Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 09

Konservatorių spaudimui pensijas kompensuoti per metus Algirdas Butkevičius nepasidavė

Antradienį Seimo Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje apsilankęs premjeras Algirdas Butkevičius išgirdo reikalavimą pensijas kompensuoti per vienerius, o ne dvejus metus.
Algirdas Butkevičius dalyvauja TS-LKD frakcijos posėdyje
Algirdas Butkevičius dalyvauja TS-LKD frakcijos posėdyje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tai būtų galima išspręsti ir tą praeities failą uždaryti“, – sakė konservatorių pirmininkas Andrius Kubilius, pridurdamas, kad taip būtų geriau pensininkams.

A.Butkevičius  pareiškė, kad pensijas grąžinti per metus yra tik teorinė galimybė.

„Kalbėsiu dabar kaip ekonomistas. Skolintomis lėšomis visus įsipareigojmus galima padaryti, tačiau tai yra pavojinga“, – sakė jis. Premjeras priminė, kad iš skolintų lėšų algas didinusios Italija, Graikija atsidūrė finansinėje duobėje.

Be to, jis pabrėžė, kad pensijų grąžinimas iš skolintų lėšų didintų infliaciją. „Todėl mes norime jas grąžinti iš viršplaninių pajamų, iš uždirbtų čia, Lietuvoje, pinigų, o ne skolintų“, – aiškino A.Butkevičius.

Skolintomis lėšomis visus įsipareigojmus galima padaryti, tačiau tai yra pavojinga, – sakė A.Butkevičius.

Jis patikino, kad valstybės skolos ši Vyriausybė yra griežtai nusprendusi nedidinti, nes į bet kokį pasiskolinimą finansų rinkos reaguotų ir skolinimosi sąlygos iškart pablogėtų.

„Mes kalbame ne apie pensijų didinimą, kai tai daroma ilgalaikiai. Čia yra vienkartinis dalykas“, – sakė A.Kubilius.

Jis pažymėjo, kad 180 mln. litų pensijoms kompensuoti ir dabar numatyti iš skolintų lėšų. „Klausimas tik toks: ar skolą auginti per dvejus metus, ar per pusmetį“, – įtikinėjo A.Kubilius.

Anot jo, kylant geopolitinėms grėsmėms ateityje gali blogėti skolinimosi sąlygos Lietuvai, todėl geriau būtų skolintis pensijų kompensavimų daugiau ir pigiau dabar, o ne nukelti šį sprendimą ateičiai. Jurgis Razma pridūrė, kad tai nedaroma, ko gero, tikintis, kad pensijos kompensuojamos bus kaip tik prieš artimiausius Seimo rinkimus.

„Nereikėjo jums sukurti problemų, nereikėtų dabar jų spręsti“, – piktinosi siūlymais A.Butkevičius.

Jis pabrėžė, kad niekas Vyriausybėje neskaičiuoja laiko iki rinkimų, bet žiūri į valstybės finansų valdymą ir tikisi išlaikyti ekonomikos tvarumą. „Mes nesiskoliname pensijų kompensavimui“, – tvirtino premjeras.

A.Kubilius pareiškė, kad tuomet konservatoriai apeliuos į prezidentės ar Seimo sveiką protą, jei premjeras nesupranta, kad skolinantis valstybei visai nesvarbu, iš kurios konkrečiai eilutės bus apmokamas pensijų kompensavimas.

Per krizę sumažintos pensijos pradėtos kompensuoti ketvirtą šių metų ketvirtį ir toliau bus išmokamos per dvejus metus. Numatoma, kad tam reikės maždaug 450 mln. litų: šiemet – apie 90 mln. litų, o 2015 ir 2016 metais – po 180 mln. litų.

2010-2011 metais dėl ekonominės krizės buvo sumažintos visos 650 litų viršijusios pensijos.

Papildysime.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius