Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 15

Klaipėda mini 1923 m. sukilimą ir švenčia savo dieną

Prieš 91-erius metus Klaipėda buvo atkovota iš prancūzų ir sujungta su Lietuva. Minint šį svarbų istorinį įvykį Klaipėdoje pagerbti žuvusieji per 1923 m. sukilimą.
Penktadienio vakarą pusantro tūkstančio entuziastų leisis į naktinį pėsčiųjų žygį istorinio 1923-iųjų sukilimo keliais. Šiemet žygevių laukia neįprasti viduržiemiui orai.
Penktadienio vakarą pusantro tūkstančio entuziastų leisis į naktinį pėsčiųjų žygį istorinio 1923-iųjų sukilimo keliais. Šiemet žygevių laukia neįprasti viduržiemiui orai. / Žygio organizatorių nuotr.

Nuo 1919 m. Versalio taikos sutarties iki lemtingojo 1923 m. sausio, Klaipėdos kraštą administravo pirmąjį pasaulinį karą laimėjusios šalys.

„Ambasadorių konferencija čia pasiuntė prancūzų įgulą ir kuomet turėjo būti nuspręsta kas gi su juo bus ir greičiausiai, kad 1922-ųjų m. pabaigoje tapo aišku, jog Klaipėdos kraštas turėtų tapti laisvuoju kraštu. Tai yra laisvuoju miestu, laisvuoju uostu ir laisvu kraštu, kaip Gdanskas, lietuviai nenorėjo su tuo susitaikyti“, – pasakojo Klaipėdos universiteto profesorius Vygantas Vareikis.

1922-ųjų m. pabaigoje tapo aišku, jog Klaipėdos kraštas turėtų tapti laisvuoju kraštu.

Tuometinis užsienio reikalų ministras Ernestas Galvanauskas surengė žygį į mažąją Lietuvą. Daugiau kaip tūkstantis civiliai perrengtų Lietuvos karių ir vietos gyventojų, sausio penkioliktąją įžengė į Klaipėdą.

Įnirtingas kelių dienų mūšis baigėsi sukilėlių pergale. Klaipėdos kraštas tapo Lietuvos valstybės dalimi. Apie šiuos įvykius pasakoja paroda „Kova dėl Klaipėdos: įvykiai ir žmonės“  Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Istorijos skyriaus vedėja Zita Genienė sakė, kad turbūt visa Lietuva dalyvavo, prisidėjo prie šito krašto sėkmingos akcijos, nes gruodžio pabaigoje Kaune, dar kai kuriuose sluoksniuose buvo kalbama, jau derinami veiksmai, ir buvo sakoma – tai bus stebuklas, jeigu tai įvyks.

Iš tikrųjų šitas stebuklas įvyko.

Klaipėdos diena

Žuvusieji mūšiuose dėl Klaipėdos kasmet pagerbiami prie uostamiestyje jiems pastatyto paminklo.

Istorikai, iki šiol tebesiginčijantys ar Klaipėdos kraštas buvo prijungtas ar okupuotas, pernai sutarė dėl vieno – sausio penkioliktąją pavadinti Klaipėdos diena.

Klaipėdos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos vadovas Pranciškus Vytautas Mickus dėstė, jog vertinti galbūt reikėtų ne tiek patį žygį, ne atliktą darbą, bet patį rezultatą, ką jie padarė Lietuvai, kokios pasekmės buvo.

„Sunku net įsivaizduoti kas būtų buvę su tuo mūsų vieninteliu Baltijos pajūriu, jeigu to žygio nebūtų buvę“ – kalbėjo jis.

Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 91-osioms metinėms paminėti visą savaitę uostamiestyje vyks gausybė renginių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius