Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 01

Klinikose atlikta unikali akių operacija

Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) Akių ligų klinikoje pirmą kartą Lietuvoje atlikta ragenos protezavimo operacija.
Moters veidas
Po operacijos daugelį metų nieko nematę pacientai vėl praregėjo. / A. Ufarto BFL nuotr.

Operaciją dviems pacientams atliko KMUK Akių ligų klinikos vadovas prof. Vytautas Jašinskas kartu su akių ligų gydytoja iš Harvardo universiteto (JAV) Akių ligų klinikos Ūla Višomirskyte - Jurkūnas. Operacijai pasirinkti du vyrai, apakę po cheminio bei terminio nudegimo ir jau daugelį metų nematę sužeista akimi. Operacijos metu jiems įdėtas ragenos protezas (keratoprotezas) Bostonas 1, pagamintas Harvardo universitetinėje Akių ligų klinikoje. Tris protezus KMUK Akių ligų klinikai padovanojo keratoprotezų pradininkas, prof. Claes Dohlmane.

Pasak prof. V.Jašinsko, keratoprotezas reikalingas tuomet, kai negalima įprastinė donorinės ragenos transplantacija. Tokių pacientų skaičius yra sąlyginai nedidelis, tačiau keratoprotezavimo operacija šiems pacientams yra paskutinė galimybė atgauti regėjimą. „Ragena yra skaidri, tai išorinis permatomas akies sluoksnis. Kai ji susidrumsčia, žmogus nebemato. Ragenos drumsčių priežastys įvairios: degeneracinės ligos, infekcijos, taip pat ir dėl traumos, terminiai ir cheminiai nudegimai, kaip buvo operuotų pacientų atveju. Kai ragenos liga yra pažengusi, įprasta donorinės ragenos transplantacija negalima dėl grubių akies obuolio dangalų pakitimų. Išeitis lieka tik viena – ragenos protezas, todėl mes esame dėkingi prof. C. Dohlmane už neįkainojamą dovaną Lietuvos pacientams,“ – teigė prof. V.Jašinskas.

Pasak mediko, pacientai šiai operacijai buvo kruopščiai atrinkti, o pati operacijos technika labai sudėtinga: operuojama katarakta, modifikuojama rainelė, o keratoprotezas tvirtinamas pirma implantavus donoro rageną, nes paciento ragena dėl traumos ar ligos būna išplonėjusi. Po šios operacijos pacientai įdėmiai stebimi specialistų. Šiuo metu abu operuoti pacientai jaučiasi gerai, jau pirmą dieną po operacijos operuotomis akimis jie pradėjo matyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius