Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2014 01 13

Komisija dėl okupacijos žalos atlyginimo neatnaujinama

Prieš pat ateinant socialdemokratų Vyriausybei sudarytos komisijos, turėjusios patarti, kaip išsireikalauti žalos dėl sovietinės okupacijos atlyginimą, kol kas nežadama atnaujinti, rašo „Kauno diena“.
2012-ųjų rugsėjo pabaigoje, prieš pat Seimo rinkimus, Andriaus Kubiliaus Vyriausybė patvirtino komisiją, kuri turėjo teikti pasiūlymus, kaip Lietuvai reikalauti žalos dėl SSRS okupacijos atlyginimo. Koordinuoti jos veiklą pavesta Vyriausybės kancleriui. Tačiau jos įgaliojimai, anot dienraščio, nutrūko iš esmės nė nepradėti vykdyti atėjus naujajai socialdemokratų Vyriausybei.

Kad komisijos veikla nepratęsta, patvirtino dabartinis Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis ir opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Seime Arvydas Anušauskas.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas socialdemokratas Bronius Bradauskas dėstė, kad okupacijos žalos klausimo eskalavimas šiuo metu pakenktų pačiai Lietuvai, pirmiausia – derybose su „Gazprom“: „Nemanau, kad tai tinkamas laikas. Tai tikrai nepadėtų derybose su „Gazprom“ – galbūt kai susiderėsime, bus galima kalbėti. Bet šiuo metu kelti tą klausimą tikrai netinkamas metas“. Tuo metu Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė Teresė Birutė Burauskaitė sakė, kad tinkamo meto kelti žalos atlyginimo klausimą nebus niekada – visada atsiras priežastis apie tai nekalbėti.

Anot specialios konservatorių Vyriausybės komisijos, 2000-aisiais pateikusios konkrečius skaičius, sovietų okupacijos padaryta žala Lietuvai siekia maž daug 20 mlrd. JAV dolerių (apie 80 mlrd. litų pagal tuometį JAV dolerio kursą).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius