Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 08

Klaidingai prisatatomi „Spice“ produktai – rimtas pavojus sveikatai

Jungtinių Tautų Tarptautinė narkotikų kontrolės valdyba atkreipė dėmesį į daugelyje šalių pardavinėjamus įvairių žolių mišinius, dar vadinamus „Spice“ produktus. Juos reklamuodami nesąžiningi verslininkai skatina naudoti ne pagal paskirtį. Taip žmonės yra ne tik klaidinami, bet ir keliamas rimtas pavojus sveikatai.
Temos: 2 Reklama Sveikata

Klaidingai prisatatoma prekė

„Spice“ mišiniai pardavinėjami daugelyje šalių, tačiau nėra žinoma, kur jie gaminami. Populiariausias platinimo būdas – internetu ir didžiuosiuose šalių miestuose įsteigtose parduotuvėse vykdoma prekyba, teigiama Narkotikų kontrolės departamento šplatintame pranešime. Ant prekių etikečių nurodoma, kad „Skirta botanikos tyrimams“, „Smilkalai. Jokiam vidiniam vartojimui neskirta prekė“, „Žolelių mišinys. Ypatingų vartojimo būdų gamintojas nenurodo“ ir pan. Tačiau pardavėjai paaiškina, jog iš tikrųjų šios prekės yra skirtos rūkymui ir žmogui sukelia haliucinogeninį poveikį, panašiai kaip rūkant kanapes ar netgi stipriau.

Naudojamos mokslo tikslais sukurtos medžiagos

Keliose Europos šalyse šie mišiniai buvo ištirti laboratorijose ir nustatyta, kad į juos yra pridėta sintetinių kanabinoidų, t.y. naujų medžiagų, kurios buvo susintetintos tik mokslo tikslais (tyrinėjant žmogaus organizme esančius receptorius).

Šiuo metu šios medžiagos dar mažai ištirtos, todėl nežinomas jų galimas kenksmingas poveikis žmogaus sveikatai. Manoma, kad jos gali sukelti vėžį.

Psichoaktyvių medžiagų poveikis

Narkotikų kontrolės departamentas, remdamasis įvairiose ES šalyse atliktų mokslinių tyrimų duomenimis, informuoja, kad „Spice“ produktų poveikis yra 4-5 kartus stipresnis už kanapėse esančių veikliųjų medžiagų poveikį. Vartojant tokius kenksmingomis sintetinėmis cheminėmis medžiagomis papildytus žolių mišinius sutrinka kepenų ir inkstų veikla, gali prasidėti traukuliai, kraujo išsiliejimas į smegenis ar netgi ištikti infarktas. Jau nekalbant apie perdozavimą ar staigią mirtį.

Rūkymui skirti žolių mišiniai (nors paskirtis gali būti nurodyta ir kitokia) organizmą nuodija daugiau nei tabako gaminiai. Sukeliami ne tik psichikos sutrikimai, bet ir rizika susirgti plaučių vėžiu, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.

„Spice“ kontrolė

Šioms medžiagoms dar netaikoma tarptautinė kontrolė, tačiau kai kurios šalys, tarp jų ir Lietuva, jau įtraukė jas į kontroliuojamų medžiagų sąrašus (t.y. Austrija, Estija, Jungtinė Karalystė, Lenkija, Liuksemburgas, Prancūzija, Rumunija, Švedija, Vokietija).

Mūsų šalyje „Spice“ mišiniuose randamos sintetinės medžiagos jau 2009 m. gegužės mėn. buvo įtrauktos į kontroliuojamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius