Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 21

Konkurso pavadinimas padalijo į dvi stovyklas

Nacionalinis konkursas „Blaivi klasė“, siekiantis atkreipti dėmesį į jaunimo svaiginimosi problemą, sutiktas dviprasmiškai. Suabejota, ar tokie rinkimai – tikslingi, ir ar sveikai gyvensenai propaguoti pasirinktos pačios tinkamiausios priemonės.
Klaipėdoje organizuojamas „Blaivios klasės“ konkursas sulaukė prieštaringų vertinimų, ypač nesutariama dėl konkurso pavadinimo.
Klaipėdoje organizuojamas „Blaivios klasės“ konkursas sulaukė prieštaringų vertinimų, ypač nesutariama dėl konkurso pavadinimo. / 15min.lt/nuotr.
Temos: 2 Eitynės Sveikata

Žinia apie nacionalinį konkursą, kuris rengiamas jau ne pirmą kartą, žiniasklaidoje buvo sutikta audringai: ar šalyje, kur alkoholis parduodamas tik sulaukus pilnametystės, iš viso galima rengti tokius konkursus. „O kas toliau? Darželinukai varžysis?“ – retoriškai klausė vienas naujienų portalo 15min.lt skaitytojas.

Papiktino pavadinimas

Anot Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėjos Gražinos Aurylienės, šio konkurso pavadinimas iš tiesų skamba keistai. „Konkurso intencijos geros – skatinti, kad vaikai daugiau žinotų apie alkoholio žalą, skleistų blaivybės idėją, tačiau pats pavadinimas – visiškai netinkamas. Kaip reaguos tie tėvai, kurių vaikai yra gerai auklėjami, yra stropūs. Manau, jie gali ir įsižeisti. Galbūt vertėjo sugalvoti kiek kitokį pavadinimą“, – teigė pašnekovė.

Pasak jos, tarnyba gauna informacijos, apie tai, kad vaikai prastai lanko mokykla, kad nesimoko, kad yra problemų šeimose. „Tačiau tikrai nėra taip, kad mūsų vaikai baigtų nusigerti“, – sakė ji.
Konkursą koordinuoja Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras. Kaip teigė šio biuro Visuomenės sveikatos specialistė Diana Butkienė, pavadinimas buvo sugalvotas šalies mastus, biurui tiesiog pavesta organizuoti konkursą. „Tas pavadinimas ir mums netiko – iš tiesų gali pagalvoti, kad vaikus jau reikia blaivinti. Tačiau šis pavadinimas jau buvo patvirtintas ir Sveikatos apsaugos ministerijos, mes esame tik koordinatoriai“, – teigė pašnekovė.

Alkoholis vis prieinamesnis

Pasak Gedminų pagrindinės mokyklos direktoriaus, Bendruomenės vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovo Aurelijaus Liaudansko, konkurso idėja – sveikintina. „Gaila, kad šitiek daug kritikuojančių turime. Nieko blogo jame nematau“, – sakė jis. 

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro duomenimis, kvaišalų paplitimo mastai – keliantys nerimą. Buvo apklausti 2000 uostamiesčio dešimtokų. Net trečdalis jų patikino bent kartą bandę narkotikus iš kanapių, beveik 6 proc. – kitų nelegalių narkotinių medžiagų. Kartu pastebima, kad daugėja moksleivių, vartojančių stiprius alkoholinius gėrimus – pirmą kartą pasigėrė penkiolikos ir vyresni prisipažino trečdalis tyrime dalyvavusių dešimtokų.

Anot Klaipėdos Priklausomybės ligų centro laikinojo vadovo Sergejaus Michalcovo, pastaraisiais metais jaunimo svaiginimosi problema iš tiesų tampa bauginanti. „Alkoholis paaugliams tapęs prieinamesniu. Beje, ir visuomenės dvasinis lygis yra kritęs“, – pastabomis dalijosi specialistas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius