-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 14

Konservatoriai siūlo leisti žemę pirkti trejus metus Lietuvoje gyvenantiems užsieniečiams, mokantiems lietuvių kalbą

Kol valdantieji rengia įstatymo pataisas, kuriomis bus siūloma įvesti ribojimus asmenims, ketinantiems pirkti žemę Lietuvoje, konservatoriai įregistravo savo projektą. Jie siūlo leisti žemę įsigyti trejus metus Lietuvoje gyvenantiems užsieniečiams, mokantiems lietuvių kalbą.
Lietuvos žemės pardavimas užsieniečiams
Lietuvos žemės pardavimas užsieniečiams / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Pataisas parengė Europos Parlamento nariai Algirdas Saudargas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Kazys Starkevičius, Paulius Saudargas, Irena Degutienė, Valentinas Stundys ir Rimantas J. Dagys.

Jie siūlo sudaryti teisines prielaidas, kad žemės ūkio paskirties žemė būtų naudojama žemės ūkio produkcijos gamybai, ir visi tokios žemės savininkai integruotųsi į Lietuvos visuomenę ir vietos bendruomenę.

Užsienietis turėtų mokėti ūkininkauti

Juridiniams asmenims taikomas reikalavimas ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus naudoti žemės ūkio paskirties žemę žemės ūkio produkcijos gamybai.

Fiziniams asmenims siūloma nustatyti reikalavimą bent trejus paskutinius metus nuolat gyventi Lietuvoje, mokėti valstybinę kalbą (įstatyme numatomi ir kriterijai), turėti ūkininkavimui reikalingų profesinių įgūdžių ir kompetencijos bei tenkinti šio įstatymo nustatytus valdomos žemės ūkio paskirties žemės ribojimus.

Juridiniams asmenims taikomas reikalavimas ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus naudoti žemės ūkio paskirties žemę žemės ūkio produkcijos gamybai. Be to, numatoma, kad juridiniai asmenys gali įsigyti žemės ūkio paskirties žemę tik toje savivaldybėje, kurioje yra registruota juridinio asmens buveinė ir tik gavus šios savivaldybės sudarytos komisijos sutikimą.

Įstatymo projektu taip pat siūloma nustatyti teisinį reguliavimą, kad asmuo ar susiję asmenys, pageidaujantys įsigyti tiek žemės, kad bendras jų iš valstybės ir kitų asmenų įsigyjamos žemės ūkio paskirties žemės plotas taptų didesnis kaip 20 hektarų, privalėtų Vyriausybės nustatyta tvarka gauti leidimą įsigyti žemės ūkio paskirties žemės sklypą.

Nusipirkai žemę – ji tavo 10 metų

Asmuo, gavęs leidimą, žemės pirkimo-pardavimo sutartyje privalo įsipareigoti neperleisti šio sklypo kitiems asmenims ne mažiau kaip 10 metų nuo jo įsigijimo dienos, taip pat įsipareigoti ne mažiau kaip 10 metų nuo žemės sklypo įsigijimo dienos gaminti žemės ūkio produkciją.

Be to, siūloma patikslinti, kokį juridinio asmens akcijų kiekį turi turėti asmuo, kad būtų laikomas turinčiu daugumą ar lemiamą įtaką juridinio asmens valdyme.

Įstatymo projektu siūloma tikslinti ir kai kurias nuostatas, susijusias su valstybės parama, įsigyjant žemės ūkio paskirties žemę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius