-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 22

Klaipėdą papuoš marių akmenų parkas

Uostamiestyje ketinama įkurti iš marių bei jūros dugno ištrauktų akmenų parką. Vakar Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje susirinkę specialistai diskutavo, kur galėtų įkurti šių riedulių ekspoziciją.
Gilinant uostą, iš dugno jau ištraukta jau apie pusantro tūkstančio akmenų.
Gilinant uostą, iš dugno jau ištraukta jau apie pusantro tūkstančio akmenų. / Uosto direkcijos nuotr.

Krantuose šiuo metu jų yra suguldyta apie pusantro tūkstančio akmenų. Gilinant uostą, jų bus iškelta dar daugiau.

„Nesinori akmenų panaudoti antkapių gaminimui ar šaligatvių klojimui. Prasmingiau juos eksponuoti, nes tai yra Lietuvos turtas, – sakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Eugenijus Gentvilas. – Geologiškai jie nėra išskirtiniai, tačiau tai vieninteliai Lietuvoje akmenys, iškelti iš marių, jūros dugno. Jų vertė didesnė nei paprasto pilko laukų riedulio. Tai būtų šalies uosto istorijos parodymas“.

Anot direkcijos vadovo, pusantro metro skersmens akmens iškėlimas kainavo daugiau nei 14 tūkst. litų. Mažesnių riedulių ištraukimas atsieina apie 5–8 tūkst. Lt. Parduoti riedulius po pora šimtų litų, direkcijos atstovų nuomone, neverta.

Ieškos tinkamos vietos

Specialistai nusprendė, kad jie būtinai turi būti eksponuojami Klaipėdos miesto ribose. Tačiau kur juos sutalpinti – dar tik pradėta diskutuoti. Tam reikėtų apie hektaro ploto teritorijos.
Iškelta versija, kad riedulius būtų galima eksponuoti Jūrų muziejuje. Taip pat svarstyta, kad nebloga idėja – nutiesti akmenų taką per kopas link jūros arba panaudoti juos Klaipėdos pilies statymui. Pasiūlyta ekspoziciją įkurti ir Kuršių nerijos nacionaliniame parke. Jo vadovybė tam neprieštaravo ir teigė, kad tai būti graži dovana.

Ketinama suburti įvairių institucijų atstovų grupę, kuri toliau rutuliotų šį sumanymą ir apsispręstų dėl ekspozicijos vietos, o vėliau paruoštų ir projektą.

Uosto direkcija daugelį metų vykdo gilinimo darbus uosto akvatorijoje Kuršių mariose ir įplaukos kanale. Darbų metu į paviršių iškeliama daug akmenų, kurių skersmuo yra nuo 0,8 iki 2 m. Šie akmenys numeruojami ir sandėliuojami pakrantėje Smiltynėje.

Uosto direkcijos atstovų teigimu, iškelti rieduliai nėra eiliniai Lietuvos akmenys. Daugelį metų pragulėję uosto dugne, jie nepatyrė atmosferos, augmenijos ar žmogaus veiklos poveikio. Dalis akmenų gali būti paveikti vandens. Todėl Uosto direkcijos iš marių dugno iškelti akmenys gali turėti mokslinę-pažintinę vertę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius