Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 14

Komisija: su policininkais sugrūmusių K.Uokos ir P.Gražulio laisvė negali būti suvaržyta (Papildyta 15.16 val.)

Laikinoji komisija nusprendė rekomenduoti Seimui nenaikinti parlamentarų Petro Gražulio ir Kazimiero Uokos teisinės neliečiamybės.
Seimo nario Petro Gražulio susirėmimas su policijos pareigūnais
Seimo nario Petro Gražulio susirėmimas su policijos pareigūnais / 15min.lt skaitytojo Deimanto Rojaus nuotr.

Šie politikai per gegužę vykusias gėjų eitynes Vilniuje nepakluso policijos pareigūnų reikalavimams ir siekė per tvorą įlipti į teritoriją, kurioje vyko renginys. Už šiuos nusižengimus gresia administracinė ir baudžiamoji atsakomybė. Todėl generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą su prašymu leisti patraukti P.Gražuolį ir K.Uoką baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jiems laisvę. 

Komisija vieno balso persvara nusprendė, kad D.Valio prašymas nepagrįstas. Prokuroro prašymui pritarė 5 politikai: komisijos pirmininkas Vytautas Grubliauskas, Antanas Baura, Kęstutis Masiulis, Antanas Nedzinskas ir Juozas Palionis. „Prieš“ prokuroro prašymą pasisakė 6 parlamentarai: Remigijus Ačas, Stanislovas Giedraitis; Egidijus Klumbys, Saulius Stoma, Zita Užlytė, Mečislovas Zasčiūrinskas. Dar vienas komisijos narys Paulius Saudargas komisijos posėdyje nepasirodė.

(Papildyta 15.16 val.) „Mes vakar gana išsamiai nagrinėjome šitą situaciją. Tai, ką pateikė policijos komisaras Kęstutis Lančinskas, manęs neįtikino, kad policija turėjo varžyti P.Gražulio ir K.Uokos laisvę, konstitucinę laisvę eiti prie mitinguotojų, pasikalbėti ir visa kita. <...> Nemanyčiau, kad Seimo nariams priėjus prie mitinguotojų, jie ar tie patys mitinguotojai būtų sukėlę kažkokias riaušes“, – po komisijos posėdžio sakė R.Ačas.

Politiko nuomone, policininkai „persistengė rūšiuodami Seimo narius“, mat Aušrinė Marija Pavilionienė  ir Rokas Žilinskas galėjo dalyvauti eitynėse, o į jas verždamiesi P.Gražulis ir K.Uoka buvo sulaikyti.

Vilniaus apskrities policijos vadovas K.Lančinskas, trečiadienį lankęsis komisijos posėdyje ir atsakęs į Seimo narių klausimus, paaiškino, kad A.M.Pavilionienė ir R.Žilinskas turėjo iš anksto organizatorių duotus leidimus dalyvauti eitynėse.

Seimo nariai – „lygesni“?

Aš laikausi savo nuomonės, kad jokio politinio atspalvio šiame incidente nėra. Laikausi pozicijos, kad jei P.Gražulis ir K.Uoka, jų kalba tariant, gynė jiems svarbias vertybes, nekonstitucinėmis priemonėmis to daryti negalima. Iš neteisės negimsta teisė“, – kalbėjoV.Grubliauskas.Anot R.Ačo, Seimo nariai lipo per eitynių teritoriją juosiančią tvorą, nes nusprendė, kad pareigūnai varžo jų teises diskutuoti ir išsakyti nuomonę. „Tikrai nenorėčiau ginti jų, kad jie teisingai ir idealiai pasielgę, bet šiuo atveju iš pareigūnų pusės buvo tam tikra provokacija“, – įsitikinęs „tvarkietis“.

Paklaustas, ar Seimo nariai yra lygesni už kitus, jis atsakė: „Aš manyčiau, kad parlamentarai, kaip tautos atstovai, turėjo teisę pabendrauti, įsigilinti į situaciją.“

K.Lančinskas trečiadienį išsakė nuomonę, kad Seimo nariai yra tokie patys piliečiai kaip visi, todėl pareigūnai pasielgė teisingai tramdydami K.Uoką ir P.Gražulį, kai jie galimai bandė kelti sumaištį.

Viliasi, kad Seimas nuspręs kitaip

Įvertinęs komisijos poziciją, galutinį atsakymą teisėsaugai turės duoti Seimas. Parlamentarai Seimo posėdyje kitą savaitę turėtų balsuoti, ar patenkinti prokuroro prašymą, ar atmesti.

Komisijos pirmininkas V.Grubliauskas vylėsi, kad Seimas „kritiškai įvertins komisijos sprendimą.

„Aš laikausi savo nuomonės, kad jokio politinio atspalvio šiame incidente nėra. Laikausi pozicijos, kad jei P.Gražulis ir K.Uoka, jų kalba tariant, gynė jiems svarbias vertybes, nekonstitucinėmis priemonėmis to daryti negalima. Iš neteisės negimsta teisė. Mano manymu, ne Seimas, o teismas yra vieta, kuri turi nustatyti, ar kažkas buvo pažeista, kiek pažeista, ir kokios turi būti sankcijos“, – kalbėjo jis.  

Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nariui P.Gražuliui ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariui K.Uokai šių metų gegužę buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai už tai, kad pasipriešino policijos pareigūnams, einantiems jiems pavestas viešosios tvarkos saugojimo pareigas, perėjo policijos užtvarą, pažymėtą specialiąja juosta su užrašu „Stop policija“, ribojančią įvykio vietos perimetrą, nevykdė policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų nepereiti šios užtvaros bei nutraukti neteisėtus veiksmus.

Už kai kuriuos iš šių pažeidimų gresia ne tik baudos, bet ir administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų. Kadangi už nusižengimus Seimo nariai gali atsidurti už grotų, generalinis prokuroras D.Valys kreipėsi į parlamentą, prašydamas leidimo leisti suvaržyti P.Gražulio ir K.Uokos laisvę. Prokuroras taip pat užsiminė, kad yra pagrindas parlamentarus patraukti ir baudžiamojon atsakomybėn.

Remiantis Seimo Statutu gavus generalinio prokuroro prašymą panaikinti Seimo narių teisinį imunitetą parlamente sudaroma komisija, kuri teikia parlamentui rezoliucijos projektą, kuriuo siūlo Seimui patenkinti ar ne prokuratūros prašymą. Jeigu rezoliucijos projekte numatoma patenkinti generalinio prokuroro teikimą, ji gali būti priimta, kai už projektą balsuoja daugiau kaip pusė, t. y. ne mažiau kaip 71, visų Seimo narių.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius