Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 09

Dėl skiepų be eilės STT atliks antikorupcinį vertinimą, kreiptasi ir į Generalinę prokuratūrą, tyrimo imasi ir SAM

Grupė konservatorių kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), prašydami ištirti žiniasklaidoje minimus atvejus, kai COVID-19 vakcina buvo paskiepyti asmenys, kuriems ji galimai nepriklausė. STT informavo, kad atliks vakcinavimo nuo COVID-19 organizavimo antikorupcinį vertinimą. 15min šeštadienį rašė, kad Šilalėje buvo paskiepytas įmonės „Ambulansas“, valdančios privačią Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotį, vadovas ir jo šeimos nariai, atvykę iš Vilniaus. BNS prieš kelias dienas informavo apie galimai neskaidrų skiepijimą Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje.
Vakcina
Vakcina / 123RF.com nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliks vakcinavimo nuo COVID-19 organizavimo antikorupcinį vertinimą, BNS informavo tarnybos atstovė spaudai Renata Keblienė.

„STT viešoje erdvėje paskelbtus atvejus, kada COVID-19 vakcina buvo skiepijami asmenys, galimai nesantys prioritetiniame sąraše, vertina, kaip riziką pasireikšti korupcijai, todėl priėmė sprendimą atlikti vakcinavimo nuo COVID-19 organizavimo antikorupcinį vertinimą“, – sakė STT atstovė.

Tarnyba ketina įvertinti ar nėra korupcijos rizikų sudarant vakcinavimo pirmumo sąrašus; kaip yra atnaujinami sąrašai, kada juose esantys asmenys atsisako skiepytis; kaip yra fiksuojami paskiepyti asmenys; ar faktiškai paskiepyti asmenys patenka į SAM sudarytas ir paskelbtas vakcinavimo pirmumo grupes.

Šeštadienį konservatorius Seimo narys Laurynas Kasčiūnas feisbuke pranešė apie tai kalbėjęsis su STT vadovu.

„Valstybė jau turi imtis ir griežtesnių priemonių, nes raginimai elgtis atsakingai, laikytis teisės ir žmogiškumo principų neveikia. Ir toliau girdime vis naujus atvejus.

Todėl tik ką kalbėjau su Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriumi Žydrūnu Bartkumi ir paprašiau STT imtis įstatyme numatytų priemonių dėl piktnaudžiavimų vykdant vakcinaciją nuo COVID-19. Teisėsaugos institucijos turi panaudoti savo instrumentus, kad šiuo piktnaudžiavimu užsiimantys asmenys nebesijaustų nebaudžiami“, – rašė L.Kasčiūnas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Kreipėsi į Generalinę prokuratūrą

Tuo tarpu konservatoriai Andrius Vyšniauskas, Jurgita Sejonienė ir Paulė Kuzmickienė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl kelių žiniasklaidoje paskelbtų atvejų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Vyšniauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Vyšniauskas

15min šeštadienį rašė, kad Šilalėje COVID-19 medikams skirta vakcina ketvirtadienį buvo paskiepytas įmonės medicininio išsilavinimo neturinčios įmonės „Ambulansas“, valdančios privačią Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotį, vadovas Ričardas Ūselis ir jo šeimos nariai, atvykę iš Vilniaus. Apie tai plačiau skaitykite ČIA.

Prieš porą dienų BNS pranešė, kad kad Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje nuo COVID-19 paskiepyti keli darbo sutarčių su šia gydymo įstaiga neturintys Vilniaus universiteto Odontologijos instituto dėstytojai.

Kaip teigia BNS, tarp paskiepytųjų yra europarlamentaro Juozo Oleko dukra Laura Linkevičienė su privačioje odontologijos klinikoje dirbančiu sutuoktiniu Tomu Linkevičiumi, taip pat privatų odontologijos kabinetą turintis Vytenis Almonaitis, šiuo metu pensijoje esanti buvusi Odontologijos instituto direktorė Irena Balčiūnienė ir kiti asmenys.

Konservatoriai taip pat prašo įvertinti ir kitus pranešimus: 2020 m. gruodžio 30 d. pranešta apie nustatytos tvarkos neatitinkanį vakcinavimo procesą Panevėžio Respublikinėje ligoninėje, 2020 m. gruodžio 29 d. – apie Šilutės ligoninėje kilusią sumaištį medikus vakcinuojant ne eilės tvarka, dėl ko neliko vakcinos tiems medikams, kuri ji priklausė.

Pasak jų, atkreiptinas dėmesys, kad Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras 2021 m. sausio 5 d. įsakymu nustatė skiepijimo valstybės biudžeto lėšomis įsigyjama COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcina prioritetines gyventojų grupes.

Konsevatoriai teigia, kad atsižvelgus į tai, kad šiuo metu Lietuvą pasiekia ribotos COVID-19 vakcinos siuntos, numatyta pirmąjį 2021 m. ketvirtį skiepyti medikus ir savanorius, dalyvaujančius COVID-19 ligos gydyme, didžiausios rizikos pacientus, mobiliųjų punktų ir karščiavimo klinikų, slaugos, palaikomojo gydymo ir socialinės globos įstaigų darbuotojus ir gyventojus.

Kauno klinikų nuotr./Skiepijimas
Kauno klinikų nuotr./Skiepijimas

„Pažymėtina, kad nei vienas visuomenės informavimo priemonėse nurodytų ir šiame pareiškime išvardintų ir paskiepytų asmenų nepriklauso Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatytoms ir šiuo metu skiepijamoms prioritetinėms gyventojų grupėms“, – rašo konservatoriai.

Jų teigimu, atsižvelgus į tai galima daryti išvadą, jog ligoninėse ir kitose gydymo įstaigose asmenys, atsakingi už gyventojų skiepijimą valstybės biudžeto lėšomis įsigyjama COVID-19 ligos vakcina organizavimą, sudarydami galimybę skiepyti ir skiepydami asmenis, kurie nepriklauso šiuo metu skiepijamoms prioritetinėms gyventojų grupėms, galimai atliko nusikalstamą veiką, numatytą BK 228 (piktnaudžiavimas) straipsnyje ir/ar kitas BK įtvirtintas nusikalstamas veikas, kurių sudėties požymius atitinka pareiškime nurodytos faktinės aplinkybės.

Pasak konservatorių, dėl tokių veiksmų galimai didelės žalos patyrė ne tik asmenys, kuriems skiepijimas COVID-19 vakcina priklauso prioriteto tvarka, bet ir diskredituotas skiepijimą organizuojančių ir atliekančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų prestižas.

Tyrimo imasi ir SAM

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) jau pradėjo tyrimus dėl vakcinavimo nuo COVID-19 tvarkos pažeidimų Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje ir Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotyje.

Apie tai BNS informavo sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio atstovė Aistė Šuksta.

„Jau dabar imtasi veiksmų, pavesta specialistams ištirti visas aplinkybes“, – BNS šeštadienį sakė A.Šuksta.

„Taip, tai yra labai blogai (...) bet pirmiausia reikia ištirti visas aplinkybes ir tuomet imtis visų teisinių veiksmų, kurie priklauso pagal procesą“, – teigė ji.

Jau dabar imtasi veiksmų, pavesta specialistams ištirti visas aplinkybes, – sakė A.Šuksta.

Pasak ministro atstovės, jei įstaiga, kurioje nustatomas pažeidimas yra pavaldi SAM, tuomet tyrimą atliks pati ministerija, o jei jos tarp steigėjų nėra, tyrimą galima pavesti atlikti ir kitai institucijai.

„Jeigu įstaiga yra savivaldybės dispozicijoje, tuomet ministras gali įpareigoti būtent savivaldybę ištirti visas aplinkybes ir imtis reikiamų teisinių veiksmų, paaiškėjus faktams, kad buvo pažeista tvarka ar įstatymas“, – sakė A.Šuksta.

Anot jos, ministerija šiuo metu jau ruošiasi masiniam gyventojų vakcinavimui ir kalbasi su privačių klinikų asociacija dėl šių įstaigų pasitelkimo, tačiau tikėtina, jog padaugėjus įstaigų gali daugėti ir piktnaudžiavimo atvejų.

„Mes aišku labai tikimės, kad žmonės yra sąmoningi ir nebus taip piktnaudžiaujama vien tik galimybe skiepytis, tačiau jeigu pasitaikytų tokių atvejų, o dabar jau matome, kad tikėtina, jog pasitaikys, tai jie tikrai nebus praleisti pro akis ir kiekvienas atvejis atskirai bus tiriamas, bus aiškinamos aplinkybės ir tada veikiama įstatymų nustatyta tvarka“, – pabrėžė ministro atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius