-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 28

Konservatorius prašo paaiškinimų dėl panaikintų arešto orderių Sausio 13–osios ir Medininkų žudynių bylose

Valdančiosios Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos Seime narys Saulius Pečeliūnas prašo generalinio prokuroro Dariaus Valio paaiškinti, kodėl buvo panaikinti tarptautiniai arešto orderiai Sausio 13–osios ir Medininkų žudynių kaltininkams.
1991 m. sausis
1991 m. sausis / Alfredo Girdziušo nuotr.

Parlamentaras taip pat prašo išsamiai paaiškinti, kokių veiksmų ėmėsi Lietuva, siekdama užkirsti kelią, jo teigimu, nepagrįstam tarptautinių arešto orderių panaikinimui, pranešė TS–LKD.

S.Pečeliūnas viešai išplatintame kreipimesi pažbrėžė, kad Europos žmogaus teisių teismui teisėtus pripažinus dalies kaltinamųjų persekiojimą ir nuteisimą Sausio 13–osios byloje, bet kokios abejonės, jei kam nors jos galėjo kilti, dėl pagrįsto Sausio 13–osios ir Medininkų žudynių kaltininkų persekiojimo, buvo išsklaidytos.

„Neįmanoma teigti, kad įtariami dėl žudynių asmenys persekiojami dėl politinių motyvų ar kad jie 1991 metais veikė teisėtai vadovaudamiesi SSRS įstatymais“, – kreipimesi teigia parlamentaras.
S.Pečeliūnas prašo generalinio prokuroro patikslinti, ar Generalinė prokuratūra ir Interpolo Lietuvos nacionalinis skyrius po minėto Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimo atkreipė Interpolo dėmesį, kad, anot jo, buvo padaryta klaida 2008 metais.

Pasak politiko, Strasbūro teismo sprendimas rodo, kad Sausio 13–osios ir Medininkų bylose ieškomi asmenys negali būti laikomi teisėtai veikusiais 1991 metais Lietuvoje ir nėra persekiojami dėl politinių motyvų.

Gruodžio 14 dieną Seime atsakydamas į parlamentarų klausimus D.Valys pranešė, kad 2008 metais Interpolas panaikino Lietuvos išduotus arešto orderius Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, kurie yra įtariamieji Sausio 13–osios ir Medininkų žudynių bylose. Neįmanoma teigti, kad įtariami dėl žudynių asmenys persekiojami dėl politinių motyvų ar kad jie 1991 metais veikė teisėtai vadovaudamiesi SSRS įstatymais.

Anot prokuroro, Interpolas atsižvelgė į Rusijos ir Baltarusijos atstovų pareiškimus, kad Lietuvos ieškomi asmenys jokių nusikaltimų nepadarė, nes esą 1991 metais Lietuvoje galiojo SSRS įstatymai, kuriais šie asmenys vadovavosi, ir todėl jie tariamai veikė teisėtai.

Generalinio prokuroro duomenimis, Sausio 13–osios byloje iš pradžių buvo 48 įtariamieji. Šeši iš jų nuteisti ir atliko bausmes. Dar 15 įtariamųjų atžvilgiu įtarimai buvo nutraukti suėjus senačiai. Byloje liko 23 įtariamieji.

1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje, kai karine jėga mėginta nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip 1000 beginklių žmonių.

Daugelis Sausio 13–sios bylos kaltinamųjų, tarp jų – ir nuteistasis Stanislavas Mickevičius, išvengė bausmės, nes pasislėpė nuo Lietuvos teisėsaugos Rusijoje ir Baltarusijoje.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius