Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 24

Klaipėdos metai: naujų tradicijų gimimas

„Į miestą jau dvi savaites nebeišeinu – kaip taip užpustė ir taip slidu, žmogui, įkopusiam į devintą dešimtį, braidžioti sunku“, - pokalbį pradėjo kraštotyrininkas, Klaipėdos metraštininku vadinamas Bernardas Aleknavičius.
Šie metai puikūs buvo ir pačiam B.Aleknavičiui – išleistos trys jo knygos.
Šie metai puikūs buvo ir pačiam B.Aleknavičiui – išleistos trys jo knygos. / A.Kripaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Gimimas
A.Kripaitės/15min.lt nuotr./Skaičiuojama, kad jau užbaigta apie pusę Klaipėdos arenos statybos darbų.
A.Kripaitės/15min.lt nuotr./Skaičiuojama, kad jau užbaigta apie pusę Klaipėdos arenos statybos darbų.

Miesto centre gyvenantis uostamiesčio patriotas, nors ir stebėdamas miestą pro langą, nepraleidžia nė vienos žinutės, naujienos apie jį. 

„Man pačiam šie metai buvo labai rezultatyvūs ir kūrybingi. Išleidau tris knygas. Vieną jau buvau parengęs prieš daugiau nei dvidešimt metų, tačiau ji tik dabar pasirodė“, - pasakojo B.Aleknavičius. Kartu jis pasidžiaugė ir gaisiu derliumi Klaipėdos metų knygos rinkimuose, organizuojamuose Savivaldybės viešosios bibliotekos. „Septynios leidyklos ir šitiek knygų! Sovietmečiu būdavo metų, kai per visą Lietuvą išleisdavo tik tiek“, - prisiminė pašnekovas. 

2010-ieji, anot B.Aleknavičiaus, buvo puikūs ir miestui. Šiemet 758-ąjį gimtadienį atšventusi Klaipėda šiuos metus minės kaip statybų ir naujų tradicijų užgimimo metus. 

Nauji rekordai

Baigiantis šiems metams užbaigtos ilgiausios Lietuvoje estakados – net 610 metrų ilgio – statybos. Jakų žiedo estakada apdovanota „Lietuvos Metų gaminio 2010“ aukso medaliu. „Manau, kad tai taps Lietuvos kelininkų pasididžiavimu dar ilgai. Niekur kitur tokio žiedo nėra. Tiesa, yra estakada pakeliui į Kauną, tačiau šioji atrodys žymiai geriau“, - vertino pašnekovas.

Kiti metai ženklins Jakų žiedo rekonstrukcijos antrąjį etapą. Projekto vertė sieks apie 58 mln. Lt.

Vidurvasarį užbaigtos ir ilgiausio pėsčiųjų tilto per geležinkelį statybos, atsiėjusios 13 mln.Lt.

Šiais metais įsibėgėjo ir naujosios Klaipėdos arenos statybos. Nors praėjusį gruodį, kai statybvietėje įkasta speciali kapsulė ateities kartoms, žadėta, kad statinys bus užbaigtas 2010-ųjų pabaigoje, pabaigtuvės atidėtos. Dabar Klaipėdos areną žadama užbaigti ankstyvą kitų metų pavasarį. 
Apie miesto centre palei Danę verdančias statybas B.Aleknavičius kalbėjo su liūdesiu. „Pats Dramos teatre dirbau daugiau nei dvidešimt metų – fotografavau jų spektaklius. Manau, kad mūsų architektams turi būti gėda už tuomet nekokybiškai rekonstruotą pastatą“, - teigė pašnekovas. Prieš savaitę įkasta kapsulė ateities kartoms tik paženklino sparčias statybas. Šiais metais nugriautą nekokybiškąjį statinio priestatą norima atsitatyti iki 2014-ųjų. Tuo tarpu Muzikinio teatro naujojo pastato statybų klausimas vis dar tvyro ore. Teatre keitėsi vadovai, ir konkursas, padėsiantis nustatyti, kur geriau statyti teatrą, užsitęsė. 
Lietuvos Jūrų muziejus, atsisveikinęs su delfinais, išgabentais į Jūrų muziejų, pradėjo delfinariumo rekonstrukciją. Sparčiai tęsiamos ir „Gintaro“ baseino rekonstrukcijos darbai – kitąmet miestiečiai ir profesionalūs plaukikai turės modernų baseiną.
Užgimė tradicijos
2010-ieji Klaipėdoje pagimdė naujas tradicijas – gegužę pirmą kartą surengtas Laivų paradas, dar kartą primenantis, kad jūrinės tradicijos – gajos. Pirmojo laivų parado organizatoriai, pakvietę pasižiūrėti istorinio laivų mūšio, pasitikti parplaukiančius laivus, ketina tęsti tradicijas. 
Garsusis Klaipėdos Pilies džiazo festivalis šiemet į uostamiestį sukvietė šimtus jaunų dainininkų. Festivalio vedlė Inga Grubliauskienė pagaliau įgyvendino ilgai brandintą įdėją taip greta festivalio su ryškiausiomis scenos žvaigždėmis gimė „Jaunoji džiazo banga“. 
Senamiestis, įsileidęs Blusų turgų, ir toliau „gaivinosi“: visą vasarą miestelėnai ir svečiai kviesti į gatvelių šventęs. Su kepiniais kvietė Kepėjų gatvė, su Žuvimi – Žvejų, su kepsniais – Mėsininkų. 
„Tikiuosi, kad 2011-ieji toliau tęs tradicijas ir ypač – sausio 1-ąją vidurdienį, kai šimtai klaipėdiečių renkasi prie Menų fakulteto, į K.Donelaičio aikštę, paminėti šio iškilaus Mažosios Lietuvos veikėjo gimtadienį“, - šypsojosi B.Aleknavičius. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius