Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 19

Kodėl vardadieniai minimi kelis kartus per metus?

Nuo senų laikų yra susiklosčiusios kelios vardadienių sistemos, sako etnologas Libertas Klimka.
Profesorius etnologas Libertas Klimka
Profesorius etnologas Libertas Klimka / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Libertas Klimka

LRT radijo klausytojas Liudas iš Marijampolės klausia, kodėl vardadieniai dažnai minimi daugiau nei kartą per metus.

„Norėčiau sužinoti, kodėl žiniasklaidoje net kelis kartus per metus skelbiamos tų pačių vardų dienos. Pvz., liepos 15 dieną – Mantas, spalio 1 dieną – Mantas. Manau, kad vardo diena, kaip ir gimimo diena, turėtų būti minima kartą metuose“, – kalba Liudas.

Etnologas, LRT radijo bendradarbis L.Klimka sako, kad lietuviškas vardynas yra dvejopos kilmės. Pirmiausia – tai krikščioniškasis kalendorius.

„Gimus kūdikiui kūmai nuveždavo į bažnyčią krikštyt, o klebonas, pasižiūrėjęs į kalendorių, duodavo jam vardą“, – pasakoja etnologas. Pasak jo, toks vardas vadinamas atneštiniu, nes jis sutampa su šventojo kankinio vardu, kuris įrašytas kalendoriuje.

Prieškario žurnalistai tiesiog iš galvos, savo fantazijos ėmė ir surašė tautinius vardus į krikščioniškąjį kalendorių.

„Tačiau šventųjų kankinių tokiais pat vardais yra ne vienas. Vilniuje yra Šventų Jonų bažnyčia, todėl, kad galima rasti bene dešimtį kankinių Jonų, pasižymėjusių savo gyvenimu“, – pažymi L.Klimka.

Prieškariu atsirado tradicija lietuvius krikštyti tautiniais vardais, tvirtina LRT radijo bendradarbis. „Bet iš kur mes juos paimsime? Rašytinių kalendorių senais laikais niekas nedarė“, – primena etnologas.

Dėl to, pasak L.Klimkos, prieškario žurnalistai (ypač populiarių laikraščių, leisdavusių kalendorius kaip priedus) tiesiog iš galvos, savo fantazijos ėmė ir surašė tautinius vardus į krikščioniškąjį kalendorių.

„Bėda ta, kad laikraščių buvo ne vienas, dabar ta juokinga tradicija tęsiasi – kiekvienas leidėjas vis savaip tuos kalendorius leidžia“, – mano etnologas L.Klimka. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius