Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 05

Kilus skandalui dėl įtartino konkurso, Kauno valdžia šaukiasi specialiųjų tarnybų pagalbos

Kilus skandalui dėl galimai neskaidraus socialinių būstų administratoriaus konkurso, Kauno savivaldybė kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą, Konkurencijos tarybą bei Specialiųjų tyrimų tarnybą.
Kauno miesto savivaldybės taryba
Kauno miesto savivaldybės taryba / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Darysime taip, kad nereikėtų vergiškai tarnauti kažkokioms struktūroms. Tokios sutarties, kokia parengta dabar, su „City Service“ tikrai nepasirašysiu“, – taip pakomentavo plačiai nuskambėjusį socialinių būstų administravimo konkursą Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Navakauskas.

Gegužės 18-ąją dieną Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius A.Navakauskas kreipėsi į miesto tarybos narį, Antikorupcijos komisijos pirmininką Arvydą Garbaravičių, prašydamas ištirti įvykusį konkursą. Įtarta, kad gegužės 16 dieną neatvykus konkurso laimėtojui UAB „Vitės valdos“, o vienam iš buvusių laimėtojų atsisakius pasirašyti sutartį, įvyko kartelinis susitarimas tarp konkurso dalyvių.

Tą pačią dieną Kauno miesto savivaldybė kreipėsi į Lietuos Respublikos Konkurencijos tarybą su prašymu ištirti visų penkių dalyvių – UAB „Žaidas“, UAB „Vitės valdos“, AB „City Service“, UAB „Corpus A“ ir UAB „Namų priežiūros centras“ – pasiūlymus konkursui.

Aritmetinės klaidos, atsisakymas pagrįsti neįprastai mažą kainą, neatvykimas pasirašyti laimėto konkurso – požymiai, sukėlę įtarimą Kauno miesto savivaldybės administracijai pasitvirtino: laimėtoju tapo AB „City Service“, kuris konkurse pasiūlė ne mažiausią, o didžiausią kainą.

Antikorupcijos komisija bei jos pirmininkas Arvydas Garbaravičius kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, prašydamas ištirti verslininkų žaidimus, taip pat šiuo metu miesto administracija laukia Viešųjų pirkimų tarnybos išvadų – be šios institucijos sprendimo negalima nustatyti konkurso laimėtojo. Bus siekiama keisti teisinį reguliavimą taip, kad įmonės, kurios atsisako pasirašyti laimėtą konkursą, būtų apibėžtam laikui eliminuotos iš viešųjų pirkimų rinkos.

Savivaldybės Antikorupcijos komisija teigia, kad tokia praktika, kai viešųjų pirkimų konkursuose dalyvaujančių įmonių įtariami galimi karteliniai susitarimai ar kiti slapti susitarimai, yra vertinama kaip ydinga veikla. Neatmetama, kad panašūs metodai klesti ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.
Apie panašią galimybę užsiminė ir neseniai Kaune viešėjęs Lietuvos Respublikos Seimo narys Erikas Tamašauskas. Pasak jo, šis įvykis – tai precedentas teikti siūlymą Seimui peržiūrėti galiojančią Viešųjų pirkimų tvarką.

Neabejojama, kad AB „City Service“ eis teisiniu keliu, tačiau Kauno miesto savivaldybės administracija skelbia ginsianti miestiečių interesus. Minėtos įmonės būsto administravimo pasiūlyta kaina – 33 centai už kvadratinį metrą – daugiau nei du kartus viršijo mažiausią pasiūlytą kainą. Esant tokiems įkainiams būtų nepagrįstai švaistomos miesto biudžeto lėšos, kurios galėtų būti panaudotos gatvių remontui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius