Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 15

Koalicija ragina „krikščionis“ atsisakyti valdantiesiems priklausančių privilegijų

Valdančiosios koalicijos lyderiai demonstruoja nesureikšminantys iki šiol nei pozicijoje, nei opozicijoje buvusios Krikščionių partijos (KP) apsisprendimo jungtis prie valdžiai oponuojančių politinių jėgų. Tačiau jie ragina „krikščionis“ atlaisvinti Seimo postus, kuriuos jie gavo, kai dar buvo valdančiųjų gretose.
Prezidentę su 54-uoju gimtadieniu pasveikinę A.Kubilius ir I.Degutienė įteikė gėlių puokštes bei knygą.
A.Kubilius ir I.Degutienė. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anksčiau pirmadienį 12 atstovų Seime turinti KP pasiskelbė esanti opozicine jėga ir užsiminė, kad gali dalyvauti kuriant naująją valdančiąją koaliciją. Tuo metu valdančioji Permainų koalicija formaliai teturi vieno balso daugumą parlamente – 71 vietą. Tačiau ją netrukus turėtų palikti Vidmantas Žiemelis.

„Tapo žymiai viskas aiškiau, nes iki šios dienos jie buvo jau nei pozicija, nei opozicija. Mes jau esame tokioje būsenoje nuo rudens sesijos, bet dabar žymiai aiškiau“,  – po valdančiųjų pasitarimo pirmadienį sakė Seimo pirmininkė, Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovė pripažino,  Irena Degutienė. Tiek ji, tiek premjeras, jos bendrapartietis Andrius Kubilius, akcentavo, jog koalicijos tokiomis pat sąlygomis, t.y. be „krikščionių“ savo gretose, dirba nuo praėjusių metų rugsėjo.

Tiesa, I.Degutienė pripažino, kad „gyvenimas pavasario sesijoje bus pakankamai nelengvas“. Tačiau pareiškė, jog „tiek opozicijoje, tiek valdančiojoje koalicijoje kiekybinis santykis beveik vienodas, bet manau, kad kokybinis – mūsų“.

A.Kubilius taip pat priminė, jog valdantieji yra pasirašę susitarimą dėl paramos su tris Seimo narius turinčia Valstiečiais liaudininkų sąjunga, kurie yra pasižadėję nekelti „politinio chaoso“.

„Klausimas tik ar kitos opozicijoje esančios frakcijos pasirinks chaoso kėlimą, kas esant dabartinei politinei aritmetikai gal ir nėra labai sudėtinga, ar vis tik laikysis nuostatos, kad turime dirbti ne chaosui, o vardan Lietuvos interesų, Lietuvos problemų sprendimų. Tai yra išbandymas ir opozicijai“, – kalbėjo premjeras.

Silpnųjų grandžių nėra?

Alternatyvią programą paskelbusios Socialdemokratų partijos, Darbo partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos Seime turi 53 atstovus. Pridėjus „krikščionis“ ir netrukus prie jų ketinantį prisijungti kol kas valdančiųjų konservatorių-krikdemų frakcijoje dirbantį V.Žiemelį, šį junginį jau sudarytų 66 politikai. Dar viena silpnoji valdančiosios koalicijos grandis – Žilvinas Šilgalis, kuris yra grasinęs palikti Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakciją.

Vienas socialdemokratų lyderių Juozas Olekas pirmadienį popiet sakė, jog naująją valdančiąją daugumą turėtų sudaryti 83–84 Seimo nariai.Vienas socialdemokratų lyderių Juozas Olekas pirmadienį popiet sakė, jog naująją valdančiąją daugumą turėtų sudaryti 83–84 Seimo nariai. Jis užsiminė, jog liberalcentristų frakcijos seniūnui Jonui Liesiui ir Tautos prisikėlimo partijos (TPP) vadovui Arūnui Valinskui yra įteikęs alternatyvias programas.

Po valdančiųjų pasitarimo LiCS vadovas Gintautas Babravičius sakė, jog jam jau „truputį atsibodo gal jau keletą mėnesių iš eilės kartoti, kad nesame silpniausia koalicijos grandis“.

„O tai, kad opozicija, bet kuria kaina siekianti sugriauti šitą koaliciją, darys viską, kad siųstų signalus apie koalicijos silpnumą ir negebėjimą spręsti koalicijos reikalų, galiu pasakyti, kad tai yra normalu, tai yra politikos sudėtinė dalis“, – dėstė G.Babravičius. Jis pripažino, kad „šiek tiek neramu, kai tokia trapi yra dauguma“, bet priminė, jog praėjusioje Seimo kadencijoje liberalcentristai jau dirbo valdančiojoje mažumoje ir „taip pat sprendė valstybei svarbius klausimus“.

TPP atstovas Dainius Budrys po pasitarimo taip pat tvirtino, kad ši partija išlieka Permainų koalicijoje. Be to, jis tikino, jog prisikėlėliai nėra gavę siūlymo jungtis prie pozicijos: „Mes esame pasirašę programą, kurią palaikome“.

Ragina palikti postus

Nors koalicijos lyderiai tvirtino, kad po KP apsisprendimo situacija koalicijoje nepasikeitė, jie paragino minėtos partijos atstovus Seime palikti kai kuriuos vadovaujamus postus.

„KP turėtų prisiminti parlamentinės demokratinės principus ir patys atsisakyti vadovaujančių postų Seime komitetuose ir komisijose, kuriose pirmininkais dirba valdančiosios koalicijos atstovai. O V.Žiemelis, kadangi išrinktas pagal mūsų partijos sąrašą, turėtų atsisakyti mandato“,  – pareiškė premjeras A.Kublius. Parlamente opozicija paprastai vadovauja tik vadinamiesiems „kontroliuojantiems“ Seimo padaliniams: Audito komitetui, Etikos ir procedūrų bei Antikorupcijos komisijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius