Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 05

Klaipėdietis rašytojas Juozas Šikšnelis: nesvarstau, už ką myliu Lietuvą – tiesiog myliu

1990-ųjų metų kovo 11-ą dieną Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas atkūrė nepriklausomą Lietuvą. Šiemet sukanka 25 metai, kai Lietuva nepriklausoma, o jos piliečiai – laisvi. 15min.lt klausia lietuvių, už ką jie myli Lietuvą, ir kokias galimybes jiems suteikė laisvė.
Rašytojas Juozas Šikšnelis
Rašytojas Juozas Šikšnelis / L. Sėlenienės nuotr.

Paklaustas, už ką myli Lietuvą, rašytojas Juozas Šikšnelis ilgai nesvarsto ir patikina  atsakymo neturintis.

„Į savaime suprantamus klausimus aš niekada neieškau atsakymų. Suprantama, kad myliu. Jei pradėsi ieškoti atsakymų, kodėl ją myli, labai nesunku nusiristi į kitą pusę ir pradėti galvoti, gal Lietuva manęs nemyli, kodėl aš turėčiau ją mylėti.

Tokius klausimus ir tokius svarstymus aš dažnai girdžiu iš žmonių, kurie palieka mūsų šalį. Kaip gali nemylėti šalies, kaip gali nemylėti žemės, kuri maitina tave syvais ir visą gyvenimą maitino.

Juk užtenka medžiui prarasti ryšį su ta vieta, iš kurios jis semiasi syvų, ir medis nudžiūsta. Lygiai taip pat ir žmogus. Todėl aš niekada nesvarstau, už ką myliu Lietuvą. Aš ją tiesiog myliu“, – poetiškai apie Lietuvą svarsto rašytojas. 

Romanų, apysakų ir novelių autorius į Lietuvos nepriklausomybę žvelgia ne tik piliečio, o ir kūrėjo akimis. Laisvės troškulys, jo įsitikinimu, šiandien Lietuvai leidžia didžiuotis sovietmečiu sukurtais literatūros šedevrais.

„Kūrėjui kuo sunkesnės sąlygos, kuo sunkesnės aplinkybės jį slegia, tuo jam lengviau sekasi kūryba. Jausdami ideologinę ir dvasinę priespaudą anais laikais daug kūrėjų sukūrė šedevrus. O atgavęs laisvę kūrėjas, kaip ir kiekvienas žmogus, dažnai nemoka ja pasinaudoti. Kūrybai reikia tam tikrų suvaržymų. Sotus kūrėjas nieko gero nesukuria, o alkanas kūrėjas sukuria šedevrus“, – apie laisvės suteiktas galimybes svarstė J.Šikšnelis.

VIDEO: Rašytojas Juozas Šikšnelis apie nepriklausomą Lietuvą

O kodėl ir kaip laisvę mylite jūs? Pasidalinkite laisvės nuotaika ar nuotrauka savo paskyrose socialiniuose tinkluose „Instagram“, „Twitter“, „Facebook“ ir „YouTube“ panaudodami raktažodį #myliulaisvę ir ieškokite savęs specialioje šventinėje platformoje 15min.lt/myliulaisvę!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius