Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 24

Koalicijoje – aižėjimo ženklai? Politologė ragina neskubėti su išvadomis

Laisvės partijos pirmininkė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė suabejojo koalicijos partnerių liberalų iniciatyva apmokestinti taršius automobilius. Liberalų sąjūdžio atstovui Eugenijui Gentvilui keista, kad anksčiau abejonių šiuo klausimu „laisviečiai“ nereiškė. Politologė Rima Urbonaitė sako, kad konstruktyvi kritika koalicijos partnerių atžvilgiu – normalus dalykas, tačiau jei ji ims lietis nuolat, bus galima daryti kitokias išvadas.
Aušrinė Armonaitė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen
Aušrinė Armonaitė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė siūlymui atsisakyti automobilių registracijos mokesčio ir palikti tik kasmet mokamą taršos mokestį. Galutinį žodį dėl to tars Seimas.

Likus kelioms valandoms iki Vyriausybės posėdžio Laisvės partijos lyderė ministrė A.Armonaitė feisbuke pareiškė, kad noras mažinti taršą yra suprantamas ir sveikintinas, bet Laisvės partiją neramina, kad naujasis mokestis užgultų ir kur kas mažiau taršių automobilių savininkus. Taršos mokestį parengė Liberalų sąjūdžio atstovo Simono Gentvilo vadovaujama Aplinkos ministerija.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė sakė, kad būtų prasminga svarstyti mažinti kokį nors mokestį, pavyzdžiui, darbo mokesčius ar pelno mokestį naujoms įmonių investicijoms.

„Dėl naujo mokesčio norėtųsi spręsti matant jau platesnį visos mokestinės sistemos vaizdą“, – rašė A.Armonaitė.

Siūlo to su ankstesniais balsavimais nesieti

15min paklausta, ar ar tai nėra Laisvės partijos reakcija į tai, kad koalicijos kolegos, tarp jų – dalis Liberalų sąjūdžio atstovų, nepalaikė nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimo, A.Armonaitė patikino, kad to sieti nereikėtų.

Jokiu būdu, tai yra absoliučiai nesusiję klausimai.

„Jokiu būdu, tai yra absoliučiai nesusiję klausimai“, – pabrėžė ji.

Anot A.Armonaitės, Laisvės partija yra už tai, kad mokesčiai dirbantiesiems mažėtų, todėl greta šio pasiūlymo norėtųsi matyti platesnį mokesčių pakeitimų vaizdą.

„Tai yra, mažesnį Gyventojų pajamų mokesčio, „Sodros“ mokesčių tarifą, tuos mokesčius, kurie turi įtakos ekonomikos augimui ir žmonių piniginėms, mes norėtume mokestį aptarinėti platesniame kontekste. Laikykime tai diskusijos pradžia“, – teigė politikė15min.

E.Gentvilas: Laisvės partija anksčiau pastabų neišsakė

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas 15min sakė, jog galima būtų Laisvės partijos pirmininkės išstojimą traktuoti kaip norą parodyti, jog jei koalicijos partneriai nepalaiko jų idėjų, jie irgi gali daryti tą patį, tačiau pats E.Gentvilas traktuoja kitaip.

„Čia buvo rastas laikas ir vieta pagirti saviškius – savo susisiekimo ministrą ir savo Vilniaus miesto savivaldybę – kaip jie ten kažką daro. Tačiau nei Susisiekimo ministerija, nei savivaldybė nėra įgaliota spręsti taršos apmokestinimo klausimų, tai Aplinkos ministerijos. Tada jau gali skambėti kaip tam tikras paoponavimas“, – kalbėjo jis.

Politikas turėjo omenyje tai, jog savo pareiškime feisbuke A.Armonaitė pabrėžė, jog Laisvės partija Susisiekimo ministerijoje ir Vilniaus miesto savivaldybėje daug dirba, kad transportas būtų draugiškesnis aplinkai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Liberalų sąjūdžio atstovas atkreipė dėmesį, jog Laisvės partija niekada nebuvo išsakiusi nei pastabų, nei kritikos taršos mokesčiui.

E.Gentvilas pasakojo, kad birželio pradžioje aplinkos ministras, liberalas Simonas Gentvilas taršos mokesčio koncepciją pristatė koalicijos partneriams.

„Nebuvo išsakyta jokių pastabų. Ir štai, paskutinė diena, kai Vyriausybė jau turi apsispręsti, tada vieno iš koalicijos partnerių vadovė pasako replikų. Bet aš nedarau čia kažkokių didelių išvadų. Gal čia atrasta galimybė ir laikas pagirti saviškius“, – kalbėjo Seimo narys.

Į 15min pastebėjimą, kad Laisvės partijos programoje pasisakoma prieš naujus mokesčius, E.Gentvilas atsakė, kad Laisvės partija, norėdama paramos partnerystei, turėtų atsižvelgti į tai, jog Liberalų sąjūdis programoje įsipareigojo mažinti mokesčius, bet ne taršos – šiuos pažadėta didinti.

Neisiu į tą retoriką, kaip mūsų atžvilgiu buvo nueita

„Kai partneriams nepatinka, kai mes nebalsuojame, tai bara. Neisiu į tą retoriką, kaip mūsų atžvilgiu buvo nueita – kai buvo pavadinti raganosiais mūsų kolegos ar agroliberalais. Dirbsime koalicijoje“, – teigė jis.

E.Gentvilas patikino, kad įtampų koalicijoje nėra, o politikoje išnaudojama proga save pagirti ir ką nors negatyvaus pasakyti apie kitus yra kasdienybė.

Politologė: nesinori tikėti, kad tai – dirbtinis sąskaitų suvedinėjimas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytojos Rimos Urbonaitės teigimu, jei pristatant projektą, kaip pasakoja E.Gentvilas, Laisvės partija neturėjo pastebėjimų dėl automobilių taršos mokesčio, nereiškia, kad jų negalėjo atsirasti vėliau.

Politikos ekspertė sakė, kad jai nesinorėtų tikėti, jog Laisvės partija kritikuoja tik dėl kritikos ir ši situacija yra dirbtinis sąskaitų suvedinėjimas.

„Kalba turbūt yra apie argumentus ir klausimas, kodėl tos abejonės kyla. Tikrai nematau tragedijos, jog vienas iš koalicijos partnerių pasako, kad dar svarstome ir nesame dėl to tikri“, – teigė ji.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Politologė Rima Urbonaitė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Politologė Rima Urbonaitė

Politologė atkreipė dėmesį, kad nereikia tikėtis, jog koalicijos partneriai visais klausimais sutars šimtu procentų ir niekas neišsakys abejonės.

„Nenorėčiau dar aklai susieti su tuo, kas vyko pastarosiomis savaitėmis, o konkrečiai – su Laisvės partijos išreikštu nepasitenkinimu dėl balsavimo, kuris įvyko kalbant apie vadinamąjį narkotikų dekriminalizavimą“, – pabrėžė ji.

R.Urbonaitė atkreipė dėmesį, kad po minėto balsavimo Laisvės partijos atstovai labiau kaltino apsigalvojusius socialdemokratus, nei koalicijos partnerius, kurie iš anksto deklaravo, kad jų gretose yra balsuosiančių kitaip.

Na, tai yra pirmas paukštis, pažiūrėsime, ar tų paukščių išskris daugiau

„Tam tikri nesutarimai yra visiškai normalus dalykas. Bus nenormalu, jei matysime, kad tai tampa ne konstruktyvia tarpusavio kritika ir keliamomis į viešumą abejonėmis, bet tendencija nuolat tas abejones kelti pačiais įvairiausiais klausimais, – pabrėžė ji. – Kol kas būčiau atsargi. Na, tai yra pirmas paukštis, pažiūrėsime, ar tų paukščių išskris daugiau“.

Ji priminė, kad Laisvės partija po emocingų pasisakymų, sekusių po balsavimo, tapo kukli ir savo veiksmais rodė nesiimsianti radikalių žingsnių.

Politologė pabrėžė, kad grasinti griauti koaliciją tokiu sunkiu valstybei metu būtų mažų mažiausiai neatsakinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius