Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 02

Kodėl Vilniaus rajono merės alga kone trečdaliu didesnė nei sostinės mero?

2182 eurai per mėnesį neatskaičius mokesčių – tokia yra Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus alga. 3075 – tiek „ant popieriaus“ uždirba Vilniaus rajono merė Marija Rekst. Net vidutinė Vilniaus rajono vicemerų alga yra 219 eurų didesnė nei sostinės mero. Kodėl?
Marija Rekst
Marija Rekst / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus rajono savivaldybės vadovų algos smarkiai šoktelėjo pernai. Merės alga padidėjo daugiau nei trečdaliu nuo 1960 iki 3075 eurų. Panašiais mastais kilo ir vidutinė vicemerų alga – nuo 1570 iki 2401 eurų.

Pakilo tik vadovų algos

Karjeros tarnautojų atlyginimai augo nežymiai, o kai kurių pareigybių vidutinis darbo užmokestis net mažėjo.

Labiausiai didėjo vidutinis mero patarėjų atlygis, kuris 2014 m. siekė 573 eurus, o 2015 m. išaugo iki 1442 eurų. Tuo tarpu karjeros tarnautojų atlyginimai augo nežymiai, o kai kurių pareigybių vidutinis darbo užmokestis net mažėjo. Pavyzdžiui, vidutinė poskyrio vadovo alga nuo 1097 sumažėjo iki 1079 eurų.

Merų ir vicemerų algų kilimą galima paaiškinti pernai Seimo priimtomis įstatymų pataisomis. Merus pradėjus rinkti tiesiogiai parlamentarai nutarė peržiūrėti jų darbo užmokestį ir priartinti jį prie Seimo nario algos. Taip pat merų atlyginimai priklauso nuo jų vadovaujamos savivaldybės dydžio.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eurai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eurai

15min kreipėsi į Vilniaus rajono savivaldybę prašydama paaiškinti, kodėl taip smarkiai kito ne tik merės ar vicemerų atlyginimai, bet ir jiems dirbančio politinio pasitikėjimo personalo.

Alga ir priedai

Rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimus dėl mero ir mero pavaduotojų darbo užmokesčio nustatymo, – paaiškino J.Purpurovič.

Savivaldybės atstovė Janina Purpurovič nurodė, kad merės ir vicemerų algos augo įsigaliojus Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymui ir padidėjus Vilniaus rajono savivaldybės gyventojų skaičiui.

„Rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimus dėl mero ir mero pavaduotojų darbo užmokesčio nustatymo. Šiems politikams mokamas priedas už ištarnautus Lietuvos valstybei metus pagal galiojančius teisės aktus. Jokių papildomų priedų ar priemokų meras ar jo pavaduotojai negauna“, – nurodė ji.

Pasak jos, savivaldybėje pagal darbo sutartis dirbančių darbuotojų darbo užmokesčiai kito nežymiai, nes Vyriausybė jau daug metų nekeičia biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų maksimalių koeficientų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė susitiko su savivaldybių merais
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Diskusija

„Vilniaus rajono savivaldybė gerai tvarkosi su finansais, nuosekliai vykdo finansų taupymo ir pajamų didinimo programą, racionaliai skirsto biudžetą asignavimo valdytojams, neturi pradelstų kreditinių įsiskolinimų, sklandžiai vykdo investicinius projektus ir įsisavina paramą.

Darbo užmokestis šiemet didėja ir dėl minimalios mėnesinės algos augimo (daugiau kaip 1 mln. eurų). Dėl mokinio krepšelio augimo darbo užmokestis didesnis apie 500 tūkst. eurų“, – sakė ji.

Algą galėtų nustatyti miestiečiai

Visai neprieštaraučiau, kad patys gyventojai nustatytų mero atlyginimą, – sakė R.Šimašius.

R.Šimašius šiuo metu uždirba 2182 eurus prieš mokesčius. Jokių papildomų priedų sostinės meras negauna. Jo alga šiuo metu mažesnė nei buvo dirbant Seimo nariu ar ministru. Taip pat jo alga dvigubai mažesnė nei, pavyzdžiui, Estijos sostinės Talino mero.

„Man visiškai užtenka esamo atlyginimo, todėl papildomo uždarbio neieškau. Manau, kad Lietuvoje merų algos tikrai adekvačios, neturiu kuo skųstis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius

Mane į merus išrinko vilniečiai. Todėl, atvirai kalbant, visai neprieštaraučiau, kad patys gyventojai ir nustatytų mero atlyginimą, o ne Seimas, kaip yra dabar“, – 15min sakė Vilniaus meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius