Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 24

Konstitucijos egzamine – dvigubai mažiau vilniečių nei pernai (nuotraukos, atnaujinta 16.58 val.)

Šeštadienio rytą šalies savivaldybėse rinkosi gyventojai panorę jėgas išmėginti Konstitucijos egzamine. Vilniuje ši galimybė sudomino nedaug gyventojų. Pasitikrinti savo žinias panoro 48 žmonės – maždaug dvigubai mažiau nei pernai.
Vilniečiai laiko Konstitucijos egzaminą.
Vilniečiai laiko Konstitucijos egzaminą. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiais metais Konstitucijos egzaminas buvo diferencijuotas. Vienas jo variantas buvo skirtas paprastiems žmonėms, o kitas – būsimiems ar esamiems teisininkams. Susirinkusieji į egzaminą turėjo teisingai atsakyti į testo klausimus. Tam buvo skirta viena valanda, tačiau kai kuriems egzamino dalyviams įveikti užduotis neprireikė nė pusvalandžio.

„Sunku nebuvo“, – naujienų portalą 15min.lt tikino vilnietės Aurelija ir Angelė, greičiausiai atsakiusios į testo skirto paprastiems piliečiams klausimus. „Gyveni Lietuvoj, esi pilietis, tai turi žinoti Konstituciją“, – aiškino moterys. „Palyginimui: dalyvavau prieš porą metų, tai šitas testas buvo lengvesnis“, – įspūdžiais dalijosi Angelė.

Su drauge atėjusiai vilnietei Miglei egzaminas pasirodė nelengvas. „Bet buvo ir juokingų klausimų“, – sakė merginos. Daugiausia šypsenos joms sukėlė klausimas apie tai, kaip renkamas Seimas. „Vienas iš atsakymų buvo „Eurovizijos atrankos metu“, – juokėsi merginos.

Teisininkams – sunkesni klausimai

Tuo tarpu laikiusieji Konstitucijos egzaminą, skirtą specialiai teisininkams, pripažino, kad jis buvo sunkokas. „Norėjau išbandyti savo jėgas. Buvo klausimų, į kuriuos nežinojau tikslaus atsakymo“, – po egzamino kalbėjo teisę studijuojantis, tačiau egzaminui specialiai nesiruošęs, Karolis.

Jam antrino ir vilnietė Aurelija, kuriai testas taip pat pasirodė nelengvas. „Nesu praktikuojanti teisininkė. Testas pasirodė sudėtingas, kruopščiai paruoštas“, – sakė jauna moteris.

Jos teigimu, į rankas paėmus Konstituciją, atsakymą į kai kuriuos klausimus rasti greitai būtų nelengva. Aurelija sakė, kad egzaminui ruošėsi – kartojosi Konstituciją. „Bet reikėjo daugiau pasikartoti“, – juokėsi moteris.

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad Konstitucijos egzaminas šalies savivaldybėse rengiamas trečią kartą. Jį organizuoja Teisingumo ministerija ir Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS).

Šiandien vyko pirmasis egzamino turas. Antrasis turas vyks lapkričio 28 dieną Teisingumo ministerijoje. Į jį patekę egzamino dalyviai turės rašyti esė pagal nurodytas temas.

Dabartinė Lietuvos Konstitucija visuotiniame referendume priimta 1992 metų spalio 25 dieną.

Papildyta 14.20 val.: Kaip naujienų portalui 15min.lt sakė LŽS pirmininko pavaduotoja Erika Straigytė, kol kas Konstitucijos egzamino rezultatai žinomi dar ne visose savivaldybėse.

Tačiau, pašnekovės teigimu, egzaminas pavyko. „Dalyvių daugėja“, – sakė E.Straigytė ir pabrėžė, kad 441 gyventojas ir daugiau nei 110 teisininkų egzaminą laikė internetu. „Į savivaldybes atėjo mažiau žmonių nei pernai“, – sakė ji.

E.Straigytės teigimu, Konstitucijos egzaminą aktyviai laikė pataisos įstaigose atliekantys bausmę nuteistieji. Jėgas išmėginti panoro 224 nuteistieji ir 33 čia dirbantys pareigūnai.

„Panevėžio pataisos namuose egzaminą laikė 22 nuteistosios. Yra dvi nugalėtojos, surinkusios po vienodą skaičių atsakymų“, – sakė LŽS pirmininko pavaduotoja.

Papildyta 15.30 val.: Organizatorių duomenimis, Vilniuje Konstitucijos egzaminą laikė 48, o Kaune – 30 piliečių. Daugiausia žmonių, panorusių išmėginti jėgas buvo Klaipėdoje. Čia jų susirinko 50.

Papildyta 16.58 val.: Pareigūnai egzaminą išlaikė nesunkiai

Kaip teigiama išplatintame pranešime spaudai, laikyti Konstitucijos egzaminą neblogai sekėsi pareigūnams. Į 24 iš 26 Konstitucijos testo klausimų teisingai atsakė Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime dirbanti prižiūrėtoja Renata Okunevič, Kauno tardymo izoliatoriuje dirbanti psichologė Lina Išganaitienė, prižiūrėtoja, laikinai einanti Socialinės reabilitacijos skyriaus būrio viršininkės pareigas – Laima Butėnienė ir Socialinės reabilitacijos skyriaus būrio viršininkas Paulius Bačiauskas bei Pravieniškių 2- ųjų pataisos namų Socialinės reabilitacijos skyriaus būrio viršininkas Laurynas Zumaras.

Iš 33 laikiusių Konstitucijos egzaminą pareigūnų 15 turi teisinį išsilavinimą ir atsakinėjo į sudėtingesnius, teisininkams skirtus klausimus. Geriausiai sekėsi Šiaulių tardymo izoliatoriuje dirbančiam, teisinį išsilavinimą turinčiam pareigūnui – Irmantui Baltaičiui.

Egzaminas parodė, kad Konstituciją išmano ir nuteistieji – į 24 klausimus teisingai atsakė Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime atliekantis bausmę A.M, Marijampolės pataisos namuose – R.S, Pravieniškių 1-uosiuose pataisos namuose atliekantis bausmę R.B. ir Vilniaus 1-uosiuose pataisos namuose – L.Ž.

Dauguma tarp geriausiai išlaikiusiųjų egzaminą nuteistųjų teisingai atsakė į 22, 23 testo klausimus

Pasak E.Straigytės, pirminiais duomenimis, tarp visų Lietuvos gyventojų, laikiusių egzaminą, tik vienas pilietis iš Kalvarijos – savivaldos politikas – Vytautas Šunskis atsakė į visus 26 klausimus, o dauguma teisingai atsakė nuo 20 iki 23.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius