Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 29

Klaipėdiečio menininko kūriniu žavisi tūkstančiai

„Kai sužinai, kad tavo skulptūrą kasdien aplanko dešimtys tūkstančių žmonių, apima labai malonus jausmas. Menininkui labai svarbus supratimas, kad esi ne vienas“, - teigė klaipėdietis Vytautas Karčiauskas.
Lietuvos paviljonas pristato šalį iš oro baliono skrydžio.
Lietuvos paviljonas pristato šalį iš oro baliono skrydžio. / Z.Tallat-kelpšaitės nuotr.

Galerijos „Pėda“ šeimininko erdvinė kompozicija „Noriu būti“ atstovauja Lietuvai Šanchajuje (Kinija) vykstančioje pasaulinėje parodoje „Expo 2010“.

Neseniai iš Kinijos grįžusi klaipėdietė žurnalistė Zita Tallat-Kelpšaitė įsitikino, kad kompozicija, sukurta pagal Leonardo da Vinci „Vitruvijaus žmogaus“ dvasią, viena lankomiausių Lietuvos stende.

Žeria pagyras

„Buvau maloniai nustebinta. Šanchajuje vykusi „Expo 2010“ paroda gerokai pranoko lūkesčius. Teko lankytis 2000-aisiais Hanoveryje vykusioje parodoje. Ten, atvirai pasakius, Lietuvos stendas atrodė blankiai. Šį kartą viskas kitaip – paviljonas žaismingas ir informatyvus“, – pasakojo neseniai iš Šanchajaus grįžusi klaipėdietė. Ne kartą šiame mieste viešėjusi žurnalistė pastebėjo, kad milžiniškas miestas gerokai pasitempė ir parodai pasiruošta iš peties: naujųjų Šanchajaus metro galėtų pavydėti tiek Maskva, tiek Paryžius.

Z.Tallat-Kelpšaitės nuotr./V.Karčiausko „Noriu būti“ kasdien pritraukia po 10–11 tūkst. lankytojų.
Z.Tallat-Kelpšaitės nuotr./V.Karčiausko „Noriu būti“ kasdien pritraukia po 10–11 tūkst. lankytojų.

Į Kinijoje vykusią tarptautinę transporto parodą išsiruošusi Z.Tallat-Kelpšaitė nutarė aplankyti ir „Expo 2010“ parodą, tam ji skyrė tris dienas. Tačiau tiek laiko šitokiai parodai – per maža. Prie populiariųjų stendų žmonės lūkuriavo po kelias valandas, nepaisant to, kad kai kurie turėjo VIP bilietus.

Lietuvos stende didžiausio populiarumo susilaukė „Stebuklo“ plytelė iš Vilniaus katedros aikštės, krepšinio aikštelė su kartonine įžymiojo trenerio Jono Kazlausko figūra, Vytauto Karčiausko kompozicija „Noriu būti“. Būriai parodos lankytojų grūdosi ir prie kavinukės, vaišinančios lietuvišku alumi, cepelinais, raugintais kopūstais ir kitokiais lietuviškais patiekalais. Z.Tallat-Kelpšaitė juokdamasi prisiminė, kaip kinai lazdelėmis bandė sudoroti cepelinus.

Menininką kviečia į Šanchajų

Rugsėjį į Šanchajų ketina keliauti ir skulptūrinės kompozicijos autorius V.Karčiauskas. Kinijoje jis pakviestas sudalyvauti net keliose konferencijose, taip pat savo akimis įsitikinti, ar jo „Noriu būti“ iš tiesų tokia populiari. Beje, po kelių mėnesių pasibaigus parodai „Expo 2010“, klaipėdiečio skulptūra negrįš į Lietuvą.Ji bus eksponuojama Šanchajaus meno galerijoje.

Projektuodamas skulptūrą „Noriu būti“ V.Karčiauskas kartu sukūrė ir didesnio atitikmens projektą – tai būtų 46 metrų aukščio kultūros centras, kuriame galėtų įsikurti biurai, jis pavadintas „Eco Vitruvian“. Šis statinys, menininko manymų, puikiai atrodytų iškilęs virš vandens.

Numatyta, kad šis pastatas naudotų atsinaujinančią energiją. Tokio projekto realizavimas, preliminariais skaičiavimais, atsieitų apie 36 mln. eurų. Rugsėjį menininkas ketina susitikti su grupe Kinijos verslininkų, susidomėjusių šiuo projektu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius