-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 03

Klaipėdoje svečiuosis burlaivis „Kruzenshtern“

Šį sekmadienį, burinių laivų sezono pabaigai, Klaipėdos uostas laukia ypatingo svečio –„KRUZENSHTERN“, kuris yra vienas didžiausių pasaulyje mokomųjų burlaivių.
Klaipėdoje lankysis įspūdingas burlaivis.
Klaipėdoje lankysis įspūdingas burlaivis. / Organizatorių nuotr.

„Kruzenshtern“ yra antras didžiausias mokomasis burinis laivas pasaulyje (už jį didesnis tik į Klaipėdą šią vasarą atplaukęs „Sedov“). Pirmasis šio burlaivio pavadinimas „Padua”, jis pastatytas Vokietijoje 1920 metais ir yra vienas iš penkių garsių burlaivių-kliperių „Flying P Line“, kurie plaukiojo kaip prekybiniai laivai Atlanto, Indijos ir Ramiajame vandenynuose.

Visų penkių burlaivių pavadinimai prasidėdavo ‘P’ raide ir tik „Padua“ vis dar plaukia po burėmis. „Pamir“ nuskendo per uraganą prie Azorų, „Peking“ baigė plaukiojimus ir tapo muziejiniu laivu New Yorke, „Pommeran“ prišvartuotas Mariehamne,  o „Passat” naudojamas kaip jaunimo nakvynės namai (su stiebais, bet be burių) prie Kylio kanalo.

„Padua“ atiteko Rusijai 1946 m. ir buvo pavadinta „Kruzenshtern“ – žymaus Rusijos hidrografo ir jūrininko garbei. Burlaivis lengvai atpažįstamas dėl išskirtinių juodai-baltų bortų – gana įprastų burlaiviams plaukiojusiems į Rytus, nes toks dažymas imituodavo patrankų angas ir atbaidydavo piratus. 

Šiuo metu „Kruzenshtern“ yra ne tik plaukiojanti burlaivių istorijos dalis, bet  atlieka ir buriavimo mokymo veiklą. Jo įgulą sudaro Valstybinės Baltijos  žvejybos  laivyno akademijos kursantai. „Kruzenshtern“ nuolat dalyvauja „The Tall Ships‘ Races“ regatose ir yra laukiamas laivas visuose pasaulio uostuose.

Į Klaipėda šis įspūdingas burlaivis atplauks sekmadienį 9 val. ryte ir bus švartuojamas Kruizinių laivų terminale. Tą pačią dieną nuo 10 val. iki 20 val „Kruzenshtern” bus atviras lankymui, o Klaipėdoje svečiuosis iki pirmadienio ryto.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius