Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 25

Klaipėdos upės pavadinimo keitimo iš Danės į Dangę batalijos persikels į Vilnių

Valstybinę lietuvių kalbos komisiją netrukus pasieks kreipimasis išaiškinti, ar sykiu su Danės upės pavadinimu oficialiai galima vartoti ir archajiškąjį Dangės vardą – grupė politikų, visuomenininkų ir istorikų siekia, kad kuršiškasis Dangės pavadinimas grįžtų į oficialųjį gyvenimą ir būtų pagrindinis, šeštadienį rašo „Lietuvos žinios“.
Dangės (Danės) krantinė
Dangės (Danės) krantinė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vis dėlto kai kurie kalbininkai mano, kad tai gali būti itin keblu tarptautiniu lygiu ir dėl daugybės biurokratinių kliūčių.

Klaipėdos universiteto profesorius, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos narys Albinas Drukteinis dienraščiui teigė, kad prieš keletą metų jau bandyta įteisinti Dangės pavadinimą, tačiau nuspręsta, jog pagrindinis yra Danė.

„Oficialiai upė vadinama Dane ne tik Lietuvos, bet ir Europos Sąjungos žemėlapiuose, NATO kartografinėje sistemoje. Pakeitus pavadinimą į Dangę tektų taisyti ir galybę tarptautinių dokumentų. Tokie keitimai būna aktualūs tuomet, kai vardai skamba visiškai skirtingai arba vartojamas naujadaras. Todėl, manau, Danė turėtų išlikti kaip pagrindinis upės vardas, o Dangė – neoficialus. Jis irgi gali būti vartojamas“, – kalbėjo A. Drukteinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius