Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 23

Kino kūrėjai dėkoja lietuviškam pajūriui (nuotraukos)

Kariniai įtvirtinimai, įspūdingi pabūklai, uniformuoti kariai ir net perdažyta Juodoji tvirtovė – dešimčiai dienų Girulių paplūdimys Klaipėdoje virto įtaigia britų kuriamos juostos apie karą dekoracija.
Birtų kompanijai „Dangerous films“ talkina lietuvių bendrovė „Baltijos filmų paslaugos“.
Birtų kompanijai „Dangerous films“ talkina lietuvių bendrovė „Baltijos filmų paslaugos“. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Filmavimas

Tačiau anapus skiriamosios juostos įsitaisiusių smalsuolių žvilgsnius traukę filmavimo darbai rytoj baigsis ir Juodoji tvirtovė – Antrąjį pasaulinį karą menantis statinys – vėl bus apleista.

Britų kino kompanija „Dangerous films“ ir lietuvių bendrovė „Baltijos filmų paslaugos“ šeštadienį nufilmuos paskutinius epizodus juostai „Išgyventi didžiąją dieną“ („Surviving D-Day“). Ji pasakoja apie vieną itin svarbią dieną Antrojo pasaulinio karo istorijoje.

Kad Girulių paplūdimio ruože vyksta kažkas neįprasta, buvo galima matyti iš tolo – paplūdimys virto tikru karo lauku. Tačiau šalia karinių įtvirtinimų ir pabūklų rikiavosi kelios palapinės, kuriose aktoriai ir kūrybinė grupė galėdavo bent trumpam pasislėpti nuo vidurvasario kaitros.

Kurdamos juostą, kuri bus rodoma „Discovery“ kanalu, plušėjo gausios britų bei lietuvių pajėgos. Karius, 1944 m. birželio 6 d. išsilaipinusius Prancūzijos Omahos paplūdimyje, vaidino keliasdešimt jaunų klaipėdiečių. Pagyrų jiems negailintys britai teigė, kad dirbti su tokia komanda – vienas malonumas. „Lietuvoje mums buvo sudarytos puikios sąlygos dirbti. Ir tai tikrai ne paskutinis kartas, kai mes atvažiuojame dirbti į Lietuvą“, – komplimentų negailėjo filmo prodiuseris, šiai juostai parašęs ir scenarijų, Markas Hedgecoe.

Juosta „Išgyventi didžiąją dieną“ pasakoja apie sąjungininkų išsilaipinimą Normandijoje. 1944-ųjų birželio 6-ąją vyko didžiausia karinių pajėgų išlaipinimo operacija žmonijos istorijoje – tiek pagal  išlaipintų karių skaičių, tiek pagal technikos mastus. Skaičiuojama, kad joje dalyvavo 850 tūkst. sąjungininkų karių. Jie išsilaipino Prancūzijoje, Normandijos paplūdimiuose, ir pradėjo savo išvadavimo žygį Vakarų Europoje.

Norinčių filmuotis – šimtai

Klaipėdoje suktoje juostoje filmuojasi 40 jaunų vyrų. Kaip pasakojo prodiuserė Lineta Mišeikytė, pasirinkimo būta nemažo – iš viso nusifilmuoti „Discovery“ kanalo juostoje panoro maždaug 400 klaipėdiečių. „Uniformų mes atsivežėme kur kas mažiau, nei sulaukėme norinčiųjų filmuotis“, – teigė ji.

Jaunuosius aktorius apmokė iš Didžiausios Britanijos atskridę profesionalūs kariai. „Sunkiausia buvo antrąją dieną po mokymų. Kai jau reikėjo filmuotis, vargiai pabėgome“, – pasakojo vasariškai avantiūrai – suvaidinti kariniame filme – pasidavęs klaipėdietis studentas Mindaugas Narbutas. Jam ši juosta – lyg privaloma karinė tarnyba, kurios neteko patirti.

Juostoje epizodinį vaidmenį kuriantis Klaipėdos dramos teatro aktorius Viačeslavas Mickevičius pasakojo buvęs apstulbintas, kai išvydo, kaip rūpinamasi besifilmuojančiais jaunuoliais. „Prieš sceną, kai turėjo būti šaudoma, valandą aiškino, kad tai nepavojinga. Aš turėjau kristi ant kelių – šie buvo apsaugoti, kaip ir nugara. Nepalikta nė menkiausios galimybės patirti traumą“, – pasakojo aktorius. Šią vasarą jis filmuojasi ir dar vienoje juostoje – lietuvių filme „Tadas Blinda. Pradžia“. Čia jis kuria neigiamą herojų – carui pavaldų kareivį. „Abu filmai – labai profesionaliai kuriami, nors ir skirtingi“, – teigė jis.

Lietuvoje gimė ne vienas filmas

Anot filmo prodiuserio ir scenarijaus autoriaus M.Hedgecoe, televizijos filmas, truksiantis apie 90 minučių, bus praturtintas ne tik vaizdais iš Klaipėdos, bet ir archyvine medžiaga, karo veteranų pasakojimais. Ruošdamas scenarijų jis bendravo su kariškiais, išgyvenusiais išsilaipinimą Normandijoje. Kelios scenos filmuotos Lietuvos jūrų muziejaus akvariume, dar kelios – autentiškoje žvejo sodyboje, laive „Dubingiai“.

Praėjusį šeštadienį, kuris buvo itin karštas, buvo filmuojama scena jūroje, todėl aktoriams ir kūrybinei grupei pavyko atsigaivinti. Tačiau nepaisant vasariškų karščių, filmavimo komanda nedejavo. „Esame pripratę prie įvairiausių sąlygų – kartą yra tekę filmuoti, beje, tai pačiai kompanijai, rugsėjo 11-osios dramą Niujorke Sporto rūmuose, darbai vyko šaltą žiemą. Tačiau pasisekė padaryti taip, kad aktoriai galėtų vaikštinėti tik su marškinėliais“, – teigė L.Mišeikytė.

„Išgyventi didžiąją dieną“ – tai jau trečioji britų kompanijos „Dangerous films“ juosta, sukama Lietuvoje. Kūrybinė komanda, dirbdama Klaipėdoje, sužinojo, kad jų filmas „Moonshot“ („Mėnulio nuotrauka“) nominuotas „Emmy“ apdovanojimams. Ši juosta, pasakojanti apie „Appolo 11“ nusileidimą Mėnulyje, taip pat buvo sukama Lietuvoje, vienoje cemento gamykloje. Kitai dokumentinei juostai, pasakojančiai apie „Titaniko“ katastrofą, britai pasirinko Latviją.

Patys britai, tikino, kad Lietuva jiems patraukli ne tik dėl to, kad čia kur kas pigiau sukti filmus, bet ir dėl puikių sąlygų ir profesionaliai dirbančių prodiuserių. Koks juostos „Išgyventi didžiąją dieną“ biudžetas – neatskleidžiama. Juosta ekranus pasieks 2011-aisiais.

Daugiausiai – Tadui Blindai

Šiais metais iš valstybės biudžeto dosniausiai bus paremti filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ kūrėjai. Režisieriaus D.Ulvydo juostai skirta 1,7 mln. Lt., dar 1,4 mln. Lt atiteko režisierės Kristinos Buožytės „Aurorai“, o  A.Puipos „Miegančių drugelių tvirtovei“ skirta 650 tūkst. Lt. Lėšų (nuo 10 iki 90 tūkst. Lt) skirta šių naujų kino projektų parengiamiesiems darbams: „Odiseja R ir J“, „Gott mit uns“, „Antis“. „Neišmanėliai“, „Našlaitė“, „Saldus kaip medus“.

Pernai didžiausią paramą gavo kino projektai „Ekskursantė“ (920,147 tūkst. Lt), „Miegančių drugelių tvirtovė“ (680 tūkst. Lt), „Auksinis žirgas“ (600 tūkst. Lt) ir „Tadas Blinda. Pradžia“ (594, 750 tūkst.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius