-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 05 12

Kodėl į kariuomenę „šaukia“ 37 tūkst., nors reikia tik 3 tūkst.?

Krašto apsaugos ministerijoje sudaryti šaukimo į privalomąją karo tarnybą sąrašai. Jie sudaryti naudojant specialią programą su atsitiktinių skaičių generatoriumi, šauktiniai parenkami proporcingai pagal šalies regionus. Iš viso šaukimu šiemet gaus 37 tūkst. jaunuolių.
Kovinio šaudymo pratybos Pabradės poligone
Kovinio šaudymo pratybos Pabradės poligone / Alfredo Pliadžio nuotr.

Apie prasidėjusį šaukimą į privalomą karo tarnybą – laidos „Dėmesio centre“ vedėjas Edmundas Jakilaitis kalbėjosi su krašto apsaugos ministru Juozu Oleku, krašto apsaugos savanorių pajėgų štabo viršininku pulkininku leitenantu Dariumi Vaicekausku, savanore Karina Ivona Tupko ir savanoriu Raimundu Ušacku.

– Ministre, kodėl šaukimus gaus 37 tūkst. jaunuolių? Kodėl tiek daug?

– Todėl, kad gali būti įvairių priežasčių: kai kurių mūsų šaukimai gali nepasiekti, kiti gali atkristi po sveikatos patikrinimo, neatvykti. Mes turime tam tikrą rezervą, kad būtume tikri, jog visos reikalingos vietos bus užpildytos.

– Bet 37 tūkst., kai reikia 3 tūkst.?

– Taip, mes rėmėmės galbūt jau senstelėjusia 7-erių metų patirtimi, kada šaukimas buvo 2008 m., ir pagal tai skaičiavome. Jeigu bus daugiau savanorių, galbūt iš viso mums nebereikės privalomo šaukimo. Šių metų patirtis parodys. Mes rėmėmės ir rezervo karių šaukimu, kai atvyko tik pusė kviestų, todėl norime būti tikri, kad visi padaliniai bus suformuoti ir galėsime parengti karius, apmokyti ir sudaryti sąlygas tarnybai.

– Karina, jūs pasirinkote savanorio kelią – tai labai sveikintina. Kodėl? Kokie buvo jūsų motyvai?

– Norėjau save patikrinti, ką aš galiu. Norėjau tarnauti Lietuvai. Kažkokių kitų minčių nebuvo, nes niekas manęs taip netraukė kaip kariuomenė.

Jeigu bus daugiau savanorių, galbūt iš viso mums nebereikės privalomo šaukimo.

– O fizinis pasirengimas tinkamas, kaip manote?

– Manau, kad geras. Vienuoliktoje klasėje bandžiau įstoti į Karo akademiją – visus fizinius normatyvus išlaikiau gerai. Esu fiziškai stipri.

– Kaip jūsų tėvai reagavo?

– Gerai, mama puikiai priėmė žinią, tėtis juokavo, kad man, su tokiu charakteriu, reikia tarnauti kariuomenėje.

– Pone D. Vaicekauskai, kokios lengvatos ir kokios garantijos apskritai yra suteikiamos šauktiniams?

– Kiekvienas šauktinis karys gaus mėnesinę išmoką, kuri lygi 140 eurų. Priklausomai nuo jo tarnybos, ar tarnauja puikiai, ar patenkinamai, ar nelabai gerai, pasibaigus tarnybai gaus skirtingą pinigų sumą. Kiek pamenu, jeigu labai gerai tarnavo gaus apie 2 900 eurų, šiek tiek prasčiau – apie 2 600 eurų, ir apie 2 300 gaus tie, kurie ne taip gerai pasirodė.

– Kokios galimybės likti kariuomenėje profesionalioje tarnyboje?

– Po to bus identifikuojamas poreikis. Kiekvienas dalinys turi savo ribinius skaičius pagal kuriuos žiūrės, kiek jiems trūksta karių. Žinodami skaičių, kiek kiekvienam daliniu reikia karių, bus siūloma pasirašyti profesinės tarnybos sutartis. Tačiau pasilikti kariuomenėje bus didelės galimybės.

Kiek pamenu, jeigu labai gerai tarnavo gaus apie 2 900 eurų, šiek tiek prasčiau – apie 2 600 eurų, ir apie 2 300 gaus tie, kurie ne taip gerai pasirodė.

J. Olekas: iš esmės galimybė pasilikti kariuomenėje šio, pirmo šaukimo, jaunuoliams yra šimtaprocentinė. Mes kaip tik kalbame, kad šiuo metu Lietuvos kariuomenei trūksta apie 3 tūkst. profesionalių karių. Šiais metais mes tęsime profesionalizaciją ir dalis tų etatų jau bus užimti profesionaliais kariais, bet tikrai nemaža dalis iš pirmo šaukimo jaunuolių turės galimybę pasilikti. Šiaip turime tikslą, kad kasmet ateitų po tūkstantį karių į profesionalią kariuomenę. Taip per ketverius metus susidarytų ciklas, kad po tūkstantį profesionalų kasmet ateina ir po tūkstantį išeina.

– Pati tarnyba prasidės rudenį. Dar yra daug laiko savanoriams. Jau dabar savanorių yra kiek per tūkstantį. Kiek dar tikitės, ministre?

– Iš esmės registracija į savanorius trunka dar tik tris savaites – nuo kovo 25 d. Pirmą savaitę buvo apie 90 užsirašiusiųjų, paskutinę savaitę – virš 200. Jeigu tokia tendencija išliks, per ateinančias 6 ar 10 savaičių galime sulaukti ir visų 3 000. Nenorėčiau dabar spėlioti ir prognozuoti. Manau, kad skaičius galėtų ūgtelėti po mokyklos baigimų liepą, kai apie 30 tūkst. vaikinų ir merginų baigs gimnazijas, vidurines mokyklas.

Dalis, manau, tikrai ateis ir papildys mūsų gretas, kiti galbūt pasirinks tarnybą nepasisekus studijuoti ten, kur planavo. Taip pat gali būti, kad ir aukštojo mokslo studijas baigęs studentai nuspręs „patarnauti“, kol dar nerado tinkamo darbo. Mes tikrai tikimės, kad tie 1 136, kiek ryte buvo, dar tikrai ne pabaiga.

G. Maksimovicz nuotr./Suformuotas nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlinksinčių jaunuolių sąrašas
G. Maksimovicz nuotr./Suformuotas nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlinksinčių jaunuolių sąrašas

– Karina, jūs minėjote, kad bandėte stoti į Karo akademiją. Suprantu, kad tarnyba kariuomenėje yra sena svajonė?

– Taip. Net nežinau, kuo ji mane traukia. Gal patinka tai, kad kariuomenėje yra ir normatyvai, ir disciplina, griežtumas. Nors lankiau lietuvių mokyklą, nesu lietuvė, tačiau jaučiuosi šios šalies patriote.

– Privaloma karinė tarnyba galbūt ne geriausias, bet turbūt vienas geriausių dalykų, kuris suvienija skirtingų tautų žmones Lietuvoje. Kaip manote, ministre?

– Galbūt nesakyčiau, kad būtent privalomoji – dar labiau suvienija savanorystė. Žinau daug pavyzdžių Lietuvos karininkijoj, kai lenkų, rusų ir kitų tautybių žmonės savo noru pasirinko Lietuvos kariuomenę ir puikiausiai tarnauja. Pastaruoju metu vis tenka aplankyti ir Vilniaus krašto mokyklas, kitakalbes mokyklas. Į susitikimus pasikviečiame būtent tos tautybės karininkus, kurie Lietuvos kariuomenėje yra padarę puikias karjeras, dalyvavę misijose, operacijose, gavę laipsnius. Tikrai manau, kad tai yra puikus pavyzdys integracijos ir bendro gražaus sugyvenimo.

Žinau daug pavyzdžių Lietuvos karininkijoj, kai lenkų, rusų ir kitų tautybių žmonės savo noru pasirinko Lietuvos kariuomenę ir puikiausiai tarnauja. 

– Pone R. Ušackai, kokie buvo jūsų motyvai tapti savanoriu ir eiti į privalomą karo tarnybą?

– Iš tikrųjų tai yra trys pagrindinės priežastys. Pirmiausiai tai įvykiai Ukrainoje parodė, kaip greitai ir netikėtai šalis gali prarasti savo nepriklausomybę, gali būti atimta teritorija. Antra, aš myliu savo Tėvynę. Gyvendamas užsienyje aš pajutau tą didžiulį patriotizmo jausmą Lietuvai, todėl noriu būti pasiruošęs ją ginti. Ir trečia priežastis – 9 mėn. yra toks trumpas laiko tarpas, o per jį gali gauti tokią įdomią ir neįkainojamą patirtį. Tai privalu išbandyti ir aš to labai laukiu.

– Jūs baigėte mokslus užsienyje, dabar studijuojate Maskvoje. Kur mokėtės prieš tai?

– Prieš tai aš mokiausi Anglijos universitete ekonomiką ir politiką.

– Nemanote, kad tarnyba gali sutrukdyti jūsų karjerai?

– Tikrai nemanau, nes po to planuoju studijuoti magistrantūrą. Kelis kartus Maskvoje prasitariau, kad planuoju tarnauti kariuomenėje, tai sulaukiau tik sveikinimų ir padrąsinimų.

– Kaip jūsų šeima reagavo? Jūsų tėtis, žinomas diplomatas Vygaudas Ušackas?

– Tiesą pasakius, pirma reakcija buvo – rytas protingesnis už vakarą. Bet aš įrodžiau, kad noriu. Iš tikrųjų truputį turėjau įrodinėti jiems, bet kai jau oficialiai viską susitvarkiau, tai tėvai džiaugėsi. Ir tėtis, ir mama, ir seneliai, sesė – visi labai džiaugiasi ir didžiuojasi.

– Ar jau pasirinkote dalinį, kuriame norėtumėte tarnauti?

– Taip, Klaipėdos Dragūnų batalione.

G. Maksimovicz nuotr./Suformuotas nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlinksinčių jaunuolių sąrašas
G. Maksimovicz nuotr./Suformuotas nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlinksinčių jaunuolių sąrašas

– Pone D. Vaicekauskai, kokių papildomų teisių, ar lengvatų, turi savanoriai lyginant su šauktiniais?

– Jie turi pirmumo teisę pasirinkti tarnybos vietą. Pavyzdžiui, Dragūno batalionas rugpjūčio pabaigoje turi galimybę priimti 495 karius. Jeigu ta kvota bus viršyta, tuomet pirmumo teisė bus suteikiama pageidavusiems savanoriams ir anksčiausiai prašymus teikusiems.

– Karina, ar jūs galvojate, ką veiksite pasibaigus privalomajai tarnybai?

– Pirmiausiai, manau, pailsėsiu. Bet jeigu kariuomenėje man viskas seksis ir patiks, stengsiuosi likti tarnauti toliau.

– Ministre, pagal anksčiau galiojusią sistemą, bazinius karinius mokymus praėję jaunuoliai gaudavo lengvatų stodami į aukštąsias mokyklas. Kaip bus dabar?

– Pinigus mes dabar išdalinome visiems, nesvarbu, ar įstojo į mokamą, ar į nemokamą studijų vietą, ar pradėjo savo verslą – tarnybos pabaigoje visi gaus išmoką. Taip pat mes kalbame su universitetais, kurių beveik visi yra linkę bendradarbiauti, kad būtų taikomos kažkokios lengvatos po tarnybos stojantiems mokytis. Kokios tos lengvatos bus – dar tariamasi. Čia kalbama apie kitų metų stojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius