Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 12

Koalicijos vežimas jau braška

Akmuo, ant kurio suklupo Seimo valdančioji dauguma, – prezidento Valdo Adamkaus vetuotieji įstatymai: pirmasis – dėl laikinojo mokesčio už juridinių asmenų valdomus automobilius, antrasis – dėl atskaitymų į privačius pensijų fondus sumažinimo.
Centro dešinės koalicija.
Kai kurie koalicijos partneriai pritaria prezidento veto, kai kurie – ne. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kai prieš Naujuosius Metus prezidentas šių įstatymų nepasirašė, premjeras Andrius Kubilius nedelsdamas pareiškė, kad šalies vadovo veto Seimas atmes. Tačiau šiandien taip neįvyko: abu įstatymus Seime nutarta svarstyti pakartotinai.

Bankams kąsnelio neatims

„Seimas nebuvo nusiteikęs atmesti veto, – sakė portalui 15min.lt opozicinės Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys. – Mačiau iš to, kaip balsavo. Dėl šių dalykų dauguma nebesutaria. Dabar abu įstatymus svarstys komitetuose, o kai vėl bus pateikta Seimui, beveik neabejoju, kad prezidento pasiūlymus Seimas palaikys. Mokestį už automobilius prezidentas siūlo įvesti ne dabar, bet  nuo balandžio 1-osios. Dėl šito tikrai niekas veto neatmes. O mažinti įmokų į privačius pensijų fondus irgi neleis, nes kitaip būtų paliesti bankinio kapitalo interesai. Šio kąsnelio bankai neatiduos“.

Kitos opozicinės „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūno Valentino Mazūronio nuomone, prezidento veto buvo galima atmesti iš karto. O kadangi įstatymai grąžinti pakartotinai svarstyti, lieka tik sulaukti, ar bus pritarta prezidento siūlymams, ar nuspręsta šių projektų iš viso atsisakyti.

Pritaria prezidentui

„Prezidento institucija yra gerbtina. Jo pasiūlymus reikia išnagrinėti, pasverti, - sakė valdančiajai daugumai priklausančios Liberalų frakcijos seniūnas Audrius Endzinas.– Juolab kad liberalai irgi yra išsakę būgštavimų, kokius dėl šių projektų įžvelgia prezidentas. Labai geras dalykas, kad galima dar kartą įsigilinti“. 

Liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas iškart pareiškė, jog abiejų projektų pakartotinis svarstymas esąs teisingas sprendimas. „Abu šie įstatymai turi būti tobulinami, – sakė A.Zuokas. – Jie prieštaringai vertinami ir visuomenėje, ir koalicijos viduje. Mes, liberalcentristai, taip pat iš esmės palaikome prezidento poziciją. Žinoma, juos priėmus galbūt būtų galima papildyti biudžetą, tačiau diskusijos dėl jų turėtų būti išsamesnės. Dabar turėsime laiko“.

Konservatoriai dar nenusimena

Tuo tarpu Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma tikino, jog prezidento veto iš karto neatmestas tik dėl to, kad to reikalauja procedūros. Esą kad būtų įveiktas veto, įstatymai ir turi būti grąžinti pakartotiniam svarstymui. „Veto dėl automobilių mokesčio įvedimo mes ir neplanuojam atmesti, nes prezidentas kalba tik apie terminus, – sakė J.Razma. – Tačiau net neabejoju, kad po pakartotinio svarstymo didele balsų persvara bus priimtas įstatymas dėl įmokų į privačius pensijų fondus mažinimo“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius