-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 13

Klausimas Vilniuje viešinčiai Viviane Reding: kaip Lietuvai nebūti užgožtai ir išlaikyti savo balsą Europoje?

Koks galėtų būti Lietuvos vaidmuo Europos šeimoje? Kokia turėtų būti ES migracijos politika? Ar ateityje ES bus solidaresnė su savo Rytų kaimynais? – šiuos ir daug kitų klausimų šiandien kėlė susirinkusieji į Europos Komisijos rengtą diskusiją su piliečiais.
Europos Komisijos narė Viviene Reding
Europos Komisijos narė Viviene Reding / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

Vilniaus rotušėje vykusioje diskusijoje kartu su už teisingumą, pagrindines teises ir pilietybę atsakinga Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotoja Viviane Reding dalyvavo daugiau nei 200 aktyvių piliečių iš visos Lietuvos, tarp jų ir sveikinimo žodį taręs Vilniaus meras Artūras Zuokas, Seimo narys Linas Balsys ir kiti Lietuvos visuomenės veikėjai.

Piliečiai galėjo ne tik užduoti klausimus, bet ir pasitelkus momentinio balsavimo sistemą išreikšti savo nuomonę svarbiausiomis diskusijos temomis apie Europos ateitį, piliečių teises ir ES atsaką į ekonomikos krizę. Į klausimą, ar sutinka, kad pasibaigus euro zonos krizei Europa bus stipresnė nei buvo iki jos, daugiau nei du trečdaliai dalyvavusių atsakė teigiamai. Pasak EK pirmininko pavaduotojos V.Reding, kai kurios svarbiausios reformos, tokios kaip būsima ES bankų sąjunga, tapo politiškai įmanomos tik sunkią ekonomikos krizę išgyvenusioje Europoje.

Jei maža šalis nori būti stipri, ji turi turėti tvirtą poziciją stiprioje Europos Sąjungoje. Aš esu už federalizmą Europoje.

Net 92 procentai šiandien vykusios diskusijos dalyvių manė, kad ES politikai turėtų daugiau bendrauti su piliečiais, tačiau susirinkusieji buvo nusiteikę prieš tiesioginius EK pirmininko rinkimus (44,5 proc. – prieš, 55,5 proc. – už).

V.Reding teigė, kad visgi daugelis ES piliečių, o taip pat ji pati, yra už tai, kad EK pirmininkas būtų renkamas tiesiogiai, nes tai leistų piliečiams europinę politiką susieti su konkrečiu asmeniu ir priartintų ją prie žmonių.

Į klausimą, kaip mažai valstybei, tokiai kaip Lietuva, nebūti užgožtai ir išlaikyti savo balsą Europoje, EK pirmininko pavaduotoja turėjo labai aiškų atsakymą – išsirinkti itin kompetentingus atstovus į Europos Parlamentą, kurie gavę kolegų pripažinimą, sėkmingai dirbdami savo EP frakcijose keltų ir Lietuvai svarbius klausimus.

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Europos Komisijos narė Viviene Reding
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Europos Komisijos narė Viviane Reding

„Jei maža šalis nori būti stipri, ji turi turėti tvirtą poziciją stiprioje Europos Sąjungoje. Aš esu už federalizmą Europoje“, – kalbėjo V.Reding. Jai iš esmės pritarė didžioji dalis auditorijos: 72 procentai balsavimu pasisakė už glaudesnę politinę sąjungą Europoje. Visgi diskusijos metu EK pirmininko pavaduotoja net keletą kartų pabrėžė subsidiarumo principo svarbą, sakydama, kad tokių sričių, kaip šeimos teisė arba atominė energetika, klausimai yra sprendžiami išskirtinai nacionaliniu, o ne ES lygiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius