buvo pateikusios bendroje Kauno regiono TIC sistemoje. S.Sidaravičiaus teigimu, dėl to pavyko išvengti neskaidrių pasiūlymų – svečiai nakvynę gavo už sąžiningą kainą.

„To siekėme sąmoningai, nes norime, kad Kaunas nepaliktų brangaus miesto įvaizdžio“, – sakė S.Sidaravičius. Pasak jo, bendrą rezervacijos sistemą ignoravusių nakvynės vietų atstovai tikėjosi daugiau uždirbti. Tačiau dabar graužia nagus: jiems liko tuščių kambarių, kuriuos išnuomoti galbūt ir pavyks. Tačiau dėl to teks papildomai pasistengti.

Daugiausia – vokiečių

Daugiausia į Hanzos dienas atvyko vokiečių. Būtent šioje šalyje yra daugiausia Hanzos sąjungai priklausančių miestų. Viešbučių atstovai džiūgauja vokiečių gausa. Pasak jų, šie užsieniečiai – itin geri klientai. Naudos duoda net jų išrankumas: dauguma vokiečių pageidavo gyventi išimtinai vienviečiuose kambariuose. Kaina nebuvo svarbi. Be vokiečių, Kaune šį savaitgalį bus galima sutikti ir rusų, lenkų, suomių, estų, prancūzų.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Į tarptautinę šventę atvyko daugybė užsienio turistų. Daugiausia yra vokiečių.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Į tarptautinę šventę atvyko daugybė užsienio turistų. Daugiausia yra vokiečių.

Organizatoriai neabejoja, kad gausybė renginių sudomins ir lietuvius. Nors vietos turistai nelinkę išlaidauti, jų „suneštos“ pajamos taip pat svarbios pildant bendrą šventės ekonominės naudos katilą.

„Kauno apskrities gyventojai įpratę atvažiuoti į Kauno miesto dienas, kurios šiemet atskirai nebus rengiamos. Kadangi jų nebus, visi važiuos į Hanzos dienas. O atvažiavę taip pat pramogaus, kai kas gal ir liks nakvoti“, – įsitikinęs S.Sidaravičius.

Kauno regiono TIC darbuotojai sakė jaučiantys lietuvių domėjimąsi švente. Programa, miesto žemėlapiais domisi Vilniaus, Marijampolės, Birštono, Kėdainių gyventojai. Neabejojama, kad sudalyvauti pirmą kartą rengiamoje grandiozinėje fiestoje nepraleis progos ir Kauno rajono gyventojai.

Pakėlė kainas

Senamiesčio verslininkai Hanzos dienoms ruošėsi iš anksto. Kavinėse, restoranuose ir viešbučiuose dirba visi įmanomi darbuotojai, kai kurios įstaigos savaitgaliui samdė papildomus žmones.

Restorano „Sadutė“ savininkė Indra Ramanauskienė pasakojo, jog Hanzos savaitgalį dirbs abiejų pamainų personalas. Specialiai šiam savaitgaliui buvo pakoreguotas ir meniu: į jį įtraukta daugiau lietuviškų patiekalų, taip pat parengta užsieniečių skoniui artimesnių valgių.

„Pastovūs mūsų klientai greičiausiai stengsis išvengti šurmulio ir šį savaitgalį iš Kauno pabėgs, todėl daugiau orientuojamės į užsieniečių skonį“, – teigė restorano savininkė. Verslininkė neslėpė, kad atnaujintame meniu patiekalų kainos šiek tiek didesnės. Tačiau atskleisti, kiek procentų jos buvo padidintos, nepanoro.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šventė vyksta Senamietyje ir aplink jį.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šventė vyksta Senamietyje ir aplink jį.

Šis restoranas – ne vienintelis, kuriame šventinį savaitgalį lankytojams teks išleisti daugiau nei įprasta. Verslininkai tikina, kad kainų šuolis – laikinas dalykas. Pasibaigus Hanzos dienoms daugumoje Senamiesčio kavinių ir restoranų bus grįžta prie mažesnių kainų.

Pažeidėjams nenuolaidžiaus

Policijos pareigūnai atkreipia vairuotojų dėmesį, kad šventės dienomis kai kur miesto centre keisis eismo tvarka. Gegužės 20, 21 ir 22 d., nuo 7 val. iki renginių pabaigos, eismas bus draudžiamas Senamiestyje ir Rotušės aikštėje. Važiuojantiems Karaliaus Mindaugo prospektu ir Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tiltu nebus jokių ribojimų.

Specialūs eismo kontrolės ir reguliavimo postai visas dienas veiks Jonavos gatvėje, Karaliaus Mindaugo prospekte, Marvelės, H. ir O.Minkovskių bei aplinkinėse gatvėse. Vairuotojams patariama būtent čia palikti savo automobilius. Pažeidėjams nežadama nuolaidžiauti. Juolab kad pasiekti šventę viešuoju transportu bus itin patogu.

Ką išsirinkti?

Tarptautinėse Hanzos dienose numatyta maždaug 100 renginių, tad apsilankyti visuose fiziškai neįmanoma. „15min“ paklausė šventės rengėjų, į kuriuos iš jų, jie rekomenduotų nueiti.

VšĮ Hanza Kaunas 2011 direktorius D.Rumšas ragina nepraleisti ugnies ir fejerverkų misterijos „Santaka“, kuri vyks penktadienį, 23 val., virš Nemuno ir Neries upių. Šeštadienio vakarą, 23 val., scenoje prie Popiežiaus kalnelio (Santakos parke) koncertuos viena garsiausių pasaulyje viduramžių muzikos grupė „Corvus Corax“.

Tarptautinių Hanzos dienų režisierius Andrius Žiurauskas pataria užsukti ir pamatyti penktadienį, nuo 22.30 val., Santakos parke vykstantį naktinį oro balionų šokį. Ypatingu reginiu turėtų tapti ir visas tris dienas Viduramžių miesto arenoje vyksiantys riterių turnyrai. Pirmą kartą bus galima išvysti raitelių kovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius