Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 13

Konservatorių brukamas Lietuvių kalbos įstatymas – pernelyg konservatyvus?

Seimas po pateikimo pritarė valstybinės lietuvių kalbos statusą įteisinančiam Konstituciniam įstatymo projektui. Naujo įstatymo rengėjai teigia, kad prieš 18 metų priimtas Lietuvių kalbos įstatymas yra gerokai pasenęs. Tačiau naujasis projektas kritikuojamas dėl pernelyg konservatyvaus požiūrio į lietuvių kalbą.
„Swedbank“
„Swedbank“ / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Šitame įstatyme siūloma norma, kad šalia prekės ženklo būtų įrašas ir lietuviškais rašmenimis, kokia paslauga teikiama, kaip vieta vadinasi“, – aiškina Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys Valentinas Stundys.

Šalia prekės ženklo būtų įrašas ir lietuviškais rašmenimis, kokia paslauga teikiama, kaip vieta vadinasi.

Parlamentaro teigimu, tokie pakeitimai svarbūs viešosios erdvės sulietuvinimui. Tačiau Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija įstatymo projektą vadina pernelyg konservatyviu.

„Pavyzdžiui, visi tarptautiniai renginiai – tik lietuvių kalba arba su vertimu į lietuvių kalbą. Visa informacija apie prekes ir paslaugas – tik lietuvių kalba. Viešieji užrašai – tik lietuvių kalba. Jokių „Swedbank“, „Coffee Inn“ ir panašių dalykų turi nebelikti“, – teigia Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Dalia Kuodytė.

Seime svarstomi ir įstatymų projektai, kuriais sprendžiama ir dėl originalios vardų bei pavardžių rašybos asmens dokumentuose. Vieni siūlo liberalizuoti rašybą, leidžiant originalias formas lotyniškais rašmenimis, kiti, kaip V. Stundys, – originalią rašybą numatyti papildomame paso puslapyje. Pastarajam siūlymui po pateikimo Seime pritarta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius