Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 07

Kodėl miškų saugotojas be leidimo nukirto medžius?

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijai pavaldžioje Valstybinėje miškų tarnyboje sąmyšį sukėlė netikėtas darbuotojo poelgis. Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Šiaulių teritorinio poskyrio vyresnysis specialistas Algirdas Knašas, kuriam pagal kompetenciją priklauso saugoti ir prižiūrėti miškus, – pats nupjovė šešis valstybiniame miške augusius medžius.
Iškirsti medžiai
Iškirsti medžiai / Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento nuotr.

Riogso šeši kelmai

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento išplatintame pranešime rašoma, jog savaitgalį budintis ekipažas gavo pranešimą apie Telšių rajono Ryškėnų seniūnijos Užgirių kaime, sodų bendrijoje „Ąžuolas“, kertamus medžius.

Atvykę aplinkosaugininkai rado riogsančius  šešis kelmus. Buvo nustatyta, kad medžius nupjovė netoliese gyvenantis A.Knašas. Paprašytas pateikti leidimą valstybiniam miškui kirsti, vyras tik skėstelėjo rankomis, nes jo neturėjo. 

Pareigūnams paklausus, kodėl miškų saugotojas pats neteisėtai nukirto medžius, A.Knašas tikino, kad  medžiai kėlė pavojų.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento nuotr./Iškirsti medžiai
Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento nuotr./Iškirsti medžiai

Košę užvirė gyventojo skambutis

Nors Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus vyresnysis specialistas puikiai žinojo, kad medžių be leidimo kirsti negalima, nurėžė keturis beržus ir dvi egles.

Paprašytas pateikti leidimą valstybiniam miškui kirsti, vyras tik skėstelėjo rankomis, nes jo neturėjo

Pirminiais duomenimis, mišką esą išgelbėjo pilietiškas gyventojas, paskambinęs budinčiam Miškų urėdijos ekipažui, tuo metu važinėjusiam po regioną.

„Miškų urėdijos darbuotojai tik fiksuoja pažeidimą, pačio įvykio netiria, tad medžiagą perdavė pagal kompetenciją – Aplinkos apsaugos departamentui“, – sakė Telšių miškų urėdijos vyriausiasis miškininkas Arvydas Jokužys.

Galima didelė žala

Už neteisėtai patiestus medžius vyrui gali tekti atsakyti. Aplinkos apsaugos darbuotojų surinkta medžiaga bus perduota VĮ „Telšių miškų urėdija“, kuri turės nuspręsti, kokią nuobaudą skirti  miškus turėjusiam saugoti pareigūnui.

Keturi beržai ir dvi eglės gana brangios. Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą pažeidėjui gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą, taip pat bus paskaičiuota, kiek nukirsta kubinių metrų medienos. 

Vyriausiasis miškininkas A.Jokužys minėjo, kad paprastai tokiais atvejais žala siekia ne šimtais, o tūkstančiais  litų.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento nuotr./Iškirsti medžiai
Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento nuotr./Iškirsti medžiai

Kolegos sukrėsti

Pakalbinti paties šios  istorijos pagrindinio dalyvio nepavyko. Pasak jo kolegų, A.Knašas šiuo metu atostogauja. Darbe turėtų pasirodyti rugpjūčio 18 dieną. 

Paklausus kai kurių kolegų nuomonės apie įvykį, šie tikino negalintys tuo patikėti, be to, įsitikinę, kad situacija dar pasikeis – esą A.Knašas atneš leidimą medžiams kirsti ir kaipmat baigsis ši paini ir nemaloni istorija.

Paklausus kai kurių kolegų nuomonės apie įvykį, šie tikino negalintys tuo patikėti, be to, įsitikinę, kad situacija dar pasikeis – esą A.Knašas atneš leidimą medžiams kirsti ir kaipmat baigsis ši paini ir nemaloni istorija

Žada tarnybinį patikrinimą

Paskambinus Valstybinės miškų tarnybos direktoriui Rimantui Prūsaičiui, šis pripažino pirmą kartą girdintis, kad darbuotojas galėjo taip pasielgti. Ir tuoj pat pabrėžė, kad jeigu faktai pasitvirtins, tokia nelegali veikla su darbu nesiderina. 

„Lauksime, kol A.Knašas grįš iš atostogų, tada pradėsime tarnybinį patikrinimą“, – tvirtino R.Prūsaitis.

Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Šiaulių teritorinio poskyrio vedėją pavaduojanti vyriausioji specialistė Egidija Ermanienė taip pat teigė, kad  Telšiuose dirbančio A.Knašo poelgis jai – didžiulė naujiena. Ji stebėjosi, kodėl niekas nepranešė, o šią žinią sužinojo tik iš žurnalistės. 

„Jų (miškų saugotojo A.Knašo ir aplinkosaugininkų – autorės pastaba) kabinetai priešais, o aš nieko nežinau“, – negalėjo atsitokėti E.Ermanienė.

Likimo ironija: pažeidėju tapęs miškus kontroliuojantis A.Knašas dirba tose pačiose patalpose su aplinkosaugininkais, kurie surinko medžiagą apie jo nelegaliai  nupjautus medžius.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento nuotr./Iškirsti medžiai
Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento nuotr./Iškirsti medžiai

Nauji faktai

Ketvirtadienį baigiant straipsnį, pasiekė nauja informacija, galbūt net aukštyn kojom apversianti  įvykį taip, kad blogoji  istorija virs  gerąja. Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Šiaulių teritorinio poskyrio  vyriausioji specialistė E.Ermanienė atsiuntė paaiškinimą:

„Telšių urėdijos darbuotojai patikino kad nukirsti medžiai buvo potencialiai pavojingi, kėlė pavojų praeiviams takeliu einantiems į autobusų stotelę ir sode atostogaujantiems vaikams. Vadovaujantis būtinojo reikalingumo principu ir matydamas  viesulo sužalotų medžių keliamą pavojų, Algirdas Knašas nukirto pažymėtus kirtimui medžius, medieną paliko vietoje.Leidimas urėdijai  išduotas 2014.08.04 d. pagal pateiktą žiniaraštį. Dėl pareigūno veiksmų bus pradėtas tarnybinis patikrinimas“ (kalba netaisyta).

Vadinasi, savaitgalinis girininkų, aplinkosaugininkų darbas, kaip sakoma,  šuniui ant uodegos.  Po savaitgalio  pirmadienį atsirado stebuklingas leidimas, tačiau kažin kodėl apie tą itin svarbų dokumentą dar nežino  Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas, kuris trečiadienį išplatino pranešimą su vaizdžiomis iliustracijomis iš įvykio vietos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius