Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 20

Kino festivalio apie seksualines mažumas rengėjai teigia susidūrę su pasipriešinimu

Pirmojo Lietuvoje filmų apie seksualines mažumas festivalio rengėjai susidūrė su sunkumais. Jie tikina, kad kai kurie sostinės vadovai nenori, jog tokios juostos būtų rodomos kino teatre „Skalvija“, rašo „Lietuvos žinios“.
Kino juosta
Kino juosta. / 4.bp.blogspot.com nuotr.

Lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) filmų festivalio „Kitoks kinas“ organizatoriams nepavyksta sutarti, kad suplanuota programa būtų rodoma kino teatre „Skalvija“, kurio steigėja yra Vilniaus miesto savivaldybė. Esą tam tikrą spaudimą dėl to kino centrui daro sostinės valdžia. Tačiau sostinės merijos atstovai sako nieko nežinantys apie šį renginį.

Vienas „Kitokio kino“ organizatorių, viešosios įstaigos Lygių teisių ir socialinės plėtros centro direktorius Vytautas Valentinavičius pasakojo, kad per festivalį, kuris vyks Vilniuje ir Kaune, planuojama parodyti 12 filmų.

Juose pasakojama apie tos pačios lyties asmenų santykius su šeimos nariais, kuriems homoseksualumas yra tabu. Per šį renginį taip pat bus pažvelgta į prekybą žmonėmis, prostitucijos tematiką. Anot organizatoriaus, Lietuvoje tokio kino festivalio dar nebuvo. Tiesa, LGBT filmų peržiūra buvo surengta pernai, kai vyko „Baltic Pride Vilnius 2010“.

V.Valentinavičiaus teigimu, sumanius rengti festivalį „Skalvijoje“ susidurta su sunkumais. Anot jo, šio kino teatro vadovė Vilma Levickaitė sutinka rodyti programą.

„Tačiau ji yra priklausoma nuo Vilniaus miesto savivaldybės ir negali priimti vienašališkų sprendimų“, – tvirtina „Kitokio kino“ organizatorius.

Anot „Lietuvos žinių“, sostinės administracijos vadovybė esą užsiminė V.Levickaitei, jog leidus rengti festivalį kino centro patalpose gali būti sumažintas įstaigos finansavimas, o ji pati – atleista.

Galimą dabartinės sostinės valdžios spaudimą V.Valentinavičius vertina neigiamai.

„Labai kritiškai vertinu bet kokius žingsnius, varžančius saviraiškos laisvę. Kitoks festivalis tikrai galėtų vykti ir niekam iš miesto vadovybės nerūpėtų jo uždrausti. Tačiau dabar, kai yra tam tikra tema, visi staiga susirūpina, pradeda reguliuoti, nori parodyti savo valdžią ir jėgą“, – teigė pašnekovas.

V.Levickaitė atsisakė komentuoti susiklosčiusią padėtį. Vyks ar nevyks festivalis „Skalvijoje“, ji negalėjo pasakyti. Visais rūpimais klausimais kino centro vadovė ragino kreiptis į sostinės meriją.

Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius pareiškė nieko nežinąs apie LGBT filmų festivalį. Savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius taip pat tvirtino pirmą kartą apie tai girdintis. Jis nukreipė į savivaldybės administracijos Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyrių. Čia patikinta, kad savivaldybės lygmeniu festivalio rengimo klausimo nesvarstoma.

„Skalvijos“ kino teatro vadovybė pati priima sprendimą, už veiklos turinį irgi atsako įstaiga“, – teigiama savivaldybės atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius