Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 22

Komisija lauks rusiškos televizijos TVC paaiškinimų dėl neapykantos kurstymo

Lietuvos radijo ir televizijos komisija lauks Rusijos televizijos programos TVC paaiškinimų dėl jos transliuotoje laidoje nustatyto neapykantos kurstymo bei valstybės šmeižto.
Propaganda
Propaganda / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį komisija nusprendė kreiptis į Rusijoje registruotą programos transliuotoją „TV Centr“, prašydama iki kovo vidurio pasiaiškinti dėl padarytų pažeidimų.

Kaip BNS sakė komisijos vadovas Edmundas Vaitekūnas, sulaukusi paaiškinimų komisija spręs dėl konkrečių nuobaudų taikymo.

Komisija šią savaitę sulaukė Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos departamento išvadų, kad sausio pabaigoje rodytoje laidoje „Įvykių centre su Anna Prochorova“ kurstyta neapykanta, skleista dezinformacija, šmeižta valstybė.

Kariuomenės ekspertų nuomone, laidoje nebuvo kurstomas karas, tačiau kurstyta neapykanta, o joje pateikta informacija priskirtina pilkosios propagandos tipui.

Išvadoje nurodoma, kad laidoje išsakytais naratyvais „savi šaudė į savus“, „Lietuvos valdžia 1991 metais buvo nacionalistai“ ir „1991 metais Lietuvos valdžia liepė žudyti rusakalbius piliečius“ buvo „kryptingai siekiama paveikti ir įtikinti mases, kad Lietuvos išėjimas iš Sovietų sąjungos buvo neteisėtas bei Sovietų sąjungos kariai tuo metu siekė tik gero“.

Taip pat teigiama, jog laida buvo žalinga Lietuvos piliečiams – rusakalbei ir rusiškai suprantančiai auditorijai, kadangi manipuliuota pateiktais duomenimis, formuota šališka nuomonė, iškraipyti istoriniai faktai siekiant paveikti skirtingo amžiaus auditorijos suvokimą, nuomonę ir elgseną, „naudingą Rusijai bei jos veiklos kryptims, siekiant savų geopolitinių interesų“.

Radijo ir televizijos komisija po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos iki šiol buvo apribojusi keturių rusiškų kanalų transliaciją, pastarąjį kartą sankcijos taikytos kanalui „RTR Planeta“. Šio kanalo trijų mėnesių retransliacijos ribojimai baigėsi antradienį. Europos Komisija praėjusią savaitę konstatavo, kad šis Lietuvos sprendimas neprieštaravo Europos Sąjungos teisei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius