Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 28

Klaipėdoje įžiebiami autentiški dujų žibintai

Penktadienį 11 val. prie Klaipėdos jaunimo centro įsižiebs du naujam gyvenimui prikelti dujų žibintai.
Per Jūros šventę bus įžiebti autentiški žibintai.
Per Jūros šventę bus įžiebti autentiški žibintai. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Jie atstatyti bendrovės „Lietuvos dujos“ iniciatyva minint dujų verslo Lietuvoje 150-ies metų ir gamtinių dujų Lietuvoje naudojimo 50-ies metų progas. Dujinių žibintų įžiebimo ceremonija yra 2011 m. Klaipėdos Jūros šventės programos dalis.

„Mes orientuojamės į darbus, kurie nevienkartiniai, o jų rezultatas liktų ir ateities kartoms. Glaudžiai dirbdami su paveldosaugos specialistais, miesto vadovais, atkūrėme tikrus autentiškus žibintus, kuriuose pavyko panaudoti net trečdalį išlikusių detalių. Reikėjo pasistengti, nes ir autentiškos išlikusių žibintų detalės, kalvystės ir kiti darbai turėjo būti atlikti taip, kad čia tikrai stovėtų dar 1891 metus menantys dujų žibintai“, – sako AB „Lietuvos dujos“ generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius.

Abiejuose žibintuose yra 174 detalės, iš kurių 53 – autentiškos ir restauruotos, kitos – pagamintos paveldosaugininkų atestuotų specialistų. Žibintai atstatyti prie Klaipėdos jaunimo centro, kur anksčiau, XIX a. pabaigoje, jie kelią švietė į Karalienės Luizės gimnaziją skubėjusiems moksleiviams.

1861 m. Klaipėdoje pradėjo veikti pirmasis degiųjų dujų fabrikas, dujos buvo gaminamos perdirbant akmens anglį. Prieš 150 metų veikusį fabriką Klaipėdoje galima vadinti Lietuvos dujofikavimo pradžia. Dar du degiųjų dujų fabrikai buvo atidaryti Vilniuje (1864 m.) ir Šilutėje (1907 m.). Po Antrojo pasaulinio karo visi trys fabrikai veiklos nebeatnaujino.

1956 m. Lietuvoje pradėtos naudoti suskystintos propano ir butano dujos. 1961 m. rugpjūčio 13 d. Vilniuje, Vingio parke, uždegtas pirmasis gamtinių dujų fakelas. Per metus Lietuvos vartotojai suvartoja apie 3 milijardus kubinių metrų gamtinių dujų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius