Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 30

Kieno vėliavą kelia politikai?

Neįtikima, bet faktas: Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus prezidentūroje nusifotografavo su policijai gerai pažįstamu Lietuvos imtynių federacijos prezidentu Andrejumi Gribojedovu. Galėtų būti ir kiek kitokia nuotrauka – A.Gribojedovas kartu su šiais metais į šalies prezidentus kandidatavusiu politikos senbuviu socialdemokratu Algirdu Butkevičiumi.
Prezidentūra
Prezidentūra / „Scanpix“ nuotr.

Prezidentas V.Adamkus šių metų pavasarį prezidentūroje priėmė ir kartu nusifotografavo su A.Gribojedovu, kuris kadaise buvo siejamas su nusikalstamomis „Vilniaus brigados“ ir „Delfino“ grupuotėmis.

Prezidentas – ne vienintelis, neatsispiriantis A.Gribojedovui.

Vienas socialdemokratų lyderių A.Butkevičius kartu su A.Gribojedovu rengė tris imtynių čempionatus: 2002 metų Europos jaunių laisvųjų imtynių, 2005 metų pasaulio jaunimo imtynių, 2009 metų Europos imtynių suaugusiųjų pirmenybes.

A.Butkevičius jaunystėje aktyviai užsiiminėjo laisvosiomis imtynėmis, buvo kandidatas į sporto meistrus. O A.Gribojedovas – daugkartinis graikų–romėnų imtynių Lietuvos čempionas, nuo 1996 metų vadovaujantis Lietuvos imtynių federacijai (LIF). Jos prezidiumo nariu kelias kadencijas buvo renkamas ir A.Butkevičius.

Kas „VIA sporto“ šeimininkas?

2005–aisiais Vilniuje vyko pasaulio imtynių jaunimo čempionatas. Šiam renginiui skirta spaudos konferencija surengta „Ringo bare“, įsikūrusiame pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje, greta rotušės, Didžiojoje g. 28. Šiame pastate anksčiau veikė kino teatras „Helios“. Jį Artūro Zuoko vadovaujama Vilniaus savivaldybė 2001 metais pardavė UAB „VIA sportas“. Dabar pastato rinkos vertė – 14 mln. litų. Spaudoje skelbta, kad tikrasis „VIA sporto“ savininkas yra ne kas kitas, o A.Gribojedovas, nors dokumentuose nurodomas bendrovę 1995 metais įsteigęs Valerijus Stankevičius ir Kipre registruota neapmokestinamoji („ofšorinė“) kompanija „A&L Holdings Limited“.

Tačiau kartais A.Gribojedovas netikėtai išnyra ten, kur jo nė iš tolo negalėtų būti. Šių metų balandį prezidentas V.Adamkus naujienų agentūros ELTA fotografo nufotografuotas prezidentūroje kartu su A.Gribojedovu.

2005 metais UAB „VIA sportas“ dalį patalpų išnuomojo UAB „Palydovas“ – bendrovei, kurios direktorius pastaruosius pusę metų yra Valdas Malinauskas, Imtynių federacijos prezidiumo narys. Prieš dešimtmetį jis vadovavo A.Gribojedovo šeimos nariams priklausančiai UAB „Vaišvilkas“, vėliau pakeitusiai pavadinimą į „Sportas LTU“ ir gavusiai išskirtines veiklos sąlygas Kūno kultūros ir sporto departamento pastate esančioje kavinėje Žemaitės gatvėje.

Tai, kad A.Gribojedovas gali slėptis už neapmokestinamų įmonių – nieko keista. Dėl nuolatinio policijos dėmesio jam rizikinga Lietuvoje rodyti savo turtus.

Tačiau kartais A.Gribojedovas netikėtai išnyra ten, kur jo nė iš tolo negalėtų būti. Šių metų balandį prezidentas V.Adamkus naujienų agentūros ELTA fotografo nufotografuotas prezidentūroje kartu su A.Gribojedovu. Spėliota, kad apsižioplino priėmimą sportininkams rengę prezidento patarėjai, į susitikimą su šalies vadovu pakvietę prieš dvi savaites už pasipriešinimą pareigūnams ir jų įžeidimą nuteistą A.Gribojedovą.

Tačiau pasidomėjus UAB „VIA sportas“ veikla nebeatrodo, kad tai buvo klaida. Ši bendrovė 2004 metais, prieš prezidento rinkimus, kuriuos laimėjo V.Adamkus, dosniai parėmė V.Adamkaus fondą – skyrė 100 tūkst. litų. Šio fondo lėšomis buvo finansuojamas V.Adamkaus kelias į prezidentūrą. Gal neverta stebėtis, kad prieš palikdamas prezidentūrą V.Adamkus paspaudė ranką dosniajam rėmėjui?

Federacijos vėliava

2005 metais Vilniuje surengtame pasaulio imtynių čempionate A.Butkevičius, tada vadovavęs Finansų ministerijai, tuomečio ministro pirmininko Algirdo Brazausko potvarkiu buvo paskirtas darbo grupės vadovu. Vyriausybė čempionato išlaidoms iš dalies padengti skyrė 150 tūkst. litų.

Be šių lėšų, kiekvienas čempionato dalyvis turėjo sumokėti rengėjams po 130 Šveicarijos frankų (apie 300 litų) už kiekvieną varžybų dieną. Čempionate dalyvavo per 600 sportininkų ir antra tiek trenerių, gydytojų, masažuotojų. Galima spėti, kad vien dalyvio mokesčių buvo surinkta daugiau kaip milijonas litų. Gauta lėšų ir iš rėmėjų. O kaip jos panaudotos? LIF duomenų apie finansinę federacijos veiklą neskelbia ir nedalija. Jų nežino net čempionato darbo grupės vadovas A.Butkevičius.

„Jeigu čempionatas vyksta Lietuvoje, aš dalyvauju atidaryme, ir viskas, visa mano veikla, – LŽ aiškino A.Butkevičius. – Toliau veikloje nedalyvauju. Kaip organizacinio komiteto vadovas būnu atsakingas, kad sklandžiai vyktų čempionatas, bet tam mažai lieka laiko. Dalyvauju įteikiant medalius nugalėtojams.“

LŽ paklausus, ar finansinės ataskaitos skelbiamos per LIF konferencijas, kaip tai numatyta įstatuose, A.Butkevičius paaiškino nieko apie tai nežinąs.

„Niekada nesidomėjau federacijos finansais, man tai būtų nekorektiška, – teigė ilgametis LIF prezidiumo narys ir čempionato darbo grupės vadovas A.Butkevičius. – O federacijos konferencijose aš nedalyvauju. Į prezidiumą mane išrinko pasiūlius laisvųjų imtynių treneriams, kadangi aš šia sporto šaka anksčiau užsiiminėjau.“

Paklaustas apie santykius su A.Gribojedovu A.Butkevičius tapo dar santūresnis.

„Aš su juo nebendrauju, negalėčiau pasakyti, ar jis aktyviai dalyvauja federacijos veikloje. Pamatau jį kai vyksta čempionatai per atidarymą, medalių įteikimą.“

Šiais metais A.Butkevičius atsistatydino iš federacijos prezidiumo, tačiau jo pavardė iki šiol nurodoma LIF interneto tinklalapyje prezidiumo narių sąraše.

Paklaustas apie santykius su A.Gribojedovu A.Butkevičius tapo dar santūresnis: aš su juo nebendrauju, negalėčiau pasakyti, ar jis aktyviai dalyvauja federacijos veikloje. Pamatau jį kai vyksta čempionatai per atidarymą, medalių įteikimą.

„Grybo“ šešėlyje

Imtynių federacijai didelė garbė, kad jos renginius atidaro, apdovanojimus sportininkams įteikia žinomas politikas, buvęs finansų ir susisiekimo ministras, buvęs kandidatas į prezidentus A.Butkevičius. O kokia nauda A.Butkevičiui iš santykių su LIF ir jos prezidentu, apie kurio šešėlinę veiklą politikas negali nežinoti?

2005 metais, kai A.Butkevičius „nebendraudamas“ atidarė A.Gribojedovo vadovaujamos federacijos surengtą pasaulio čempionatą, dar buvo gyvi prezidento Rolando Pakso interpeliacijos įspūdžiai, per kurią šimtus kartų minėta ir cituota VSD pažyma „Dėl grėsmių nacionaliniam saugumui“. Joje kaip „grėsmė“ minimas ir A.Gribojedovas.

„Lietuvoje veikia gerai organizuotos nusikalstamos grupuotės, užsiimančios itin stambaus masto kontrabanda, kurios, siekdamos užtikrinti saugų kontrabandinių prekių gabenimą per Lietuvos Respublikos sieną, naudojasi korupciniais ryšiais, – rašoma pažymoje. – Šių grupuočių veiklą koordinuoja A.Gribojedov (GRIBAS), A.Abarius, M.Žukauskas.“

2006 metų pavasarį Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai pagal Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymą pareiškė A.Gribojedovui perspėjimą. Tačiau šiam per teismus pavyko išvengti policijos perspėjimo.

2009 metų kovo 25-ąją A.Gribojedovas nuteistas už įžūlų elgesį su policija, jam skirta 6,5 tūkst. litų bauda. Tuo metu, kai A.Gribojedovo bylą vartė teisėjas, A.Butkevičius su LIF rengėsi Europos imtynių suaugusiųjų čempionatui. Ar nesudvejojo politikas, kad A.Gribojedovo šešėlis gali kristi ir ant jo?

„Jeigu būtų metami kaltinimai, tai reikia turėti informacijos, kad kartu kažkur dalyvauji, – aiškino LŽ A.Butkevičius. – Toks šešėlis gali būti mestas dėl kiekvienos federacijos: bokso, bušido ir kitų sporto šakų. Aš turiu savo nuomonę apie A.Gribojedovą, bet man būtų nekorektiška tuos dalykus vertinti. Aš jo nerinkau LIF prezidentu, rinkimuose nedalyvauju ir nepasisakau. Turiu savo nuomonę ir vertinimus, bet kol kas nenoriu apie tai kalbėti.“

Finansai slepiami

LŽ pradėjus domėtis LIF veikla ir finansais paaiškėjo, kad neįmanoma gauti išsamių duomenų apie šią federacijos veiklos sritį. Kūno kultūros ir sporto departamentas iš LIF gauna ataskaitas apie biudžeto lėšų panaudojimą. O kaip panaudojami dalyvių mokesčiai ir rėmėjų lėšos, LIF apskritai nieko neinformuoja, taip pat ir departamento.

Tokia padėtis negali atrodyti normali, žinant, kad ne tik Lietuvoje, bet ir Vakarų Europoje per sportą plaunami „juodi“ pinigai. Kai kurie šalies sporto klubai ir juos remiantys verslininkai yra sėkmingai įvaldę pinigų plovimo schemą, kai dalis rėmėjų komandoms skiriamų lėšų sugrįžta tiems patiems paramos teikėjams.

Panevėžio apygardos teisme nagrinėjama Panevėžio moterų rankinio sporto klubo prezidento Vytauto Stepono Buterlevičiaus ir dviejų šio sporto klubo trenerių Sigito Dambrausko ir Rimvydo Markevičiaus byla. 2005–2006 metais eidamas vadovaujamas pareigas Panevėžio savivaldybėje ir būdamas tarybos narys V.S.Buterlevičius sudarydavo paramos sutartis su privačiomis bendrovėmis dėl klubo rėmimo, tačiau dalį pervestų lėšų, kaip įtariama, pasisavindavo. Kaltinamajame akte nurodyta, kad pasisavintos finansinės paramos suma siekia beveik milijoną litų.

Ataskaitos neskelbiamos

Ar viskas skaidru LIF finansuose, jei jie taip slepiami, informacija neteikiama Registrų centrui ir netgi federacijos nariams?

„Vykstant federacijos konferencijoms nė karto neteko susipažinti su ataskaitomis, – LŽ papasakojo imtynių treneris Vidas Paleckas. – Teisinamasi tuo, kad nespėta parengti ataskaitos. O lėšų gaunama nemažai, bet skirstomos jos nelogiškai. Štai 2007 metais septyni sportininkai vyko vienu automobiliu į Europos jaunių čempionatą Belgrade, jiems visiems skirta 10 tūkst. litų. O savo kelionei A.Gribojedovas išleido 14 tūkst. litų. Esu ne kartą viešai kritikavęs tai, kaip A.Gribojedovas vadovauja federacijai. Tačiau jis kaskart išrenkamas iš naujo federacijos vadovu.“

Nepamainomas vadovas

LŽ įminė paslaptį, kodėl A.Gribojedovas jau ketvirtą kadenciją vadovauja LIF. Paslaptis slypi LIF įstatuose, numatančiuose, kad federacijos prezidentas renkamas atviru balsavimu. Įstatuose minima ir slapto balsavimo galimybė, tačiau tai įmanoma tik tuo atveju, jei konferencija nutars balsuoti slaptai.

Drąsuolių, išdrįstančių atvirai prieštarauti A.Gribojedovui, federacijoje nėra daug. Priešingai – kai kurie prezidiumo nariai jam aklai paklūsta. Generalinis sekretorius Paulis Daumantas, kurio pareigos LIF yra visuomeninės, be A.Gribojedovo leidimo nesutiko teikti LŽ jokios informacijos. P.Daumanto darbovietė – Vadovybės apsaugos departamentas, tačiau LŽ P.Daumantą darbo dienos viduryje rado federacijoje. O departamento viršininkas Raimundas Kairys tuo metu LŽ teigė, kad P.Daumantas – poligone.

Negi A.Gribojedovo įtakos neatlaiko net Vadovybės apsaugos departamentas? Jau nekalbant apie prezidentą V.Adamkų ir politiką A.Butkevičių?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius