Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 03

Konfliktas dėl statybų Vilniaus Ateities gatvėje: nepatenkinti gyventojai skundais užvertė valstybines institucijas

Šalia Vilniaus Ateities g. 23 namo auga pastatas, kuriame bus ir komercinių patalpų, ir gyvenamųjų butų. Tokia kaimynyste patenkinti ne visi gyventojai, todėl statybas vykdanti bendrovė nuolat sulaukia įvairių institucijų patikrinimų. Gyventojai įsitikinę, kad statybininkai neteisėtai užgrobė dalį valstybinės žemės ir sumažino jų namui priklausiusią teritoriją. Pastarieji ginčijasi įvykdę visus tiek gyventojų, tiek institucijų reikalavimus.
Statybos Ateities g.
Statybos Ateities g. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiame name gyvenanti Vilma Fedorovičienė 15min.lt pasakojo, kad problemų su gretimame sklype pradėjusia statybas bendrove „Stiebas“ turi nuo pat statybų pradžios. Moters teigimu, norėdami turėti papildomą įvažiavimą į statybvietę, statybininkai per jų namo kiemą nusitiesė kelią, išdarkė automobilių stovėjimo aikštelę ir žalią veją. Nors vietų automobiliams atsirado, tačiau, gyventojos teigimu, perpus mažiau, nei buvo iki šiol.

Skundai keliauja į savivaldybę ir Statybų inspekciją

Ateities g. 23 namo gyventojai jau surašė ne vieną skundą ir kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės įvairius departamentus, Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, bendrovė tikina sulaukusi ir Mokesčių inspekcijos tikrintojų, ir net policijos.

Tegu statybos vyksta, bet tik ten, kur yra gauti leidimai, – piktinosi V.Fedorovičienė.

V.Fedorovičienė teigė gavusi Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos raštą, kuriuo patvirtinama, kad bendrovė „Stiebas“ savavališkai vykdė statybas jų namo kieme (Ateities g. 23), todėl prašoma neregistruoti Nekilnojamojo turto registre savavališkai pastatytų statinių ir teisių į juos.

O Vilniaus m. savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamentas lapkričio pabaigoje yra bendrovę „Stiebas“ įspėjęs neįrenginėti automobilių stovėjimo vietų be nustatyta tvarka suderinto ir parengto projekto prie namo Ateities g. 23. Statybos inspekcijos paprašyta „atitinkamai įvertinti UAB „Stiebas“ atliekamus statybos darbus ir aukščiau išvardintų įpareigojimų vykdymą“. O tai yra, sutvarkyti išardytą veją ir tvorą, kad būtų galima laisvai ir saugiau praeiti į Ateities g. 23 namo kiemą.

Anot V.Fedorovičienės, bendrovė užsiėmusi daugiau žemės, negu realiai jai priklauso, gyventojams aiškina išsinuomojusi sklypo dalį 99 metams, tačiau aiškėjo, kad tai nėra tiesa. „Jis (UAB „Stiebas“ direktorius Viktoras Junda – aut.past.) daro taip, kaip jam patogu, nes nori toje vietoje įrengti vasaros restoraną, nors pagal visus projektus toje vietoje turėtų būti vaikų žaidimų, jis įsipareigojo tai padaryti, bet kiek žinome, ruošiasi ten perkelti savo turimą barą“, – aiškino gyventoja.

Moters teigimu, statyboms šalia jų namų gyventojai neprieštarautų, tačiau jie nepageidauja invazijos į savo daugiabučio kiemą. „Tegu statybos vyksta, bet tik ten, kur yra gauti leidimai“, – piktinosi gyventoja.

Kaltina piktybiškai kenkiant

UAB „Stiebas“ direktorius V.Junda 15min.lt aiškino, kad šalia esančiuose keliuose namuose dauguma gyventojų yra asocialūs, todėl linkę reikalauti daugiau, nei jiems priklausytų. „23 ir 25 namuose yra pusė nedirbančiųjų ir mes visą laiką turime su jais reikalų, kai jie nori kažką neteisėtai išsireikalauti – tai jiems namą turi perdažyti, tai dar kažką. Kaip ir visur su gyventojais, kur yra statybos, ten yra problemos“, – įsitikinęs V.Junda, tvirtindamas sulaukęs gyventojų reikalavimų pakeisti langus, perdažyti sienas ir t.t.

Pas mus ateina tikrintojai per dieną po tris kartus. Rūpi ir stendai, ir viskas. Apšvietėme, padarėme šaligatvius. Ir žibintai, ir kameros iš Ateities gatvės pusės, viskas yra, – kalbėjo V.Junda.

Pabandžius pasitikslinti, ar tikrai būtent asocialūs gyventojai rašo skundus valstybinėms institucijoms, V.Junda pareiškė, kad yra viena ir normali gyventoja, kuri tuo užsiima. Tačiau esą jis niekaip nesupranta, kodėl ši moteris skundžiasi.

„Pas mus ateina tikrintojai per dieną po tris kartus. Rūpi ir stendai, ir viskas. Apšvietėme, padarėme šaligatvius. Ir žibintai, ir kameros iš Ateities gatvės pusės, viskas yra. Bet ši ponia pyksta ir tiek“, – kalbėjo V.Junda.

„Stiebo“ direktorius pasakojo sutvarkęs ir kanalizacijos šulinius, trasas, nes abu sklypai turi bendras komunikacijas. Esą todėl ir buvo iškasinėtos žaliosios vejos bei šaligatviai. Tačiau dabar viskas sutvarkyta, tad nežinia, kodėl gyventojai vis dar nepatenkinti. „Anksčiau automobilius gyventojai statė ant žalios vejos, o dabar atitvėrėme, kad būtų atskirai veja, atskirai – aikštelė automobiliams, bet gal gyventojai nepatenkinti tuo. Juk dabar ir šunis vedžiojant žalia veja, tenka jų fekalijas rinkti“, – aiškinosi V.Junda.

Vilniaus savivaldybė neneigia, kad anksčiau su šioje vietoje užfiksavusi problemų, Viešosios tvarkos skyrius yra nubaudęs ir įpareigojęs statybų teritoriją aptverti. Tačiau tai buvo padaryta ir dabar savivaldybė tikina statytojams pretenzijų nebeturinti, esą šią teritoriją net vadina beveik pavyzdine statybviete – puikiai tvarkoma, apdėliota dekoratyviniais akmenimis ir pan.

Ateities gatvėje 31 numeriu pažymėtoje teritorijoje kol kas dygsta vienas statinys, tačiau ketinama griauti visą senų pastatų kompleksą ir vietoj jo pastatyti naują.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius