-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 03 18

Koncertu sujungs keturias stichijas

Parodų rūmuose, sklindant elektroninės muzikos virpesiams, garsu bus išreikštas solidarumas su visomis gamtos stichijomis: Žeme, Oru, Ugnimi ir Vandeniu.
Netradicinės muzikos grupė PAS iš JAV kartu su lietuviškai kolektyvais atliks muzikinį ritualą.
Netradicinės muzikos grupė PAS iš JAV kartu su lietuviškai kolektyvais atliks muzikinį ritualą. / Asmeninio archyvo nuotr.

Bundant gamtai šeštadienį organizuojamas renginys – ne šiaip koncertas, o tikras ritualas. Koncerte dalyvaus keturi kolektyvai iš Lietuvos: Ugnis – „Arma Nada“, Vanduo – „d.n.s.“, Žemė – „Girnų giesmės“ bei svečiai iš Jungtinių Amerikos Valstijų – PAS (Oras). Visi šie kolektyvai – gamtos elementai, kurie primins senovės mitus apie keturias Dieviškas Būtybes – Dvasias, kurios buvo siųstos į Žemę tam, kad atneštų tvarką į tvyrojusį chaosą. Mitai byloja, jog jų dangiškųjų kūnų spinduliai susidūrė su grubiomis žemesnio pasaulio įtakomis, ir taip jos tapo keturiais elementais, siejančiais žmoniją su gamta, dangumi ir dievais. Žemė ugdo ir maitina – tai pojūčiai. Oras judina – tai mąstymas. Ugnis transformuoja – tai intuicija. Vanduo suteikia pavidalą – tai jausmai ir emocijos. Visus elementus jungia penktasis – Dvasia, kuri juos ir valdo.

Muzika – netelpanti į rėmus

Koncerte grosianti amerikiečių grupė PAS (Post Abortion Stress) nuo 1995-ųjų kuria muzikinius koliažus, naudodami abstraktų garsą. Metaforiškas pavadinimas kalba apie žmones, kurie dėl savo požiūrio netelpa į „normalios“ visuomenės rėmus ir buvo jos atmesti, o prancūziškai sutrumpinimas PAS nurodo negatyvą. Nuo pat pradžios grupė kūrė muziką iš garsų, kurie nėra apibūdinami konkrečiais apibrėžimais. Jų muzika gali tapti bet kas, ką išgirsta ausis. Ši koncepcija yra vedama meilės gyvenimui ir menui, tai – nuoširdžios meninės raiškos troškimas. PAS kompozicijos yra labiau giminingos ne tradicinėms „dainoms“, o aplinkos garsams. Nėra jokių aiškiai apibrėžtų melodijų, jokių ženklų. Pasak grupės narių, tai ne muzikos „darymas“ dėl komercinių tikslų, o garsinių skulptūrų kūryba grynajam menui.

Keturių stichijų sąjungos procesą žiūrovai galės išvysti šeštadienį 19 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Aukštoji g. 1/Didžioji Vandens g. 2). Bilieto kaina 10 Lt.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius