Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 11

Klaipėdoje prasideda Europos literatūros dienos

Klaipėdos I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje prasidėjo Europos literatūros dienos.
Klaipėdoje lankysis viešnia iš Šveicarijos - Anna Ruchat
Klaipėdoje lankysis viešnia iš Šveicarijos - Anna Ruchat / Organizatorių nuotr.

Pirmadienį, 17 val., bibliotekos Gerlacho palėpėje organizuojamas susitikimas su viešnia iš Šveicarijos Anna Ruchat, Daniele Brolli iš Italijos. Renginį ves Markus Roduner.

Italas Dienele Brolli – rašytojas, komiksų iliustratorius ir autorius, eseistas, video kūrėjas, vertėjas, leidėjas. Nuo 1981 iki 1993 metų žurnalams ir laikraščiams vertė „nepublikuotus užsienio rašytojų tekstus“, kurie iš tiesų buvo paties Brolli kūryba, imituojanti konkrečių autorių stilių. Šiuo metu vadovauja leidyklai Comma 22. 1994 m. debiutavo romanu „Juoda dvasia“ (Animanera).

Netrukus pasirodys antrasis Daniele Brolli romanas „Kiaušinis“, parašytas remiantis Čarlzo Dikenso romano „Didieji lūkesčiai“ struktūra. Pirmoje dalyje pagrindiniam personažui Emilijui –penkeri, veiksmas vyksta 1965–ais ir 1935–ais metais Italijoje, Riminyje. Antroje romano dalyje dvidešimt dviejų Emilijus iš San Leo miesto keliauja į Romą, pakeliui aplankydamas nublankusias ir užmirštas centrinės Italijos vietas.

Autorius sąmoningai pasirenka Dikenso stilistiką ir žaidžia dvilypumo – buvimo vaiku ir suaugusiuoju tuo pačiu metu – idėja. Vaikiška sąmonė susiduria su suaugusiojo, žvelgiančio į savo praeitį, sąmone. Antrojoje romano dalyje vaiko ir suaugusiojo santykis pasikeičia vietomis – artimųjų apleistas Emilijus pasijunta vaiku suaugusiojo kūne.

Kita viešnia – Anna Ruchat  – gimė 1959 m. Šveicarijoje, Ciuriche. Studijavo filosofiją ir vokiečių literatūrą. Šiuo metu gyvena Italijoje, Pavijoje. Dėsto Europos vertimo mokykloje Milano komunoje. Daugiau nei dvidešimt metų verčia italų leidykloms iš vokiečių kalbos.

2004 m. išėjęs pirmasis apsakymų rinkinys „Šiame gyvenime“ (In questa vita) Italijoje buvo apdovanotas Piero Chiaros premija kaip geriausias apsakymų rinkinys, o Šveicarijoje pelnė Schillerio premiją. Išverstas į vokiečių kalbą (Die beiden Türen der Welt). 2005 m. pasirodė poezijos rinkinys „Geografija be upės“ (Geografia senza fiume). 2009 m. poezijos rinkinys su Giulios Fonti koliažais „Medžiaginiai angelai“ (Angeli di stoffa).

Apsakymas „Viražas“ (La virata) yra iš nespausdinto apsakymų rinkinio „Skrydis šešėlyje“ (Volo in ombra). Autobiografinius motyvus autorė pasitelkia toliau plėtodama pirmame rinkinyje įtvirtintas gyvybės ir mirties, žmogaus būties trapumo šioje žemėje temas.

Renginys nemokamas. Atėjusių į skaitymus laukia dovanėlė – almanachas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius