Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 30

Klaipėdos simbolis „Meridianas“ bus iškeltas iš vandens ir nežinia, ar besugrįš

Miesto simboliu tapęs burlaivis "Meridianas" rudenį turėtų būti iškeltas iš vandens ir nežinia, ar kada nors vėl sugrįš į savo vietą. Rekonstrukcijos reikalaujanti barkentina, teigiama, dar vienos žiemos ant vandens neišgyventų, tad bus įkurdinta sausumoje. Viliamasi, kad laivo rekonstrukcijai pavyks gauti fondų paramą ir jis taptų tarsi laivu-muziejumi sausumoje, o kol kas prašoma miestiečių paramos laivo iškėlimui iš vandens.
Klaipėdos puošmena – „Meridianas“
Klaipėdos puošmena – „Meridianas“ / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Suomijoje 1948 metais pastatytas laivas šiuo metu priklauso paramos fondui „Meridianas“. Šis fondas su savivaldybe pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kurią taryba turėtų patvirtinti birželį. Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojos Alinos Velykienės, ši sutartis taps pagrindu kreiptis į miestiečius bei bendroves, kad jie paaukotų lėšų Meridiano iškėlimui iš vandens. Skaičiuojama, kad tam prireiktų apie 100 tūkstančių litų.

„Jo techninė būklė labai sudėtinga, jis nebegalėtų dar vieną žiemą būti vandenyje“, – sakė A.Velykienė. Šiuo metu sprendžiama, kur iškeltas laivas galėtų stovėti. Svarstoma, kad tam tiktų Kruizinių laivų terminas, nes čia lankosi daug turistų. Tarp kitų vietų – Klaipėdos laivų remonto teritorija, aikštelė netoli Mokyklos gatvės tilto. Bet kokiu atveju, laivas stovės netoli vandens.

Reikia milijonų

„Meridianas nebus uždaromas, būtų atviras. Siūlėmė ir santuokas registruoti ant burlaivio, būtų graži vieta, bet ir tam reikia išoriškai jį aptvarkyti, kad būtų saugu“, – kalbėjo pavaduotoja.

2010 metais savivaldybės užsakymu buvo parengta barkentingos „Meridianas“ galimybių studija. Joje analizuoti trys variantai, kaip miesto veidu tapusį laivą būtų galima išsaugoti ateities kartoms.

„Pirmas variantas – barkentinos restauracija iki pilnai funkcionuojančio burlaivio. Preliminari vertė – 28 mln. Lt. Antras variantas – barkentinos dalinė restauracija iki stacionaraus eksplotuotino statinio  ir perkėlimo į sausą doką, 14 mln. Lt vertė. Trečias variantas barkentinos dublikato statyba ir esamo laivo restauracija, 38 mln. Šiai dienai manome, kad antras variantas būtų priimtiniausias, optimaliaus, jos išklėjimas iš vandens dalinė restauracija ir eksponavimas sausumoje“, – pasakojo A.Velykienė.

Bendradarbiavimo sutartyje numatyta, kad savivaldybė padės parengti dokumentus ir kreiptis į Europos bei kitus fondus, ieškant paramos. Ateityje burlaivyje galėtų vykti edukaciniai mokymai. Pagrindinis tikslas, anot A.Velykienės, kad laivas išliktų ir ateities kartoms.

Istorija

Laivas pastatytas 1948 metais Suomijoje, Turku laivų statykloje. Tai vienas iš 49 panašių laivų, kuriuos suomiai kaip kontribuciją po Antro pasaulinio karo pastatė Tarybų Sąjungai. Šiuo metu yra išlikę tik keli tokie laivai.

Iki 1967 m. „Meridianas“ buvo naudojamas Klaipėdos jūreivystės mokykloje kursantų mokymui. 1969 m. burlaivis prišvartuotas prie vieno iš Danės upės krantų. Po poros metų jame pradėjo veikti restoranas.

2001 metais laivą už simbolinį 1 lito mokestį iš vienos Klaipėdos bendrovės nupirko juristas Artūras Žičkus. Jis įkūrė Klaipėdos jūrinio miesto simbolio burlaivio „Meridianas“ paramos fondą (http://www.meridianas.org), kuriam padovanojo burlaivį ir jį restauravo.

2008 metais burlaivis „Meridianas“ šventė savo 60 metų jubiliejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius