Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 30

Klaipėdos regione taršių sąvartynų nebėra

Vakarų Lietuvoje nebeliko didžiulių aplinkos ir kraštovaizdžio taršos židinių – Klaipėdos regione uždaryti visi 7 seni sąvartynai: Glaudėnų, esantis Kalotėje, Kiškėnų (Klaipėdos raj. savivaldybė), Joskaudų (Palanga), Puodkalių (Skuodo raj.), Ankštakių (Kretingos raj.), Rumšų (Šilutės raj.) ir Neringos savivaldybės.
Šiukšlynas
Šiukšlynas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip pasakojo projektą vykdančio UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) direktoriaus pavaduotojas Rimantas Gedrimas, visi sąvartynai buvo rekultyvuoti iki 2011 metų pabaigos. Uždarymo darbai kainavo 30,877 mln. litų. Išskyrus Šilutės rajono Rumšų sąvartyną, kurio rekultivacija buvo finansuojama tik iš Europos Sąjungos (ES) fondų, kitų 6 sąvartynų rekultivacijai panaudotos ES, KRATC ir Lietuvos Vyriausybės lėšos.

Buvusių sąvartynų vietose suformuoti kaupai, kurie uždengti lietaus vandeniui nelaidžiu sluoksniu. Atliekų kalnai sutankinti, sutvirtinti molingo grunto, žvyro bei juodžemio sluoksniais, apsodinti žole, o aplink sąvartynus nutiesti drenažiniai vamzdžiai filtrato surinkimui.

„Visos 7 teritorijos yra prižiūrimos – šienaujama žolė, atliekami monitoringo darbai, siekiant nustatyti buvusių sąvartynų skleidžiamą taršą. Mes ir toliau prižiūrėsime bei administruosime  uždarytus Klaipėdos regiono sąvartynus. Atliekos pūva dešimtmečiais ir iš atliekų kalnų išsiskiria taršūs skysčiai, kuriuos reikia surinkti bei išvežti į valymo įrenginius“, – pasakojo R. Gedrimas.

Anot jo, rekultivuojamų sąvartynų nauda – akivaizdi. Jie nebeterš aplinkos, negadins kraštovaizdžio. Aplinkinių sklypų savininkai nuolat kentėdavo nuo vėjo blaškomų popieriaus, plastiko atliekų. Dabar ir ši problema išspręsta.

„Kaip panaudoti šias teritorijas – dar nėra nuspręsta. Pagal įstatymus, vykdyti monitoringo programas galima iki 30 metų. Kitose šalyse ant tokių kalvų yra statomos saulės baterijos, šalia jų – vėjo jėgainės, nes jokia kita veikla negalima. Mūsų bendrovė taip pat siekia į uždarytus sąvartynus pritraukti žaliosios energetikos vystytojus. Pavyzdžiui, Glaudėnų sąvartyne jau veikia jėgainė iš pūvančių atliekų dujų gaminanti elektros energiją“, – sakė R. Gedrimas.

Senų sąvartynų ir užterštų teritorijų tvarkymas Klaipėdos regione prasidėjo 2007 metais. Pirmasis žaliuojančiu kalnu paverstas Glaudėnų (Kalotės) sąvartynas. Taip pat aplink rajoninius miestelius mažomis kalvelėmis arba žaliuojančiomis pievomis virto buvę vietiniai šiukšlynai.

Prieš gerą dešimtmetį Lietuvoje buvo apie 600 taršių sąvartynų ir nelegalių šiukšlynų, vykdant ES ir Lietuvos Respublikos susitarimus dabar šalyje liko tik 10 regioninių moderniai įrengtų  sąvartynų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius