Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 28

Klausimas už pusę milijono: kiek pinigų turi premjero patarėjas?

Premjero patarėjas Darius Jarmantavičius 2012 m. pabaigoje į Vyriausybę atėjo turėdamas turto maždaug už ketvirtį milijono litų. Dabar D.Jarmantavičius gali pasigirti kur kas storesne pinigine. Vien pernai ją papildė apie pusės milijono litų suma.
Premjero patarėjas Darius Jarmantavičius pastaruosius keletą metų gali vadinti labai sėkmingais
Premjero patarėjas Darius Jarmantavičius pastaruosius keletą metų gali vadinti labai sėkmingais / 15min.lt infografikas

Tokie duomenys aiškėja iš paties D.Jarmantavičiaus oficialiai pateiktų dokumentų. Premjero patarėjas patvirtina vien per praėjusius metus praturtėjęs keliais šimtais tūkstančių litų, tačiau tikina, kad turtai susikrauti skaidriai ir sąžiningai.

Ilgametis premjero bendražygis

Šiemet trečiai kadencijai į Mažeikių tarybą išrinktas D.Jarmantavičius premjerui patarinėja nuo 2012 m. gruodžio. Jo kuruojama sritis – viena svarbiausių valstybėje ir sykiu viena tų, kur sukasi didžiausi valstybės ir Europos Sąjungos pinigai.

Jaunasis socialdemokratas premjerui patarinėja susisiekimo klausimais, kuriuos puikiai išmano ir pats A.Butkevičius, Gedimino Kirkilo vyriausybėje ėjęs susisiekimo ministro pareigas. Beje, ir tada jo patarėju dirbo D.Jarmantavičius. Socialdemokratams 2008–2012 m. dirbant opozicijoje, jis taip pat dirbo dabartinio premjero komandoje – kaip Seimo nario A.Butkevičiaus padėjėjas.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, pradėdamas darbą premjeru tapusio A.Butkevičiaus komandoje D.Jarmantavičius turėjo nemažai santaupų, bet dideliais turtais pasigirti negalėjo. Turto deklaracijoje už 2012 metus premjero patarėjas nurodė turįs žemės sklypų už 10 tūkst. litų, savo automobilius įvertino 82,8 tūkst. Lt bei nurodė turįs kiek daugiau nei 230 tūkst. Lt piniginėmis lėšomis. Be to, jis tuo metu turėjo ir negrąžintų paskolų už 86 tūkst. Lt. O reikalai netrukus pradėjo taisytis.

Deklaracija už 2013 metus: D.Jarmantavičius jau turi nekilnojamojo turto už 552 tūkst. Lt. Tiesa, šio turto įsigijimui premjero patarėjas paėmė paskolą – negrąžintų skolų grafa deklaracijoje išaugo daugiau nei iki 439 tūkst. Lt, o piniginės lėšos susitraukė iki 165,5 tūkst. litų. Pats D.Jarmantavičius deklaravo ir paskolos sandorį – 353,28 tūkst. Lt būsto kreditas iš SEB banko. Be to, tais pačiais metais politiko sutuoktinė Aušra Jarmantavičienė iš DNB banko pasiskolino 243 tūkst. Lt.

Atrodytų, viskas aišku: turto daug, bet už bankų skolintus pinigus. Viskas deklaruota. Bet panašu, kad ne viskas. Mat D.Jarmantavičiaus turto deklaracijoje už 2014 metus, kuri VMI buvo pateikta šių metų balandžio 14 d., mirga jau kur kas įspūdingesni skaičiai, kuriuos sunku paaiškinti politiko deklaruotais sandoriais.

Turtų kilmė: tėvų dovana, draugo paskola ir pajamos iš sesers verslo

Palyginti su 2013 m., pernai šiek tiek (apie 17 tūkst. Lt) išaugo D.Jarmantavičiaus skolų našta, deklaruota automobilių vertė sumenko 27,6 tūkst. Lt. Tačiau premjero patarėjo deklaruojamos piniginės lėšos per tą patį laikotarpį išaugo kone puse milijono litų – nuo 165,5 tūkst. iki beveik 656 tūkst. Lt.

Atėmus skolas, ateidamas į premjero komandą D.Jarmantavičius turėjo turto už 237 tūkst. Lt. Po trejų metų šis skaičius jau siekia 806,9 tūkst. litų. Premjero patarėjo žmonos sąskaitoje – nekilnojamasis turtas beveik už 228 tūkst. litų, analogiško dydžio skola bankui ir kiek daugiau nei 48 tūkst. Lt santaupų.

VMI duomenys/Dariaus Jarmantavičiaus turto deklaracijos
VMI duomenys/Dariaus Jarmantavičiaus turto deklaracijos

Premjero patarėjas, sulaukęs 15min.lt žurnalisto skambučio, iš pradžių tikino, kad VMI skelbiamoje deklaracijoje nurodomų pinigų neturi.

„Tikrai tokių dabar nėra. Turiu pasitikslinti, pažiūrėti, kas ten buvo parašyta“, – kalbėjo D.Jarmantavičius.

Pažadą premjero patarėjas ištesėjo. Peržiūrėjęs savo bankinius duomenis, D.Jarmantavičius patikslino, kad VMI deklaracijoje skelbiama suma yra teisinga. Esą praturtėjimą nulėmė 2014 m. birželį gauta 120 tūkst. Lt paskola, tėvų dovana vestuvių proga ir kitos pajamos.

„2013 m. yra bankinis išrašas, kad pas mane yra beveik 200 tūkst. Lt. (…) O 2014 m. man rodo bendrą sumą – 655 tūkst. Lt. Skirtumas yra daugiau kaip 400 tūkst. litų. Pernai, jeigu konkrečiai pasižiūrėti pagal datą, yra gauta mano paskola iš fizinio asmens, kuri yra deklaruota ir VTEK. (…) Pernai metais apturėjau vestuves. Tai mano tėvai bankiniu pavedimu, kaip čia pasakyti, vaikams padovanojo pinigų sumą. Jinai nebuvo didelė – beveik 80 tūkst. litų. O visa kita – daugiau kaip 200 tūkst. litų. Kaip jūs matote, aš deklaruoju ir individualią veiklą. Nuomoju sesės įmonei (…) mašiną ir priekabą. Ir dirbu. Tai va – ta likusi suma ir išeina iš nuomos ir iš atlyginimo“, – savo pinigus skaičiavo D.Jarmantavičius.

1,7 tūkst. eurų – maždaug tokia yra vidutinė premjero patarėjų gaunama alga į rankas.

Politiko sesuo, kaip jis pats nurodo savo interesų deklaracijoje, yra logistikos paslaugas teikiančios įmonės „Vikreda“ savininkė. Vyriausybės kanceliarijos skelbiamais duomenimis, vidutinė premjero patarėjo alga iki mokesčių šiuo metu yra apie 2,23 tūkst. eurų. Į rankas – beveik 1,7 tūkst. eurų.

Paklaustas, kiek pajamų gauna iš vilkiko nuomos sesers įmonei, D.Jarmantavičius pateikė tikslų skaičių. 

„Tai yra 2,9 tūkst. eurų per mėnesį. Už vilkiką ir puspriekabę“, – sakė premjero patarėjas. 

VMI deklaracijoje nurodoma, kad D.Jarmantavičiaus transporto priemonių vertė pernai, palyginti su 2013 m., krito nuo 82,8 tūkst. iki 55,2 tūkst. Lt. Anot D.Jarmantavičiaus, susidaręs skirtumas – pernai parduoto lengvojo automobilio vertė. Likusi suma tenka vilkikui. 

„Turėjau asmeninį automobilį, kurį pernai, lapkričio 1 d., pardaviau ir deklaravau. Seną „Mercedesą“, – atviravo politikas.

Atskleisti, koks fizinis asmuo jam pernai paskolino 120 tūkst. litų, pašnekovas nepanoro. „Lietuvos pilietis. Kaip sakyti, geras draugas, su kuriuo bendraujame jau ne vienus metus. (…) Ta pinigų suma iš to asmens irgi yra bankiniu pavedimu. Tai bankas, kaip sakyti, mato, iš kokio fizinio asmens yra pasiskolinta“, – sakė D.Jarmantavičius.

A.Butkevičiaus patarėjas pabrėžia didelį dėmesį skiriantis turto deklaracijoms.

„Suprasdamas, kiek yra jautri tema, kiekvienais metais vykdavau į VMI. Ne pats rašydavau (turto deklaracijos skaičius – aut. past.) iš galvos, o su specialistais, kurie tą viską pildo. (…) Nėra kaip sakyti, kad turiu „kojinėje“ ar kažkur. Viskas yra bankinėse operacijose ir bet kuriuo metu VMI gali patikrinti ir matyti“, – sakė D.Jarmantavičius.

Pinigai seko dėl buto Žvėryne

Aiškindamas staigų savo piniginių lėšų šuolį, politikas teigė, jog ankstesniais metais buvo didelis pinigų poreikis – tada premjero patarėjas pirko butą sostinės Žvėryno mikrorajone, o bankas davė toli gražu ne visą finansavimą. Esą dėl per kuklių pajamų būsto paskola buvo gerokai mažesnė nei būtų galima tikėtis.

„Išlaidos (ankstesniais metais – aut. past.) buvo didelės. O 2014 m. nebebuvo. (...) Bankai duoda apie 80 procentų. O iš manęs pareikalavo, kad įneščiau dar papildomai daugiau kaip 100 tūkst. litų“, - aiškino D.Jarmantavičius, pridurdamas, jog jo atveju būsto paskola sudarė tik apie 65 proc. būsto vertės.

Paklaustas, kodėl bankas nedavė didesnės paskolos, politikas tikino susidūręs su biurokratine kliūtimi – kitos pajamos, kurias jis gauna be atlgyninimo, banko nebuvo pripažintos tinkamomis skaičiuojant kredito dydį.

„Mano pajamos iš tiesioginės veiklos yra labai mažos. Tą žinodamas, individualia veikla užsiėmiau. Bet bankas šitų mano pajamų, kurias deklaravau ir kurios į banko sąskaitą ėjo nuo nežinau kelintų metų, nepripažino tinkamomis. Ir dėl to prašė, kad juo didesnę sumą susimokėčiau. (...) Ne tai, kad aš čia ministro pirmininko patarėjas – jie į tai nežiūri. Žiūri į pajamas. Sako, tavo per mažos pajamos, nori gauti paskolą – tai denkis kuo didesnę dalį pinigų“, - atsiduso D.Jarmantavičius.

Pasak jo, susitvarkius būsto reikalus, ir pinigų padaugėjo. „2014 m. tokių išlaidų nebuvo didelių, ir tai viskas atsispindėjo deklaracijoje“, - teigė D.Jarmantavičius.

Mašina už ketvirtį milijono ir geradaris iš Indijos

A.Butkevičiaus patarėjas deklaruoja dar porą įspūdingų 2014 m. įvykdytų sandorių. Tiesa, pagal jo paties pateikiamus duomenis, šie sandoriai prie praturtėjimo prisidėjo nebent nežymiai.

Šiemet kandidatuodamas į Mažeikių tarybą, D.Jarmantavičius Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) deklaravo pernai liepą iš užsienio įmonės „Venta GMBH“ įsigijęs automobilį už įspūdingą sumą – 243,5 tūkst. Lt. Tačiau brangus pirkinys premjero patarėjo rankose neužsiliko. Mat jis VRK taip pat nurodė mažiau nei po mėnesio automobilį pardavęs „DNB lizingui“. Ir net už truputėlį didesnę sumą – lygiai 244 tūkst. Lt.

Matematika paprasta: du automobiliniai sandoriai D.Jarmantavičiaus kišenę papildė 500 Lt. Dar 26 tūkst. Lt politikas gavo 2014 m. lapkritį, kai neįvardintam fiziniam asmeniui pardavė mašiną. Žinoma, ne tą pačią, kurią pirko kone už ketvirtį milijono litų.

Apie stambų automobilio pirkimo ir pardavimo sandorį D.Jarmantavičius noriai papasakojo. Esą automobilis pirktas jau minėtam sesers verslui, veikiančiam logistikos srityje.

„Buvo pirkta iš Vokietijos. Įmonė norėjo pirkti. O įmonei bankai nelizinguoja – turi pirkti iš Lietuvos. Tai aš tiesiog nupirkau ir pardaviau. Iš manęs nupirko įmonė – „DNB lizingas“. Lietuvos bankai nefinansuoja (automobilių pirkimo – aut. past.) iš užsienio kompanijų. Dėl to taip ir buvo“, – sakė D.Jarmantavičius.

Mažeikių rajono savivaldybės (mazeikiai.lt) nuotr./Darius Jarmantavičius
Mažeikių rajono savivaldybės (mazeikiai.lt) nuotr./Darius Jarmantavičius

Premjero patarėjo pateiktose deklaracijose yra ir kitų įdomių sandorių. Pasirodo, Indijos verslininkas Premas Parkashas Bharti – dosnus D.Jarmantavičiaus rėmėjas. VRK pateiktoje deklaracijoje nurodoma, jog šis asmuo 2011, 2012, 2013 ir 2014 metais premjero patarėjui skolino pinigus. Sandorio suma kaskart identiška – 34528 litai arba lygiai 10 tūkst. eurų.

D.Jarmantavičius neslepia savo ryšio su P.P.Bharti. „Tai mano sesers vaiko tėtis. Kaip ir giminaitis“, – sakė politikas.

Paklaustas, ar grąžino keturias paskolas po 10 tūkst. eurų, premjero patarėjas pateikė neigiamą atsakymą. „Jos nėra grąžintos“, – neslėpė D.Jarmantavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius