Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 10

Klaipėdoje rinksis jūrinio paveldo žinovai

Prieš pat didžiąją regatą, liepos 24 dieną, Klaipėdoje Lietuvos jūrų muziejus rengia tarptautinę mokslinę konferenciją „Jūrinio paveldo išsaugojimas: patirtis ir galimybės”, kurioje dalyvaus mokslininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos, Švedijos. Ši konferencija yra vienas iš renginių, skirtų Jūrų muziejaus trisdešimtmečiui.
Gaminamas senovinis laivas - kurėnas.
Gaminamas senovinis laivas - kurėnas. / Jūrų muziejaus nuotr.

Pati jūrinio paveldo sąvoka dar nėra tiksliai apibrėžta, todėl, subūrus tarptautines pajėgas, tikimasi išdiskutuoti klausimus, į kuriuos vis dar ieškoma atsakymų. Kad konferencija nebus tik sausų faktų konstatavimas, o vieta tikrai ir esminei diskusijai, rodo ir pranešimų temos.

Jūrų muziejaus nuotr. /Laivo gamyba.
Jūrų muziejaus nuotr. /Laivo gamyba.

Štai ilgametis Jūrų muziejaus kurėno ekspedicijų dalyvis Maikas Springmanas (Vokietija, Rostoko universitetas) skaitys pranešimą Jūrinis paveldas nuo krantinės iki vandens kelio. Paveldėtas šlamštas ar kultūrinės vertybės? Štetino marių jūrinis kultūrinis kraštovaizdis”. Jūrų muziejaus istorikas, kurėno Sud 1” kapitonas Romaldas Adomavičius ir laivadirbys iš Rusnės Simas Knapkis kalbės apie tradicinių laivų atkūrimo Lietuvoje problemas: tradicijos ir inovacijos.

Nebus apeita ir jūrinio paveldo įtaka ekonomikai: Hanse Bureau Sail” vykdantysis direktorius Holgeris Belgardtas skaitys pranešimą Plaukiojantys istoriniai laivai – mūsų jūrinio paveldo dalis ir pagrindiniai renginių dalyviai. Jūriniai renginiai – ekonominės plėtros galimybės ir platformos saugant istorinius laivus.”

Organizuodami ši forumą mes siekiame suburti draugėn ne tik garsiausių Europos jūrų muziejų, mokslinių tyrimų centrų bei tarptautinių organizacijų atstovus, muziejų specialistus, paveldo puoselėtojus ir propaguotojus, aktyvius visuomenės veikėjus. Kartu norime pasidalinti patirtimi kuriant visuomenei patrauklų ir informatyvų muziejų, naudojant modernias technologijas bei novatoriškus sprendimus. O vienas pagrindinių konferencijos tikslų - aktualizuoti jūrinį kultūrinį paveldą, aptarti jo išsaugojimo galimybes Lietuvos ir Europos patirčių fone, išanalizuoti teisinę padėtį", - sakė Lietuvos jūrų muziejaus  direktorė Olga Žalienė. 

Bendromis dalyvių jėgomis bus paruošta konferencijos rezoliucija – dokumentas, kuriame atsispindės jūrinio kultūrinio paveldo išsaugojimo kryptys ir reikalingi sprendimai joms įgyvendinti.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius