-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 04 29

Kolekcionierius belsis į „Švyturio arenos“ duris

Pašto ženklus, monetas ir sporto atributiką daugiau nei pusę amžiaus renkantis kolekcionierius iš Palangos Antanas Kalanta vakar apsilankė Klaipėdos miesto savivaldybėje. Mero kvietimu kolekcijos dalį atvežęs palangiškis sieks ją įkurdinti „Švyturio arenoje“.
A.Kalanta tikino į Klaipėdos savivaldybę atvežęs tik šimtąją savo gausios kolekcijos dalį.
A.Kalanta tikino į Klaipėdos savivaldybę atvežęs tik šimtąją savo gausios kolekcijos dalį. / Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr.

Alytuje gimęs, Kaune mokslus baigęs ir gyvenęs A.Kalanta jau daug metų gyvena Palangoje. A.Kalanta yra Romo Kalantos, prieš beveik 40 metų susideginusio Kaune, protestuojant prieš Lietuvos okupaciją, brolis. Palangiškis, kolekciją kaupiantis jau 55-erius metus, tikina surinkęs 250–300 tūkst. pašto ženklų, daugumos pasaulio šalių monetų. Juos kolekcionierius pasakojo renkąs nuo pradinės mokyklos laikų.

Itin gausią kolekcijos dalį sudaro sporto atributika. Tarp jos eksponatų – lietuviškų komandų, žaidusių Lietuvoje ir užsienio šalyse, marškinėliai, nuotraukos, medaliai, bilietai į rungtynes, nuotraukos nuo 1924 metų Vasaros olimpinių žaidynių. Kolekcijoje yra Detroite (JAV) žaidusios „Neries“, Sidnėjaus (Australija) „Vyties“, Toronto (JAV) „Vyties“ ir kitų krepšinio komandų marškinėliai. Ir pats kolekcinininkas pasakojo jaunystėje aktyviai žaidęs krepšinį. Vienas iš kolekcijos pasididžiavimų – bilietas į 1936 metais vykusias olimpines žaidynes Berlyne.

Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr./Kolekciją A.Kalanta laikąs namuose, o brangiausius eksponatus  banke.
Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr./Kolekciją A.Kalanta laikąs namuose, o brangiausius eksponatus – banke.

Kolekcijos eksponatai, A.Kalantos žodžiais, supirkti, kai kurie išmainyti, apkeisti. Nemažai jų atsivežta iš Amerikos, kurioje A.Kalanta praleido 16 metų ir tebesilanko iki šiol. Kolekcininkas neslėpė noro hobį paversti darbu. „Čia atsivežiau tik šimtąją kolekcijos dalį. Visą ją norėčiau eksponuoti Klaipėdos „Švyturio arenoje“. Galbūt ir muziejų ten įkurti norėčiau, o kolekciją gal tiesiog padovanočiau Klaipėdai. Laimingiausias tas žmogus, kurio darbas sutampa su jo laisvalaikiu“, – kalbėjo A.Kalanta.

Jei įvyktų taip, kad kolekciją priglaustų „Švyturio arenos“ operatoriai, A.Kalanta tikino ir toliau rinksiąs eksponatus, kadangi dar nemažai jų trūksta. „Mano tikslas buvo ir yra surinkti kuo daugiau lietuvių sportininkų, žaidusių visame pasaulyje, komandų atributikos“, – sakė kolekcionierius. Kolekciją palangiškis laikąs namuose, bet vertingus eksponatus ir medalius saugo banko seife. Su „Švyturio arenos“ operatoriais kolekcininkas dar sakė nekalbėjęs, tačiau pasiūlymų priglausti kolekciją sulaukęs ir iš kitų miestų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius