Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 24

Klaipėdos teismas pripažino teisę dėvėti senovines uniformas (atnaujinta 14.55 val.)

Klaipėdos apylinkės teismas nutraukė Jūros šventės metu nacių uniformą dėvėjusio Audriaus Petreikio bylą.
Dėl šių uniformų vaikinai pateko į teismą
Dėl šių uniformų vaikinai pateko į teismą / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Uniforma

Teisme konstatuota, kad vilkėdamas Vokietijos vermachto kariuomenės eilinio uniformą jaunuolis siekė supažindinti šventės svečius su istorija ir nekurstė jokios ideologijos.

Kitą savaitę teismas nuosprendį skelbs ir jo draugui Germanui Musichinui. Šis jaunuolis šventės metu dėvėjo sovietų Raudonosios armijos uniformą.

Abu vaikinai pasipuošę skirtingomis Antrojo pasaulinio karo uniformomis policininkų buvo sulaikyti antrąją Jūros šventės dieną. Kaip tik tuo metu neseniai buvo įsigaliojęs nacistinę ir sovietinę simboliką propaguoti draudžiantis įstatymas.

„Reikia įstatymą taikyti, bet teisingai. Yra neonaciai, kurie tikrai propaguoja ideologiją. Jei mes norėtume propaguoti kažkurią ideologiją tikrai nebūtume apsirengę skirtingomis uniformomis”, – po teismo kalbėjo jaunuoliai.

Apie bylos nutraukimą išgirdęs A.Petreikis teigė tikėjęsis tokio sprendimo. „Nepadariau nusižengimo ir tikiuosi, kad šis įvykis nepakenks Lietuvoje besiformuojančiam rekonstruktorių judėjimui, kuris atkuria to laikotarpio kariuomenes, bet ne ideologiją”, – kalbėjo abiturientas, savo ateitį siejantis su istorijos studijomis.

Tokio paties sprendimo tikisi ir jo draugas G.Musichinas. „Būtų ironiška, jei mano sprendimas būtų kitoks”, – šypsojosi į teismą A.Petreikiui skelbiamo nuosprendžio išklausyti atėjęs jo draugas.

Po vasarą įvykusio incidento, prasidėjusio teismais, vaikinai kai kurias uniformos dalis pardavė. Padedami Karybos istorijos klubo vadovo Egidijaus Zajeco vaikinai uniformas ketina vėl susikomplektuoti. Anot jų, tai ilgas ir nepigus malonumas. Sovietinės uniformos komplekto surinkimas G.Musichinui atsiėjo 900 litų, jo draugui, susikomplektavusiam nacių uniformą ji atsiėjo apie 3000 litų. Šioje uniformoje yra daugiau atributų ir įvairios detalės yra brangesnės.

Informaciją apie šią bylą visam pasauliui jau paskleidė ir informacijos milžinas AP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius