-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 10

Klaipėdos visuomenininkai priešinasi planams dėl naujos gatvės griauti istorinį namą

Ketvirtadienį grupė Klaipėdos ir Vilniaus nevyriausybinių organizacijų atstovų dalyvaus pikete prie Kultūros paveldo departamento, kad paragintų paveldo sargus neleisti naikinti uostamiesčio istorinio paveldo.
Namas Bangų g. 11, kurį ketinama nugriauti
Namas Bangų g. 11, kurį ketinama nugriauti
Artimiausiu metu Vilniaus paveldosaugininkai svarstys detalųjį planą, kurio rengėjai siūlo nugriauti namą Klaipėdos Senamiestyje, adresu Bangų g. 11, nes jis esą trukdys tiesti Bastionų gatvę ir statyti naują tiltą per Danę.

Klaipėdos visuomenininkai primena, jog tai vienas seniausių šioje gatvėje esančių namų: užstatymas čia žymimas jau XVIII a. I p., o šis konkretus namas atsekamas bent nuo 1849 m.

Istorinių pastatų Klaipėdoje išliko labai nedaug, todėl juos turime ypač saugoti. Baisu, kai savo rankomis pribaiginėjame tai, ko neįveikė karų audros.

„Istorinių pastatų Klaipėdoje išliko labai nedaug, todėl juos turime ypač saugoti. Baisu, kai savo rankomis pribaiginėjame tai, ko neįveikė karų audros.

Planai nugriauti šį namą man skaudžiai primena prieš kelerius metus Klaipėdoje siautusią vandališkų griovimų epidemiją. Tada aukšto rango paveldosaugininkai iš Vilniaus KPD davė leidimus nugriauti kelis neabejotiną istorinę vertę turinčius pastatus. Ši gėdinga istorija neturi pasikartoti“, – įsitikinęs klaipėdietis Audrius Valickas.

Visuomenininkai pabrėžia, kad išsaugoti verta ne tik konkretų pastatą Bangų g. 11 – vertingas yra pats gatvės užstatymo tipas. Jį sunaikinus, būtų padaryta žala valstybės saugomos vertybės – Klaipėdos Senamiesčio – kompleksui.

„Šitas požiūris – kai dėl naujos gatvės ketinama naikinti istorines vertybes – mane šiurpina. Kadaise sovietų valdžia Vilniuje norėjo nugriauti Aušros vartus, šv. Teresės ir Kotrynos bažnyčias – kad nutiestų naują plačią gatvę. Tada paveldas naikintas dėl sovietų ideologijos. Kodėl dabar? Dėl verslo? Ar todėl, kad šiais techninio progreso laikais visa, kas sena, daliai žmonių atrodo prasčiau už nauja? Bet juk tai – atminties naikinimas“, – primena žinomas režisierius ir operatorius, dokumentinių filmų kūrėjas Vytautas Damaševičius.

Šitas požiūris – kai dėl naujos gatvės ketinama naikinti istorines vertybes – mane šiurpina. Kadaise sovietų valdžia Vilniuje norėjo nugriauti Aušros vartus, šv. Teresės ir Kotrynos bažnyčias – kad nutiestų naują plačią gatvę.

Piliečių nerimą dėl planų nugriauti namą Bangų g. 11 didina tai ir tai, kad Kultūros paveldo departamentas iki šiol nieko neatsakė į paklausimą, išsiųstą daugiau nei prieš tris savaites.

Vienas iš klausimų, į kuriuos prašyta atsakyti – ar buvo atlikti išsamūs istoriniai, ikonografiniai, architektūriniai pastato tyrimai, o jei taip – leisti su jais susipažinti.

Taip pat prašyta paaiškinti, ar buvo svarstytos ir su KPD Klaipėdos teritoriniu padaliniu derintos kitos Bastiono gatvės tiesimo alternatyvos, bei nurodyta, kad šioje teritorijoje yra daug neužstatytų, neprivatizuotų žemės plotų, per kuriuos būtų galima tiesti gatvę nieko negriaunant.

Kultūros paveldo departamentas į šiuos prašymus dėl nežinomų priežasčių niekaip nereagavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius