Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 26

Klaipėdos teatralams – pastumdėlių dalia

„Klaipėda – trečias pagal dydį Lietuvos miestas, bene daugiausia uždirbantis šalies biudžetui, bet neturi teatro. Auga karta, kuri net nebus buvusi teatre“, – Tarptautinės teatro dienos išvakarėse apgailestavo Klaipėdos dramos teatro direktorius Gediminas Pranckūnas.
Kultūros skyriaus vedėja G.Giedraitytė rankose laiko juvelyro Vido Bizausko sukurtas kaukes. Jau šį vakarą už reikšmingiausią teatrinį metų įvykį jos atiteks trims teatralams. Kiekvienos kaukės vertė – apie 2000 lt.
Kultūros skyriaus vedėja G.Giedraitytė rankose laiko juvelyro Vido Bizausko sukurtas kaukes. Jau penktadienio vakarą jos atiteks trims teatralams. / J.Andriejauskaitės nuotr.

Jo vadovaujamam teatro kolektyvui jau ketvirtą sezoną tenka gyventi tarsi klajūnams, nes antrą šimtmetį baigiantis skaičiuoti pastatas, kuriame anksčiau repetuota ir rodyti spektakliai, yra apverktinos būklės. Ne ką geresnė ir antrojo profesionalaus – Klaipėdos valstybinio muzikinio – teatro padėtis. Drėgnas, šaltas, vos stipresnio vėjo niokojamas pastatas tiek išore, tiek vidumi teatro žiūrovui atrodo nesvetingas.

Nepaisant sunkių darbo sąlygų abu didieji teatrai bei mėgėjų kolektyvai klaipėdiečius kasmet pakviečia bent į kelias  į premjeras. Už sunkų darbą ir kūrybinius pasiekimus Tarptautinės teatro dienos proga jau šį vakarą labiausiai nusipelniusiems uostamiesčio teatralams bus teikiamos „Padėkos kaukės“.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjos Godos Giedraitytės, akivaizdu, kad Klaipėdoje yra problemų su teatrų infrastruktūra. „Teatrai, trupės, jų veikla vystosi, nuolat stebina premjeromis, bet yra problemų su teatrų namais. Dramos teatras tapo tarsi gastrolinis, glaudžiasi Žvejų rūmuose. Muzikiniam teatrui reikia renovacijos“, – dabartinę padėtį nusakė ji.

Tarsi senas zaporožietis

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Audronė Žygaitytė šio teatro būklę juokaudama prilygina senam zaporožiečiui. Pasak jos, šią šaltą žiemą teatralai ypač kankinosi dėl prastos pastato būklės. Tačiau šaltį vadovė vadina smulkmena, nes vos papūtus vėjui, nuo pastato byra tinkas, jis kupinas drėgmės. Uostamiesčio ugniagesiai teatro vadovybę buvo įspėję dėl nesaugios, pasenusios įrangos. „Dabar ant kraupaus pastato švyti naujos priešgaisrinės apsaugos lemputės, taigi jis atrodo kaip senas zaporožietis su naujais mersedeso žibintais“, – karčiai juokavo A.Žygaitytė.

Planuoja renginius ir kviečia svečių

Manęs daug kas klausia, kaip aš galėjau į tokį teatrą pakviesti pasaulinio garso žvaigždę Violetą Urmanavičiūtę-Urmaną. O aš atsakau, kad turiu vilties, jog su jos atvykimu kažkam mieste pasidarys gėda, - sakė A.Žygaitytė.

Nepaisant, anot teatro vadovės, depresiją keliančių sąlygų, pernykščiai metai Muzikiniam teatrui buvo sėkmingi. Šiuo metu kolektyvas taip pat įgyvendina grandiozinius projektus. Balandį teatre viešės pasaulinio garso operos solistė Violeta Urmanavičiūtė-Urmana, taip pat bus pradėta statyti C.Monteverdi baroko opera „Pompėjos karūnavimas“. Gegužę bus švenčiamas kompozitoriaus R.Wagnerio gimtadienis, o birželį laukiama vieno iš penkių geriausių pasaulio violončelininkų vadinamo Davido Geringo.

„Manęs daug kas klausia, kaip aš galėjau į tokį teatrą pakviesti pasaulinio garso žvaigždę Violetą Urmanavičiūtę-Urmaną, kuri atvyks jau balandį. O aš atsakau, kad turiu vilties, jog su jos atvykimu kažkam mieste pasidarys gėda ir jos atvykimas bus tarsi meninė-politinė akcija“, – teigė A.Žygaitytė. Vos pradėjusi dirbti teatre ji rengė žygius pas miesto vadovus, kultūros ministerijos atstovus bandydama gauti pritarimą naujo teatro statyboms, tačiau ledai juda labai pamažu.

„Šis pastatas buvo skirtas Kultūros namams ir jį vadinti teatru yra nusikaltimas. Operos arba muzikinis teatras privalo turėti tam tikros akustinės specifikos“, – sakė ji.

Nusiteikęs optimistiškai

Jau trejus metus uždarytame Klaipėdos dramos teatre artimiausiu metu turėtų užvirti intensyvesni darbai. Balandžio viduryje bus pasirašyta sutartis su darbų vykdytoju. Skaičiuojama, kad avarinės būklės teatrui sutvarkyti reikėtų apie 40–50 mln. Lt. Įsivyravus sunkmečiui šalies valdžia net neslėpė, kad tokių lėšų negalės skirti, tad teatro rekonstrukcija nusikėlė neribotam laikui.

Klaipėdos dramos teatras.
Klaipėdos dramos teatras.

Dramos teatro direktorius G.Pranckūnas teigė, kad pastaruoju metu jį įkvėpė žinia, kad teatrui bus bandoma gauti Europos Sąjungos fondų paramą. „Ūkio, Finansų, Kultūros ministerija daro žygius, kad gautume ES paramą, pritaikomą paveldui ir turizmui. Šis teatro pastatas yra vienas seniausių pastatų, 2019 metais jam bus 200 metų. Jei pavyktų gauti paramą, 2012–2013 metais galėtume grįžti į teatrą“, – vylėsi G.Pranckūnas.

Prieš Tarptautinę teatro dieną vadovas džiaugėsi, kad sekmadienį pagrindinis rėmėjas, vienas šalies bankų, net kelis aktorius apdovanos piniginiais prizais. G.Pranckūnas vylėsi, kad sunkiais teatrui metais jų neišduos ne tik rėmėjai, bet ir žiūrovai. „Teatras – ne vien pastatas, bet ir idėja, žmonės. Vyrai, moterys į spektaklius ateina pasitempę, lydimi geros nuotaikos, pasišneka tarpusavy – tai mūsų žiūrovo gyvenimo būdas. Tad svarbiausia, kad nepritrūktų kūrybinių nuotaikų“, – kalbėjo jis.

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis per savo atstovę spaudai situaciją Klaipėdos teatruose  pakomentavo lakoniškai: jam uostamiesčio teatrų būklė yra žinoma ir šiuo klausimu dirbama su savivaldybe.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius