Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 11

Ko Tauragės pareigūnai ieškojo praeivių rankinėse?

Tauragiškiai pašiurpę – policijos pareigūnai tiesiog gatvėje stabdo praeivius ir tikrina jų nešulius ir rankines. Tokiais vaizdais pasipiktinę tauragiškiai kreipėsi į „Tauragės kurjerio“ redakciją klausdami, ar tokiu būdu nepažeidžiamos žmogaus teisės ir orumas. Policija aiškina, kad jokio žmogaus teisių pažeidimo tokiuose veiksmuose nėra, o tikrinti įtartinus asmenis pareigūnai privalo.
Tauragė
Tauragė / Raimondos Alysienės nuotr.

Liudininkai: buvome šokiruoti

„Tauragės kurjerio“ redakciją pasiekė iš pasipiktinusių žmonių gauta žinia. Neseniai vieną pavakarę Bažnyčių gatvėje vaikštinėjusi Rima buvo, pasak jos, šokiruota pamačiusi, kaip policijos pareigūnai tiesiog gatvėje stabdo praeivius ir tikrina jų nešulius, rankines ir kone krausto kišenes.

„Policininkai be jokių ceremonijų ėjo prie žmonių ir liepė rodyti, ką jie nešasi. Kaip supratau, pareigūnai ieškojo nelegalių cigarečių. Tiesa, policininkai tikrino ne visų praeivių rankinių turinį. Policijos akiratin krisdavo prasčiau apsirengę, varganiau atrodantys žmonės“, – dėstė moteris.

Rima ir kiti šią policijos „akciją“ stebėję piliečiai piktinasi, kad tokiais veiksmais policija žemina žmogaus orumą ir, jų įsitikinimu, pažeidžia Lietuvos piliečių teises.

V.Mylimas: policija privalo tikrinti įtartinų asmenų daiktus

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) viršininko pavaduotojas Vygandas Mylimas sako, kad tokia teise policija disponuoja ir tai nėra joks žmogaus teisių pažeidimas.

„Netgi atvirkščiai – policijos pareigūnai privalo stabdyti įtarimą jiems keliantį asmenį ir tikrinti jo rankinės ar nešulio turinį. Tai įprasta taktika. Gi nepaneigsi – yra žmonių, kurių nešuliuose ar kišenėse yra draudžiamų turėti daiktų. Šiuo atveju Tauragės mieste patruliuodami policijos pareigūnai vykdė akcizais apmokestinamų prekių kontrolę – tikrino, ar piliečiai su savimi neturi cigarečių, nelegalaus alkoholio, narkotinių medžiagų. Tai viena prioritetinių policijos veiklos krypčių kovojant su šešėliu. Tad, gerbiamieji tauragiškiai, nenustebkite, jei prie jūsų priėjęs policijos pareigūnas mandagiai paprašys parodyti savo nešulio turinį“, – dėstė V.Mylimas.

Tauragės AVPK viršininko pavaduotojas mano, kad doro Lietuvos piliečio toks policijos elgesys tikrai neturėtų žeminti.

Radus pas pilietį neleistinų prekių, kitų nelegalių daiktų, jis nugabenamas į policijos komisariatą, kur jam surašomas protokolas. Vėliau dauguma šių bylų keliauja į teismą.

Pasak Tauragės rajono apylinkės teismo atstovės ryšiams su žiniasklaida Aistės Jurkšaitienės, bylų pagausėjimo, kurioms taikomas straipsnis „Akcizais apmokestinamų prekių įsigijimas, laikymas, naudojimas ar realizavimas pažeidžiant nustatytą tvarką“, pastaruoju metu nepastebima.

„Nuo šių metų sausio 1-osios mūsų teisme užregistruota 50 tokių bylų. Tai net kiek mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu“, – informavo A.Jurkšaitienė.

Galima parsigabenti du pakelius

Su „Tauragės kurjerio“ korespondentu bendravę žmonės išreiškė pastebėjimą, kad Lietuvos pilietis, lankydamasis Rusijos Federacijoje, turi teisę be papildomo apmokestinimo parsigabenti du pakelius cigarečių.

Tad kokiu pagrindu policijos pareigūnai gali žmogų sulaikyti?

Taip, tai tiesa – iš Sovetsko ar Kaliningrado (ten dažniausiai keliauja mūsų kraštiečiai) galima parsigabenti du rusiškomis banderolėmis pažymėtus cigarečių pakelius. Tačiau jei pas pilietį aptinkama daugiau tokių rūkalų ir jis policijai negali pateikti dokumentų, kad šios prekės buvo deklaruotos Lietuvos muitinėje ir už jas sumokėtas muito mokestis, jam surašomas protokolas ir byla perduodama teismui.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius