Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 17

Knyga apie akmenų prakalbintoją

I.Simonaitytės viešoji biblioteka, tapusi naujų knygų pristatymo vieta, šį penktadienį kviečia susipažinti su nauja fotografo Algirdo Darongausko ir žurnalisto Edmundo Untulio knyga „Amžinybės portretai: daktaro Vaclovo Intos pasaulis“.
Penktadienį I.Simonaitytės bibliotekoje bus pristyta nauja knyga „Amžinybės portretai: daktaro Vaclovo Intos pasaulis“.
Penktadienį I.Simonaitytės bibliotekoje bus pristyta nauja knyga „Amžinybės portretai: daktaro Vaclovo Intos pasaulis“.
Temos: 2 Muziejus Mosėdis

Mosėdžio ir viso Skuodo rajono garsintojas grožio ir sveikos gyvensenos idėjų skleidėjas, gamtos saugotojas, pirmasis Skuodo rajono Garbės pilietis – būtent tokį daugelis prisimena Vaclovą Intą  (1925–2007).

Jo palikimas akivaizdžiai rodo didžiules lietuvių tautos dvasines jėgas. Viskas prasidėjo tada, kai kartą, lankydamas pacientus, gretimame kaimelyje V.Intas pamatė apie 50 kg sveriantį akmenį, kurį pats dviračiu parsigabeno į ligoninės kiemą. Nuo tada ir prasidėjo didžioji gydytojo meilė akmenims. Vasarą prieš darbą jis dviračiu apvažiuodavo apylinkes, žymėjo įdomesnius riedulius, lankė skaldyklas, prašė melioratorių, kad paliktų jo pažymėtuosius. Dalį jų V.Intas pats susivežė vežimu, traukiamu ligoninės arklio.

Pagerbiant V.Intą išleistas fotoalbumas „Amžinybės portretai. Daktaro Vaclovo Into pasaulis“. Knyga su nepaprastos akies fotomenininko Algirdo Darongausko fotografijomis ir subtilios pajautos rašytojo Edmundo Untulio tekstais – įspūdingas kūrinys, pagerbiantis V.Intą ir jo filosofiją.

Jautrūs ir patyrę kūrėjai

Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys Algirdas Darongauskas fotografuoti pradėjo nuo 12 metų. Fotografas jau daugelį metų yra pamėgęs akmenis ir juos fotografuoja. Tai ir žymioji Karklės Olandų kepurė, kur fotografas praleido daug metų, Orvidų sodyba ir, be abejo, Akmenų muziejus.

Menininkas kaip niekas gerai supranta akmenis ir perteikia jų išgyvenimus, kuriuos knygoje aprašo ir perteikia žemaitis rašytojas, režisierius, dramaturgas, žurnalistas Edmundas Untulis. Tekstų autorius beveik 30 metų buvo artimai pažįstamas su V.Intu, tad tikrai žino ir jaučia, ir prisimena daktaro mintis ir išgyvenimus. 2009 metų lapkričio mėnesį Mosėdžio centre buvo atidengtas paminklas, įamžinantis V.Intą.

Knyga pristatoma penktadienį, 17 val. I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje. Renginyje dalyvaus fotomenininkas Algirdas Darongauskas, pranciškonų vienuolis Bernardas, Respublikinio V.Into akmenų muziejaus direktorius Evaldas Razgus, redaktorius Antanas Stanevičius.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius