Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 21

Klaipėdiečiai šokiruoti: šalia gyvenamųjų namų bus deginami mirusiųjų kūnai

Klaipėdiečiai piktinasi, kad miesto centre esančiuose laidojimo namuose ketinama įrengti kremavimo liniją, o krematoriumo kaminas iškils tiesiog gyventojams po langais, pranešė TV3 „Žinios“.
Liepsnos
Liepsnos / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Mirtis Klaipėda

Prie Joniškės kapinių, veikiančiuose laidojimo namuose netrukus prasidės kapitalinis remontas. Dvi iš keturių šarvojimo salių taps kremavimo linija. Tokias naujienas išgirdę aplinkinių namų gyventojai pasipiktino.

„Kremavimo linija būtų apsupta gyvenamaisiais namais. Artimiausi namai už 75 metrų“, – TV3 „Žinioms“ piktinosi klaipėdietė Rasa, pridurdama, kad tai sumažina ir nekilnojamojo turto vertę.

Jos teigimu, bus deginami ne tik žmonių palaikai, bet ir gėlės, vainikai, karstai ir kiti reikmenys.

„Toks objektas šalia mūsų, kai ir taip kiekvieną dieną skaudančia širdimi pravažiuojame, matosi procesijos laidotuvių... Žinot, tai nėra gerai kiekvienam asmeniškai“, – TV3 „Žinioms“ skundėsi netoli laidojimo namų gyvenanti Regina.

„Tokio objekto statyba paveikia psichoemocinę aplinkinių namų gyventojų būklę. Pagal galingumą, kuris numatomas, tai per dieną ten vyks dvidešimt penkios kremacijos, tai ten į kalniuką stovės pastovi eilė katafalkų, laukianti, kad bus galima deginti“, – TV3 „Žinioms“ sakė klaipėdietis Mindaugas.

Laidojimo bendrovė tikina nenusižengianti taisyklėms

Tuo metu laidojimo bendrovė direktorė Vitalija Rumbaitienė teigė, kad atsisveikinimas su mirusiuoju yra patogesnis Klaipėdos centre, o ne kažkur už miesto.

„Mes tiesiog norime tam komplekse turėti ir tą paslaugą – kremaciją“, – sakė ji.

Šiuo metu kremacijai palaikai vežami į Latviją, Lenkiją arba Kėdainiuose esantį krematoriumą.

V.Rumbaitienė pažymėjo ir tai, kad Klaipėdoje pradėjus įgyvendinti šią paslaugą, ji ženkliai atpigtų. Laidojimo bendrovės skaičiavimais, kasmet būtų galima sudeginti 400-500 palaikų.

Pranešimas apie kremacijos liniją išspausdintas vietinėje spaudoje, o jokių naujų leidimų šiai veiklai net nereikėjo.

„Šioje vietoje nuo senų laikų žemės paskirtis yra laidojimo statinių, laidojimo namų. Taip pat yra krematorių, kolumbariumo statyba galima“, – TV3 „Žinioms“ dėstė V.Rumbaitienė.

Meras gina gyventojų interesą

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas paneigė, kad miesto plane yra numatyta tokios funkcijos statinio statyba.

„Dėl ko jie išvengė poveikio aplinkai vertinimo... Pateikti neteisingi duomenys, mano manymu. Tas vertinimas nebūtų buvęs jiems dėkingas, būtų nustatęs sanitarinio poveikio zonas.

Jie pateikė neteisingus duomenis, kiek metrų yra nuo artimiausių gyventojų ir tas tapo prielaida Aplinkos apsaugos agentūrai leisti atrankos būdu vykdyti toliau procedūras“, – teigė V.Grubliauskas.

Meras pripažino, kad tokia paslauga mieste reikalinga, bet tik ne tokioje vietoje. Jis neatmetė galimybės, kad ginant viešąjį interesą gali tekti kreiptis ir į teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius