Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 26

Klaipėdos skulptūrų šeima ir toliau gausės

Sunkmetis nepakišo kojos užmačioms Klaipėdos gatvėse kasmet pastatyti naujų skulptūrų.
Skeptikų kalbas, kad Klaipėdos užmačias puoštis skulptūromis reikėtų pristabdyti, menininkai atremia senųjų Europos miestų pavyzdžiu – meno kūriniai kiekvienoje gatvelėje ten yra įprastas reiškinys.
Skeptikų kalbas, kad Klaipėdos užmačias puoštis skulptūromis reikėtų pristabdyti, menininkai atremia senųjų Europos miestų pavyzdžiu – meno kūriniai kiekvienoje gatvelėje ten yra įprastas reiškinys. / G.Kubiliūtės/15min nuotr.
J.Andriejauskaitės/15min nuotr./Skulptūrų parke prieš porą savaičių atidengtos dvi atnaujintos skulptūros.
J.Andriejauskaitės/15min nuotr./Skulptūrų parke prieš porą savaičių atidengtos dvi atnaujintos skulptūros.

Uostamiestyje, kuriam pastaruoju metu imta lipdyti skulptūrinio miesto etiketę, o gidai turistams ėmė sekti legendas apie stebukladarius peliukus ir katinus, dar šiais metais ketinama atidengti kelias naujas menines kompozicijas.

„Diskusija dėl skulptūrų vyksta dviem kryptimis: viena vertus, sakoma, kad reikėtų išlaikyti tempą ir kasmet pastatyti bent po vieną jų, kita vertus, kyla ginčų, ar tokiu atveju neatsiras ir gausybė nevertingų, „makdonaldinių“ skulptūrų“, – pripažino Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė.

Skulptūrų nėra per daug – šiukšlių žymiai daugiau.

Šiemet Klaipėdos Tiltų ir Turgaus gatvių sankryžoje buvo oficialiai atidengta „Senamiesčio pašto“ skulptūra, kurios atsiradimą inicijavo senamiesčio verslininkai. Universiteto miestelyje atidengtas paminklas „Banga“, Klaipėdos krašto visuomenės ir politikos veikėjui Martynui Reisgiui atminti.

Į Skulptūrų parką prieš porą savaičių grįžo du atnaujinti kūriniai – 1979 m. sukurtas „Klajojantis ežeras“ ir 1984 m. iš bronzos nulieta kompozicija „Dvylika brolių“.

Vilniuje šiais metais susidarė paradoksali situacija – taupydama sostinės savivaldybė šiais metais neskyrė pinigų senų, apsamanojusių, paukščių apdergtų skulptūrų tvarkymui, tačiau keli šimtai tūkstančiai litų naujiems kūriniams buvo rasti.

Kaunas šiemet naujų paminklų neatidengs, tačiau šiuo metu rengiamos sąlygos naujų kūrinių konkursams.

Šią vasarą Smiltynėje ketinama atidengti ilgai lauktą paminklą žuvusiems Lietuvos jūrininkams ir nuskendusiems laivams. Skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo ir architekto Mindaugo Zabarausko kūrinį žadėta pristatyti praėjusiais metais, tačiau planai buvo nukelti. „Kol kas esame derinimo stadijoje, jei viskas bus gerai esame nusiteikę pradėti darbus šią vasarą“, – sakė K.Pūdymas.
Rudeniop mieste turėtų atsirasti ir dar viena menininko kompozicija, pratęsianti jo odę nykstančioms profesijoms tokioms kaip kaminkrėčio. Prie Klaipėdos stoties turėtų atsirasti iešmininko – geležinkelio darbininko, prižiūrinčio iešmus – skulptūra.

Atsiras vaiduoklis

Pasukamo tiltelio prie jachtų uostelio rekonstrukcijos istorija kiek pakoregavo užmačias čia pastatyti vaiduoklio skulptūrą. Savivaldybės skelbtą konkursą laimėjo skulptorius Svajūnas Jurkus su komanda.

Klaipėdoje dar daug tuščios erdvės, neužpildytų kiemelių, kuriuose turi atsirasti koks nors dekoras, kad ir grindinio plokštės.

„Greičiausiai tiltuko mes nelauksime ir jau rudeniop pastatysime „Vaiduoklį“, – teigė savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja G.Giedraitytė.

„Vaiduoklis“ – yra personažas iš „Rytprūsių padavimų“ knygoje išlikusios senos klaipėdietiškos legendos. Istorija pasakoja apie piliavietės sargybinį, ant tilto pamačiusį juoda mantija apsigobusį vyrą, išpranašavusį miestui nelaimę.

Skulptūrų nebus per daug

Prie „Meridiano“ ketinama pastatyti skulptūrą Lietuvos tūkstantmečiui paminėti. Remigijaus Midvikio kurtą paminklą, primenantį skeptrą, finansuoja Klaipėdos krašto prisijungimo prie Lietuvos paminklo paramos fondas, finansavęs ir „Arką“, iškilusią prie Danės.

Pasak skulptoriaus S.Jurkaus, Europos miestuose kiekviename skvere stovi skulptūros ir niekas niekada net nekelia klausimų, ar jų nėra per daug. „Įgyvendinę šiuos darbus imsimės naujų. Klaipėdoje dar daug tuščios erdvės, neužpildytų kiemelių, kuriuose turi atsirasti koks nors dekoras, kad ir grindinio plokštės. Skulptūrų nėra per daug – šiukšlių žymiai daugiau“, – tvirtino S.Jurkus.

Tiesa, dėl lėšų stygiaus šiemet buvo nukelta idėja pastatyti paminklą Jurgiui Zauerveinui. Greičiausiai ji bus statoma 2011-aisiais, kai bus minimos šios asmenybės 180-osios gimimo metinės.

Problema – grafitai

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės, iki šiol dar nėra tekę valyti apsamanojusių, sužaliavusių uostamiesčio paminklų. Tačiau pinigų buvo skirta grafitais apterliotiems, necenzūriniais žodžiais subjaurotiems meno kūriniams nuvalyti. Daugiau problemų pridaro vandalai – pernai nuo jų kentėjo bronzinis peliukas Kurpių gatvėje, ne kartą buvo nuskriaustas ir katinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius