Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 05

Klaipėdos prokurorai nesiims tyrimo dėl šiukšlių deginimo

Klaipėdos apygardos prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl biokuro ir atliekų termofikacinės jėgainės statybų.
Neringos paplūdimiuose šiukšles daugiausia rinko poilsiautojai
Šiukšlės / Neringos savivaldybės nuotr.

Grupė uostamiesčio politikų kriepėsi į prokuratūrą prašydami ginti viešą interesą.

Tarybos nariai Naglis Puteikis, Viačeslavas Titovas ir Jurijus Šeršniovas savo prašyme pradėti ikiteisminį tyrimą nurodė, kad, jų nuomone, bendrovės  „Fortum Klaipėda” veikla siekiant pastatyti ir eksploatuoti atliekų deginimo įrenginius yra galimai neteisėta, o Klaipėdos regiono Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, įvertindami poveikį aplinkai, aplaidžiai atliko savo pareigas.

Prašymą išnagrinėjusi prokuratūra jokių nusikaltimo ar baudžiamo nusižengimo požymių neįžvelgė ir atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Prokurorai informavo, kad politikų išdėstytos aplinkybės yra tik prielaidos ir jų asmeninė nuomonė bei vertinimai dėl galimo neigiamo poveikio aplinkai. Ministerija buvo nurodžiusi, kad rengiant poveikio aplinkai ataskaitą aplinkosauginiai reikalavimai nebuvo pažeisti.

„15min” jau rašė apie praėjusią savaitę vykusią protesto akciją dėl termofikacinės jėgainės statybų. Klaipėdietiškos nevyriausybinės organizacijos stojo prieš šiukšlių deginimo gamyklos Laisvosios ekonominės zonos teritorijoje detalųjį planą.

Kai kuriuos tarybos narius bei visuomenininkus papiktino, kad šis klausimas į praėjusį ketvirtadienį vykusio tarybos posėdžio darbotvarkę skubos tvarka buvo įtrauktas likus nepilnai parai.

Anot protestuotojų, klaipėdiečiams svarbų klausimą siūloma priimti nepasitarus su visuomene.

Pasak jų, įtraukiant projektą į Tarybos posėdžio dienotvarkę, kai iki posėdžio lieka kelios valandos, iš visuomenės stengiamasi atimti galimybę protestuoti. Nepaisant to, protestuotojai ketvirtadienio rytą susirinko ir prie savivaldybės, ir į salę, kurioje posėdį pradėjo miesto Tarybos nariai.

Kai kurie politikai priekaištavo, kad projektas vykdomas neskaidriai.

Tačiau vicemerė Judita Simonavičiūtė priminė, kad projektas svarstytas ir viešintas jau ne vieną kartą. Anot jos, sutikimas šios jėgainės statyboms buvo gautas dar 2007 metais.

Projektas skubos tvarka įtrauktas į tarybos posėdžio darbotvarkę todėl, kad tik prieš kelias dienas gavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos išvadas. Jo tvirtinimu, inspekcija išsamiai ištyrė detalųjį jėgainės statybos planą ir pateikė teigiamas išvadas.

Šiluminę elektrinę planuojama statyti pramonės parko teritorijoje tarp Vilniaus plento, kelio Palanga-Šilute, Lypkių gatvės ir geležinkelio.

Teigiama, kad biokuro ir atliekų termofikacinė jėgainė padėtų gyventojams sumažinti teikiamos šilumos kainą.

Uostamiesčio savivaldybės duomenimis, šiuo metu vidutinis atliekų kiekis vienam Klaipėdos regiono gyventojui siekia apie 490 kg per metus. Apie 75 proc. biologiškai skaidžių atliekų yra šalinamos sąvartyne. Šios atliekos yra pagrindinis sąvartyno dujų šaltinis. Pastačius termofikacinę elektrinę, pasak valdininkų, būtų sukurta alternatyva atliekų šalinimui sąvartyne bei taip būtų panaudojamas atliekų energetinis potencialas.

Naujojoje jėgainėje kaip kurą planuojama panaudoti apie 115-130 tūkst. tonų. komunalinių atliekų per metus. Tai sudaro apie 80 proc. Klaipėdos regione susidarančių atliekų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius